Connect with us

Migráció

Iszlamista szervezetek vághatnak vissza, ha a szerbek durván bánnak a migránsokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

iszlamista polgármester
EGY MÉHÉSZ SIRÁMAI: Hetente vajon hányszor törnek be hozzá? Az alábbi cikkből kiderül (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb rendőrség ugyan nagyszabású akciót hajtott végre kedden a Szabadka környéki erdőkben, a hajdújárási emberek, akik pénteken (augusztus 4-én) nyolc nap alatt már másodszor találkoztak Stevan Bakić szabadkai polgármesterrel és Igor Velimirović szabadkai rendőrkapitánnyal, azt mondták, hogy továbbra sem érzik magukat biztonságban. A hajdújárási lakosok a határmenti övezet rendőri ellenőrzés alá vonását követelték, a polgármester válaszul iszlamista szervezetekkel riogatott, – mondjuk az Iszlám Állammal, amely tartozhat ezek közé – mert azok visszavághatnak, ha a szerb rendőrök durván bánnak a migránsokkal. A hajdújárási lakosok végül petíciót adtak át a két szabadkai vezetőnek, és kérték annak eljuttatását Aleksandar Vučić szerb elnökhöz, merthogy – mint fogalmaztak – már csak a tényeknek hisznek, a helyi vezetőnek nem, a türelem ugyanakkor fogytán van. A szabadkai polgármester – aki nem vállalta a postás szerepét – sértődötten távozott a találkozóról, mondván hogy nem ezt érdemelte.

A taxis lassan közellenségnek számít

Ha nem is messze földön, de Észak- és Közép-Bácskában mindenképpen híres volt a zombori dinnye, az utóbbi időben Zombor azonban a taxisokról még híresebbé vált, mint a dinnyéjéről.

zombori taxisok

A hajdújárási lakosok tehát felhozták – mint már említettük – a szabadkai polgármesternek, hogy továbbra sem érzik magukat biztonságban, és az egyik félelemforrásként a migránsokat nap mint nap szállító taxisokat említették, akiknek a többsége zombori rendszámtáblákkal közlekedik.

Szerbiában a rendszámokat területi alapon adják ki, a taxikat ugyan arrafelé nem kell besárgítani, de a rendszám minden taxis esetében TX betűkkel végződik, így ha egy rendszám a Zombort jelző SO betűkkel kezdődik és TX-re végződik, akkor biztos, hogy az autót zombori taxis vezeti.

A mellékelt képen egy ilyen rendszámú autó látható, amely a “nagyszabású” rendőri akciót követően tűnt fel valamelyik nap Szabadkán az esti órákban, arra pedig mérget lehet venni, hogy nem zombori dinnyét szállított.

A hajdújárási Sövény Rudolf, aki a Vajdasági Magyar Szövetséget képviseli a szabadkai városi közgyűlésben, dicséretre méltónak nevezte a kedden végrehajtott rendőri akciót, ám megjegyezte, hogy már aznap tömegesen tértek vissza a migránsok a térségbe.

Sövény erről már beszélt a helyi rendőrparancsnokkal, aki tisztában van ezzel, de a rendőrök hiába állítanak fel ellenőrző pontokat, mert a migránsok megkerülik őket: mintha pontosan tudnák, hogy a rendőrök hol posztolnak.

Sövény ezzel arra célzott, hogy a migránsoknak – akik képesek árkon-bokron bukdácsolva haladni – általában vannak információik arról, hogy a rendőrök hol állnak, vagyis tudják, hogy merre nem szabad menniük.

Akinek jegye van, az utas

Igor Velimirović szabadkai rendőrfőnök válaszában megjegyezte, hogy a rendőrök megállítják és ellenőrzik a taxisokat, és ha felmerül a gyanú, hogy valamelyik taxis embercsempészetet követett el, akkor vizsgálati fogságba kerül, majd bűnvádi eljárás indul ellene.

A rendőrfőnök ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta, hogy “egyetlen hatályos jogszabály sem írja elő a szállítást végző személyeknek, legyen szó taxisokról, buszsofőrökről vagy egyéb személyszállítókról, hogy a szállított személyt igazoltassa és beazonosítsa.

– Aki kifizeti a jegyet, az utasnak számít, de mi nagy energiákat fordítunk arra, hogy bebizonyítsuk a bűncselekmény meglétét

zombori taxisok

Igor Velimirović axiómája: Aki vesz jegyet, az utas.

– mondta ki felülmúlhatatlan egyszerűséggel a rendőrfőnök, mintha csak azt üzente volna a hajdújárásiaknak, hogy aki almafát ültetett, az gyümölcstermelő, de a rendőrség nagy erőket fordít annak kiderítésére, hogy az almát ki viszi a tiltott szeszfőzdébe.

A taxizás nem tartozik az értelmiségi szakmák közé, viszont erős emberismerettel jár, így az érintett taxisok biztosan meg tudják állapítani, hogy akit a migránsközpont bejáratánál vesznek fel, az nem egy ministránsgyerek, miután idegenül beszél, kicsit sötétebb a bőre, mint a bennszülötteknek, és nem a templomba akar menni éjjeli két órakor.

Vajon ki lehet? Ez egy két dináros kérdés, viszont minden taxis azzal bújik ki a válasz alól, hogy ő nem igazoltathatja az utasát. Mintha összebeszéltek volna a szabadkai rendőrfőnökkel.

– Tegnap este 15 zombori taxit állítottunk meg, és a migránsokat kiszállítottuk, amivel megakadályoztuk az erdőbe történő bejutásukat, és a befogadóállomásra szállítottuk őket

zombori taxisok

A falugyűlés 2 résztvevői

– mondta a rendőrfőnök, aki lehet, hogy tapsra, vagy elismerésre számított, de vajon mi van azzal a százötven migránssal, akiket a rendőrök nem is láttak, mert hogy éppen ez a “game” lényege, hogy az embercsempészek odadobnak tizenöt-húsz migránst a rendőröknek, a másik százötven vagy kétszáz pedig a szomszéd utcában eliszkol az erdő felé.

Velimirović arról is beszélt, hogy Szerbiának kiváló kapcsolatai vannak Magyarországgal, ami vonatkozik a két ország rendőri együttműködésére is, tényként említette azonban, hogy Magyarország napi rendszerességgel többszáz migránst küld vissza Szerbiába.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy naponta legalább ennyien másznak át a kerítésen, másrészt pedig azt, hogy Magyarországon legfeljebb ennyit sikerült elkapni, a többieket nem.

– A magyar állami szervek a saját törvényeik és szabályaik alapján dolgoznak, és azok alapján lépnek fel, tény viszont, hogy nekünk vissza kell fogadnunk őket

– tette hozzá a szabadkai rendőrfőnök, aki szerint kétségtelen, hogy a migránsok egy része a térségben marad, miközben Észak-Macedónia és Bulgária felől is rendkívül sok migráns érkezik.

A méhészet veszélyei Palicson

A hajdújárási Falugyűlés 2 alkalmával felszólalt Goran Batinica palicsi méhész is, aki elmondta, hogy az ingatlanja, amelyen méhészettel foglalkozik, közvetlenül az erdő mellett található, és nemcsak őt, hanem a szomszédjait is évek óta hatalmas anyagi kár éri a migránsok miatt.

– Most, hogy ez az akció volt, az előző éjszaka, újra átvágták a kerítést, és ismét betörtek az házunkba. Hadd mondjam el, hetente átlagosan kétszer-háromszor ledöntik a kerítésemet, hetente egyszer betörnek az épületbe, egy téglával betörik az ablakot, vagy belökik az ajtót, és így megy ez az utóbbi három-négy évben

– panaszkodott a palicsi méhész, aki elmondta, hogy amit tud, azt maga kijavítja, de semmi sincs ingyen, amit felhasznál.

Betinica arról is beszélt, hogy emiatt többször is a rendőrség és más illetékes szervek segítségét kérte, de a probléma eddig nem szűnt meg. Ezt követően a polgármesterhez fordult.

– Nem tudom, hogy a polgármester úr házban vagy lakásban lakik-e, de engedje meg, hogy három évig hetente csak egyszer, ne többször, betörjem az ablakát egy téglával. Lehet, hogy ideges lesz.

Kuss legyen, mert jön az Iszlám Állam!

A hajdújárásiak a megbeszélésen arra is felhívták a figyelmet, hogy a fokozott rendőri jelenlét és a nemrég végrehajtott intézkedések ellenére sem érzik magukat biztonságban, és nem csak a taxisok, hanem a határövezet szigorú rendőri ellenőrzését is kérték, hogy az erdőt teljesen megtisztítsák a migránsoktól és az embercsempész bandáktól.

zombori taxisok

A polgármester nem mondta meg, hogy hetente hányszor törjék be az ablakát

Az nem derült ki a helyszíni beszámolókból, hogy a Szerb Haladó Párthoz tartozó polgármester mit válaszolt az ablakának heti egy alkalommal történő betörésére tett ajánlatra, viszont óvott a radikális lépésektől, amit azzal a megfontolással támasztott alá, hogy az erőteljes fellépés erőteljes reakciókat válthat ki a másik fél részéről.

Szerinte, ha a rendőrök túllépik a hatáskörüket, és brutális magatartást mutatnak, akkor az visszaüthet, az indoklással pedig nem éppen túl nagy bátorságról tett tanúbizonyságot.

– Önök is tudják, hogy vannak militáns iszlamista csoportok, és ha felteszik hazánkat a listájukra, akkor annak sokkal súlyos következményei lehetnek. Ezzel is számolnunk kell

– fejtette ki véleményét a szabadkai polgármester, vagyis a mondatot értelmezve, valami olyasmit üzent, hogy “kuss legyen, mert jön az Iszlám Állam!” Attól még a szabadkai polgármester is fél.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava