Connect with us

Szerbia

Iszlamista szervezetek vághatnak vissza, ha a szerbek durván bánnak a migránsokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

iszlamista polgármester
EGY MÉHÉSZ SIRÁMAI: Hetente vajon hányszor törnek be hozzá? Az alábbi cikkből kiderül (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A szerb rendőrség ugyan nagyszabású akciót hajtott végre kedden a Szabadka környéki erdőkben, a hajdújárási emberek, akik pénteken (augusztus 4-én) nyolc nap alatt már másodszor találkoztak Stevan Bakić szabadkai polgármesterrel és Igor Velimirović szabadkai rendőrkapitánnyal, azt mondták, hogy továbbra sem érzik magukat biztonságban. A hajdújárási lakosok a határmenti övezet rendőri ellenőrzés alá vonását követelték, a polgármester válaszul iszlamista szervezetekkel riogatott, – mondjuk az Iszlám Állammal, amely tartozhat ezek közé – mert azok visszavághatnak, ha a szerb rendőrök durván bánnak a migránsokkal. A hajdújárási lakosok végül petíciót adtak át a két szabadkai vezetőnek, és kérték annak eljuttatását Aleksandar Vučić szerb elnökhöz, merthogy – mint fogalmaztak – már csak a tényeknek hisznek, a helyi vezetőnek nem, a türelem ugyanakkor fogytán van. A szabadkai polgármester – aki nem vállalta a postás szerepét – sértődötten távozott a találkozóról, mondván hogy nem ezt érdemelte.

A taxis lassan közellenségnek számít

Ha nem is messze földön, de Észak- és Közép-Bácskában mindenképpen híres volt a zombori dinnye, az utóbbi időben Zombor azonban a taxisokról még híresebbé vált, mint a dinnyéjéről.

zombori taxisok

A hajdújárási lakosok tehát felhozták – mint már említettük – a szabadkai polgármesternek, hogy továbbra sem érzik magukat biztonságban, és az egyik félelemforrásként a migránsokat nap mint nap szállító taxisokat említették, akiknek a többsége zombori rendszámtáblákkal közlekedik.

Szerbiában a rendszámokat területi alapon adják ki, a taxikat ugyan arrafelé nem kell besárgítani, de a rendszám minden taxis esetében TX betűkkel végződik, így ha egy rendszám a Zombort jelző SO betűkkel kezdődik és TX-re végződik, akkor biztos, hogy az autót zombori taxis vezeti.

A mellékelt képen egy ilyen rendszámú autó látható, amely a “nagyszabású” rendőri akciót követően tűnt fel valamelyik nap Szabadkán az esti órákban, arra pedig mérget lehet venni, hogy nem zombori dinnyét szállított.

A hajdújárási Sövény Rudolf, aki a Vajdasági Magyar Szövetséget képviseli a szabadkai városi közgyűlésben, dicséretre méltónak nevezte a kedden végrehajtott rendőri akciót, ám megjegyezte, hogy már aznap tömegesen tértek vissza a migránsok a térségbe.

Sövény erről már beszélt a helyi rendőrparancsnokkal, aki tisztában van ezzel, de a rendőrök hiába állítanak fel ellenőrző pontokat, mert a migránsok megkerülik őket: mintha pontosan tudnák, hogy a rendőrök hol posztolnak.

Sövény ezzel arra célzott, hogy a migránsoknak – akik képesek árkon-bokron bukdácsolva haladni – általában vannak információik arról, hogy a rendőrök hol állnak, vagyis tudják, hogy merre nem szabad menniük.

Akinek jegye van, az utas

Igor Velimirović szabadkai rendőrfőnök válaszában megjegyezte, hogy a rendőrök megállítják és ellenőrzik a taxisokat, és ha felmerül a gyanú, hogy valamelyik taxis embercsempészetet követett el, akkor vizsgálati fogságba kerül, majd bűnvádi eljárás indul ellene.

A rendőrfőnök ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta, hogy “egyetlen hatályos jogszabály sem írja elő a szállítást végző személyeknek, legyen szó taxisokról, buszsofőrökről vagy egyéb személyszállítókról, hogy a szállított személyt igazoltassa és beazonosítsa.

– Aki kifizeti a jegyet, az utasnak számít, de mi nagy energiákat fordítunk arra, hogy bebizonyítsuk a bűncselekmény meglétét

zombori taxisok

Igor Velimirović axiómája: Aki vesz jegyet, az utas.

– mondta ki felülmúlhatatlan egyszerűséggel a rendőrfőnök, mintha csak azt üzente volna a hajdújárásiaknak, hogy aki almafát ültetett, az gyümölcstermelő, de a rendőrség nagy erőket fordít annak kiderítésére, hogy az almát ki viszi a tiltott szeszfőzdébe.

A taxizás nem tartozik az értelmiségi szakmák közé, viszont erős emberismerettel jár, így az érintett taxisok biztosan meg tudják állapítani, hogy akit a migránsközpont bejáratánál vesznek fel, az nem egy ministránsgyerek, miután idegenül beszél, kicsit sötétebb a bőre, mint a bennszülötteknek, és nem a templomba akar menni éjjeli két órakor.

Vajon ki lehet? Ez egy két dináros kérdés, viszont minden taxis azzal bújik ki a válasz alól, hogy ő nem igazoltathatja az utasát. Mintha összebeszéltek volna a szabadkai rendőrfőnökkel.

– Tegnap este 15 zombori taxit állítottunk meg, és a migránsokat kiszállítottuk, amivel megakadályoztuk az erdőbe történő bejutásukat, és a befogadóállomásra szállítottuk őket

zombori taxisok

A falugyűlés 2 résztvevői

– mondta a rendőrfőnök, aki lehet, hogy tapsra, vagy elismerésre számított, de vajon mi van azzal a százötven migránssal, akiket a rendőrök nem is láttak, mert hogy éppen ez a “game” lényege, hogy az embercsempészek odadobnak tizenöt-húsz migránst a rendőröknek, a másik százötven vagy kétszáz pedig a szomszéd utcában eliszkol az erdő felé.

Velimirović arról is beszélt, hogy Szerbiának kiváló kapcsolatai vannak Magyarországgal, ami vonatkozik a két ország rendőri együttműködésére is, tényként említette azonban, hogy Magyarország napi rendszerességgel többszáz migránst küld vissza Szerbiába.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy naponta legalább ennyien másznak át a kerítésen, másrészt pedig azt, hogy Magyarországon legfeljebb ennyit sikerült elkapni, a többieket nem.

– A magyar állami szervek a saját törvényeik és szabályaik alapján dolgoznak, és azok alapján lépnek fel, tény viszont, hogy nekünk vissza kell fogadnunk őket

– tette hozzá a szabadkai rendőrfőnök, aki szerint kétségtelen, hogy a migránsok egy része a térségben marad, miközben Észak-Macedónia és Bulgária felől is rendkívül sok migráns érkezik.

A méhészet veszélyei Palicson

A hajdújárási Falugyűlés 2 alkalmával felszólalt Goran Batinica palicsi méhész is, aki elmondta, hogy az ingatlanja, amelyen méhészettel foglalkozik, közvetlenül az erdő mellett található, és nemcsak őt, hanem a szomszédjait is évek óta hatalmas anyagi kár éri a migránsok miatt.

– Most, hogy ez az akció volt, az előző éjszaka, újra átvágták a kerítést, és ismét betörtek az házunkba. Hadd mondjam el, hetente átlagosan kétszer-háromszor ledöntik a kerítésemet, hetente egyszer betörnek az épületbe, egy téglával betörik az ablakot, vagy belökik az ajtót, és így megy ez az utóbbi három-négy évben

– panaszkodott a palicsi méhész, aki elmondta, hogy amit tud, azt maga kijavítja, de semmi sincs ingyen, amit felhasznál.

Betinica arról is beszélt, hogy emiatt többször is a rendőrség és más illetékes szervek segítségét kérte, de a probléma eddig nem szűnt meg. Ezt követően a polgármesterhez fordult.

– Nem tudom, hogy a polgármester úr házban vagy lakásban lakik-e, de engedje meg, hogy három évig hetente csak egyszer, ne többször, betörjem az ablakát egy téglával. Lehet, hogy ideges lesz.

Kuss legyen, mert jön az Iszlám Állam!

A hajdújárásiak a megbeszélésen arra is felhívták a figyelmet, hogy a fokozott rendőri jelenlét és a nemrég végrehajtott intézkedések ellenére sem érzik magukat biztonságban, és nem csak a taxisok, hanem a határövezet szigorú rendőri ellenőrzését is kérték, hogy az erdőt teljesen megtisztítsák a migránsoktól és az embercsempész bandáktól.

zombori taxisok

A polgármester nem mondta meg, hogy hetente hányszor törjék be az ablakát

Az nem derült ki a helyszíni beszámolókból, hogy a Szerb Haladó Párthoz tartozó polgármester mit válaszolt az ablakának heti egy alkalommal történő betörésére tett ajánlatra, viszont óvott a radikális lépésektől, amit azzal a megfontolással támasztott alá, hogy az erőteljes fellépés erőteljes reakciókat válthat ki a másik fél részéről.

Szerinte, ha a rendőrök túllépik a hatáskörüket, és brutális magatartást mutatnak, akkor az visszaüthet, az indoklással pedig nem éppen túl nagy bátorságról tett tanúbizonyságot.

– Önök is tudják, hogy vannak militáns iszlamista csoportok, és ha felteszik hazánkat a listájukra, akkor annak sokkal súlyos következményei lehetnek. Ezzel is számolnunk kell

– fejtette ki véleményét a szabadkai polgármester, vagyis a mondatot értelmezve, valami olyasmit üzent, hogy “kuss legyen, mert jön az Iszlám Állam!” Attól még a szabadkai polgármester is fél.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava