Connect with us

Bosznia

DEKÓDOLT SKY: A boszniai szerb rendőrök az Europol segítségével feltörték az alvilági telefonok kódját

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ska phone
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Dragan Lukač a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere sajtótájékoztatón közölte, hogy a korábbi hetekben végrehajtott rendőrségi akciók során az általa vezetett rendőri szervek nem a vakszerencsére, hanem a technikai fejlesztésekre támaszkodtak. A boszniai szerb rendőrök február 2-án az „Ösvény” (szerbül Staza) nevű akcióban 19 személyt fogtak el. Az akció előkészítése kapcsán Lukač elmondta, hogy kifejezetten a korábbi hónapokban elkövetett maffia leszámolások végrehajtóit célozták meg, és a gyanúsítottak beazonosításához feltörték a Sky üzenetküldő alkalmazást.

Erősödő bandaháború

A Lukač által említett rendőrségi akciókat az tette indokolttá, hogy a 2021. nyara óta jelentősen megnőtt Bosznia-Hercegovinában a halálos kimenetelű maffia leszámolások száma.

Az elkövetési módokat a kreatív sokszínűség jellemzi, mivel a tettesek a Balkánon megszokott lőfegyverből leadott sorozat mellett olyan filmbe illő megoldásokat is alkalmaznak újabban, mint a gyalogátkelő helyen történő halálos gázolás vagy a jármű aljára erősített pokolgép működésbe hozása.

2022. február 8-án az éjszakai órákban két pokolgépes merénylet is történt Szarajevó óvárosi részében. Ezek következtében ugyan senki sem vesztette életét, a detonációk azonban jelentős kárt okoztak a környező épületekben és az utcán parkoló járművekben.

Maga a Sky applikáció azzal került a boszniai közvélemény érdeklődésének középpontjába, hogy 2021. november 27-én Slobodan „Vasko” Vasković boszniai oknyomozó újságíró a Face TV-n futó Centralni dnevnik elnevezésű műsorban adott interjúban meglehetősen zavaros történetet próbált kifejteni a boszniai politikai vezetésbe is beépült kábítószer kereskedő kartellről, amelynek tagjai ezt a szoftvert használják az üzeneteik titkosításához.

A Vasko által elmondottak szerint a Drina boszniai partján fekvő Zvornikban egy komoly politikai befolyással bíró drogkartell rendezkedhetett be, ami a boszniai Szerb Köztársaságban a montenegrói kavači klánt képviseli. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a szerbiai belügyminisztérium a Radoje Zvicer által vezetett kavači klánnal hozta összefüggésbe az Aleksandar Vučić ellen „állítólag már előkészített” merényleteket.

Bár a Vučić ellen a szerb médiában többször beharangozott merénylet elmaradt, a Vasko által előadott népmesei elemekkel tarkított történet valóságalapját komolyan alátámasztotta a leszámolássorozatban egyre sokasodó halottak száma.

A fel nem tárt emberölések sora miatt 2021. végén komoly szakmai és politikai kritikákat kaptak a boszniai rendvédelmi szervezek. Az országon belül ezt követően beindult rendvédelmi munkaversenyt a Banja Lukát ketté szelő Vrbas folyó partján székelő szerb rendőrök nyerték meg egy technikai újításnak köszönhetően.

A február 2-i Staza akcióban egy nemzetközi kábítószer csempészetre szakosodott csoport tagjait vették őrizetbe, akik az üzeneteiket a Sky nevű alkalmazással továbbították abban a hitben, hogy a szoftver kellő biztonságot nyújt a hozzá kapcsolódó kódolás miatt.

Az üzenetküldő alkalmazás gyártója azzal a manapság egyre népszerűbb szlogennel bocsátja áruba a terméket, hogy az annak segítségével küldött üzenet „természetesen dekódolhatatlan a konvencionális kódfejtő eszközökkel”, így az maximális védelmet nyújt a használók számára. A szoftver csak meghatározott típusú készülékeken vehető igénybe.

A szolgáltatás ára attól függően változik, mennyi időre akarja a felhasználó igénybe venni azt. Ez az összeg 600,- és 2200,- euró között mozog. A szolgáltatás már korán sem újkeletű, hiszen az applikáció ezen a néven több mint 10 éve fut.

A legtöbben Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban fizettek elő az alkalmazásra. A bűnözői körök által preferált szoftver végzetét az idézte elő, hogy az EUROPOL a boszniai Szerb Belügyminisztériummal együttműködésben feltörte az applikáció által biztosított kódot.

Dragan Lukač állítása szerint kiemelten kezeli a boszniai szerb rendőrség azoknak a szervezet bűnözői köröknek a felderítését, amelyek erre az applikációra alapozva akarnak titkosított kommunikációt folytatni. A miniszter szerint jelenleg mintegy 2000 személy használja a programot Boszniában. Konkrétumokkal ezen túlmenően csak annyiban szolgált, hogy a jelenleg Bosznián kívül rejtőzködő elkövetők elfogása érdekében több állam hatóságaival is együttműködnek.

A jéghegy csúcsa

Lukač miniszter a Staza akcióhoz kapcsolódóan a rá jellemző komolysággal és utánozhatatlanul vérben forgó szemekkel adta hírül, hogy senki sem rejtőzhet el azok közül, akik Boszniában drogcsempészésben vesznek részt. A miniszter utalt továbbá arra is, hogy ami eddig ismertté vált, az csak a jéghegy csúcsa.

Már most is vannak az applikáció feltörésének köszönhetően olyan eredmények, amelyek által eddig fel nem tárt gyilkosságok kapcsán várható előrelépés. Ezekhez az ügyekhez kötődően letartóztatások várhatók a közeljövőben, és a miniszter beharangozta azt is, hogy egyes esetekben rendőrségi dolgozók kerülnek a rács mögé.

A Lukač által elmondottak hatására a boszniai rendőrök korrupt szekciója „rettegni kezdett”, az oknyomozó újságírók pedig rávetették magukat a munkára.

A sajtóban azóta megjelent hírek alapján a Sky applikáció feltörésével ismertté vált üzenetek segítettek hajtották végre már 2021. decemberében a „Transporter” nevű akciót a boszniai szerb rendőrök. Ennek során 30 kábítószer kereskedelemben érintett személyt fogtak el. A letartóztatottak között volt Bojan Cvijetić, Dragan Mektić korábbi boszniai biztonsági miniszter jobb és balkeze.

Cvijetić a Boszniai Ügyészség által közzétettek szerint Boszniából az Európai Unióba irányuló kokainkereskedelem központi alakja volt. A Cvijetićnél tartott házkutatás során félmillió euró összegű készpénz mellett ráadásul olyan iratokat foglalt le Lukač rendőrsége, amelyek a boszniai Hírszerző és Biztonsági Szolgálattól (Obavestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) kerültek ki, és boszniai alvilágközi kapcsolódásokra vonatkozó információkat tartalmaztak.

Mindezek alapján bebizonyosodni látszik, hogy a Vasko által 2021. november végén adott „zavaros interjú” során elhangzottak a politikai és kábítószer kereskedelem lehetséges kapcsolatáról nem voltak minden alapot nélkülöző jellegűek.

Két tűz között a belügyminiszter

Dragan Lukač a fenti eredmények ellenére 2021. nyara óta nem csak az alvilági körökben megszaporodott erőszakos bűncselekmények miatt van nehéz helyzetben. 2014. óta tölti be a belügyminiszteri posztot a Milorad Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Pártjának (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) tagjaként.

Lukač komoly támadásoknak van kitéve a sajtóban és a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésében (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) egyaránt. A tavalyi év során többször megjelentek olyan cikkek, amelyek szerint Dodik, mint pártelnök és a korábban bizalmi embernek számító Lukač között megromlott a viszony, sőt 2021. novemberében már a kettejük közti fizikai inzultusról írt több boszniai napilap.

A Dodik és Lukač közti állítólagos pofozkodás hírét semmilyen hitelesnek minősíthető forrás nem erősítette meg azóta sem.

A hírverésnek valószínűleg az szolgált az alapjául, hogy Dodik a Lukačcsal folytatott négyszemközti irodai diskurzust követően ment fogorvoshoz, és pár napig fel volt duzzadva az arca. Ebből persze, a szemfüles boszniai oknyomozó újságírók levonták a következtetést arra vonatkozóan, hogy Lukač helyben hagyta a pártelnököt, annak ellenére, hogy belügyminiszterként felelős Dodik, mint az Államelnökség szerb tagja testi épségéért.

A Lukač személyével kapcsolatos pletykák eredményeként 2021. november 30-án a miniszter az RTRS-nek adott interjúban egyebek mellett cáfolta, hogy megromlott volna a viszonya Dodikkal.

A Dragan Lukačcsal kapcsolatban terjesztett pletykák alapjául az a sokat emlegetett dulakodás szolgálhatott, amikor a boszniai Szerb Nemzetgyűlés ülésén vele szemben tiszteletlen hangnemben bekiabáló banjalukai polgármesternek, Draško Stanivukovićnak a képébe nyúlt még 2019. december 23-án, ezáltal is bizonyítva az ellenzéki polgármesternek, hogy ki az úr a tisztelt házban.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Bosznia

Izetbegović asszonyság ügyében vizsgálódik a közigazgatási felügyelet és a bíróság

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Felügyelet
Sebija Izetbegović (jobbról a nagyedik) igazi orvosok között, mint a Szarajevói Klinikai Központ igazgatója (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 6 perc

Kanton közigazgatási felügyelete és a kantonális bíróság is vizsgálja a Sebija Izetbegović diplomájának és magisztrátusi fokozatának megszerzése körüli vitatott állításokat. A legfőbb bosnyák vezető feleségének zágrábi lakhatását biztosító Muradif Pajt azt állítja, hogy Sebija nem szerzett semmilyen végzettséget a horvát fővárosban. Sebija „nemcsak feleség”, hanem a férje, Bakir Izetbegović által vezetett nagyon bosnyák Demokratikus Akciópárt főbizottságának a tagja, tehát politikus is.

Az ügyészség és a felügyelet is vizsgálódik

A szokásos belpolitikai műbalhétól mentesnek ígérkező szarajevói hétvégét a közigazgatási szervek törvényes működését ellenőrző, misztikus nevű Kantonális Ellenőrzési Hivatal (Kantonalna Uprava za Inspekcijske Poslove Kanton Sarajevo, KUIP KS) zavarta meg, amikor bejelentette, hogy a Sebija Izetbegović magisztártusi címének megvonásával kapcsolatos döntést vizsgálja a szarajevói egyetemen.

A KUIP vezetője, Vildana Brdarić az üggyel kapcsolatban mindössze annyit árult el a sajtónak, hogy egy feljelentés érkezett Sebija Izetbegović ellen, miután a rektori tanács visszavonta a magisztrátusi címét.

Az ellenőrzés eredményéről pedig kizárólag az állami egyetem (Univerzitet u Sarajevu, UNSA) vezetése kap majd tájékoztatást, ami annak fényében további lépést tesz az ügyben.

Annyi sejthető a korábbi cikkünkben megírtak alapján, hogy Izetbegović asszonynak az alap orvosi diplomája körül is lehetnek kérdőjelek, vagyis elképzelhető, hogy nem csak az egyetemi tanári címe forog veszélyben, hanem a szülész-nőgyógyászi végzettsége is.

A KUIP vizsgálatát megelőzően jelent meg a sajtóban, hogy Sebija Izetbegović – pestiesen szólva – visszadobta a labdát, amikor az egyetemet azzal vádolta meg, hogy az ott lefolytatott belső vizsgálat során egyes dokumentumainak lába kélt.

Így a vele szemben meghozott egyetemi döntés ellen feljelentést tett Szarajevó Kanton ügyészségénél, ami szerint jogellenesen vonták meg a magisztrátusi címét. Az ügyben mostanra a kantonális bíróság vizsgálódik, azonban annak kapcsán teljes a hírzárlat.

Az egyre szövevényesebbé váló esettel összefüggésben nyilatkozott Asim Kurjak professzor, aki a kilencvenes években a zágrábi egyetemen vezette a Sebija Izetbegović által látogatott, vagy éppenséggel nem látogatott képzést.

Kurjak ennek kapcsán kijelentette, hogy Sebija nem tanult az intézményben, így nem végezhette el az UNSA-n utóbb elfogadtatott képzést a magisztrátusi cím elnyeréséhez.

Megszólalt a „koronatanú”

Kurjak nyilatkozata után az ügyészségi eljárás és a közigazgatási felügyelet vizsgálata mellett a boszniai sajtó apraja-nagyja elkezdte felszántani Sebija Izetbegović meglehetősen ködös élettörténetét a kilencvenes évek első felére fókuszálva.

A boszniai viszonyokról mindig jól értesült Face televízió ikonikus jelzővel illethető Centralni Dnevnik nevű esti, „központi riportműsorában” sikerült megszólaltatni az ügy egyik lehetséges koronatanúját, Muradif Pajtot, aki azzal állt elő majd harminc év távlatából, hogy Sebija Izetbegović nála lakott a zágrábi tartózkodása alatt.

Pajt a műsorban elmondta, hogy ő maga külkereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet végzett a boszniai háború alatt a boszniai „államalapító”, Alija Izetbegović kormányának megbízásából. Ez idő alatt többek között Zágrábban lakott az első feleségével, aki szintén szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkezett.

Pajt azt nem fejtette ki, miért pont nála szállásolták el a bosnyák állami vezető sógornőjét a háborús viszonyok közepette, azonban kijelentette, hogy Sebija Izetbegovićnak nem volt lehetősége elvégezni a Kurjak által vezetett posztgraduális képzést, mert csak 1992. júniusától ugyanazon év december elejéig lakott náluk.

felügyelet

Sebija, az „államalapító” após társaságában (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović )

Emlékei szerint Sebija már a nyári szabadságát is náluk töltötte, és az egyetemi oktatatás a háborús viszonyok között is októberben kezdődött. Vagyis Sebijanak nem volt lehetősége befejezni a vizsgaidőszakot, mert elhagyta Zágrábot a szorgalmi időszak végén.

Pajt azt is megszellőztette, hogy ő maga fizette be az adott félévre Sebija tandíját, azonban azt kizártnak minősítette, hogy a nő rendszeresen bejárt volna az egyetemre.

Pajt ezt azzal magyarázta, hogy tudomása szerint Sebija a horvát fegyveres szervek védelme alatt ált napi 24 órában, és mindenhová vele kellett menjen a bosnyák sofőrje, elvégre a boszniai „államalapító” volt az apósa.

A doktori fokozat megszerzése és a magisztrátusi értekezés eredete kapcsán Pajt azzal a magyarázattal állt elő, hogy az ő előző felesége is szülész orvos volt. Ő pedig tudott arról, hogy Sebija a házukban lévő orvosi szakkönyveket olvasta, azokból jegyzeteket készített.

Arra határozottan emlékezett, hogy ezek közé tartozott a felesége magisztrátusi értekezése, ami ugyanabban a témában íródott, amit Sebija később feldolgozott. Pajt azt ugyan nem látta, hogy Sebija másolatot készített volna a volt felesége dolgozatából, azonban azt elképzelhetőnek tartotta.

Utóbbinak amiatt nincs jelentősége, mert a Sebija Izetbegović által említett magisztrátusi értekezés sincs meg, így azt nem lehet összevetni Pajt volt feleségének a dolgozatával.

Pajt elmondta azt is, hogy 1992. decembere után „a nő nem volt ott náluk, hanem Isztambulban tartózkodott”, amikor el kellett volna végeznie a posztgraduális képzést.

A zágrábi szállásadó hangsúlyozta, hogy ő maga nem akar bosszút állni az Izetbegović családon, neki semmi köze a családhoz, és nem velük, hanem a boszniai állammal szemben van egy bírósági ügye.

felügyelet

A boldog férj és pártvezér, Bakir Izetbegović, „Büszke vagyok minden szavára!” – fűzte hozzá a képhez Sebija (Forrás: Facebook, Sebija Izetbegović)

A több évtizedes hallgatása kapcsán pedig elmondta, hogy 2013-ban már jelezte más boszniai csatornáknak, hogy tudomása van az Izetbegović asszony diplomáival kapcsolatos problémákról, de akkor a média ez iránt nem mutatott érdeklődést.

Ezt követően visszaköltözött az USA-ba, és csak pár éve tért ismét vissza Bosznia-Hercegovinába. Eddig amiatt nem jelezte sehol, hogy milyen visszaélés gyanús ügyekről van tudomása, mert nem volt tisztában azzal, mi zajlik az országban.

Továbbá azt sem tudta, hogy Izetbegović neje a szarajevói kórház igazgatója lett. Megemlítette azt is, hogy eddig a boszniai ügyészség nem kereste meg, hogy tanúként meghallgassa.

Ezzel szemben a Demokratikus Akciópárthoz (Stranka demokratske akcije, SDA) köthető média már a riport elkészítése előtt célkeresztbe vette Pajt pajtit.

A Stav nevű hetilap Pajt személye kapcsán bizonyítékok bemutatása nélkül leközölte, hogy orosz provokátor, aki a nyolcvanas években Moszkvában kapott KGB kiképzést. Sőt azt követően a jugoszláv rettegett polgári titkosszolgálatnak, az UDBÁ-nak, és ezzel egyidejűleg a KOS-nak is dolgozott, vagyis a katonai elhárításnál is tevékenykedett.

Pajt ennek kapcsán megjegyezte, hogy minden ellene felhozott vádból annyi igaz, hogy három évig valóban Moszkvában tartózkodott, mint egyetemi hallgató, de nincs arról tudomása, hogy valaha szovjet állami szervekkel került volna kapcsolatba.

Sőt, kellően maliciózusan megjegyezte, hogy Sebijaval ellentétben neki viszont van indexe az ottani tanulmányai igazolására.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Pajt úr a riportban még egy érdekességet megosztott a sokat látott boszniai nézőkkel, miszerint jelenleg mintegy 824.000,- USD összegű követelése áll fent a boszniai bíróságon az állammal, mint alperessel szemben.

A követelést Pajt a kilencvenes években szerződés alapján teljesített kereskedelmi ügynöki tevékenységre vezeti vissza. Állítása szerint az akkori állami vezetés egy boszniai pfenniget sem fizetett neki az általa átadott áruk egy részéért.

Az áru kapcsán jelezte, hogy azok nagyértékű technikai eszközök, rádiók, antennák és telefonok voltak. A háború után kérte a boszniai vezetést, hogy fizessék ki neki a tartozást, azonban az máig nem történt meg.

Bakir Izetbegović körül szorul a hurok

A boszniai politikai élet zavaros viszonyaiban jártas elemzők korszakváltást jósolnak, a korábbiakban ugyanis az sohasem fordult elő, hogy a boszniai baloldali pártok és a nemzetközi közösség illetékes szervei egyszerre essenek neki a legnagyobb bosnyák nacionalista politikai szervezetnek számító SDA-nak.

felügyelet

A politikába is beszállt férje pártjában

A párt a 2022-es választáson jobb eredményt ért el, mint négy évvel korábban, azonban a pártvezetéssel kapcsolatos visszaélések és a nacionalista bosnyák politikai irányvonal miatt a szervezet teljesen elszigetelődött a boszniai politikai palettán.

Bakir Izetbegović komoly vereséget szenvedett Denis Bečirovićtyal (SDP) szemben a bosnyák államelnökségi helyért vívott harcban, ráadásul az SDA kiesett a boszniai kormány funkcióját ellátó Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) mögötti koalícióból.

A Sebija Izetbegovićtyal szembeni vádak csak egy szeletét alkotják az SDA fontosabb funkcionáriusaival szemben a korábbi években indult büntetőeljárásoknak.

Fadil Novalić föderációs miniszterelnök egy időben több büntetőügy miatt rendszeresen járt a szarajevói bíróságra, míg az SDA elnökségéből több személyt is amerikai szankciós listára tettek visszaélésszerű politikai magatartásuk miatt.

Bakir Izetbegović a nacionalista „egy a tábor, egy a zászló” frazeológiát előrántva, mindezeket a bosnyák nemzet elleni támadásnak minősítette.

A korrupciós tevékenység és hivatali visszaélés miatt USA-szankciók alá vont korábbi titkosszolgálati vezető, Osman Mehmedagić kapcsán kijelentette, hogy egy megbízható tiszteletreméltó rendőr. Az USA vádjait pedig akkor hiszi el vele kapcsolatban, ha látja azokra a bizonyítékokat.

Izetbegović a Sebija elleni vádakat úgy foglalta össze, hogy a bosnyák veteránok és a reis ulema (szarajevói főmufti) után most a neje elleni támadás zajlik, ami valójában az egész nemzet ellen irányul.

Bakir Izetbegović szorult helyzetében nem tehetett mást, mint hogy a pártjának idén májusban esedékes tisztújító közgyűlést őszre tette át, vélhetően abban bízva, hogy addigra minden családja és bizalmasai körüli médiahadjárat kifullad. Ami aligha fordulhat elő, mert vannak befolyásos ellenségei a médiában.
Az olvasás folytatása

Bosznia

MADE IN BiH: Elkészült az első teljesen boszniai gyártású elektromos autó

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Elektromos autó, made in BiH
ZÖLD IS, MEG SÁRGA IS: Kicsit motorbicikli, de négy kereke van, így rá lehet fogni, hogy autó (Forrás: YouTube)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A boszniai önjáró tarack után elkészült az első tisztán elektromos autó is Travnikban, amelyre rákerülhet a felirat, hogy „Made in BiH”. Travnikban, ahol a járművet gyártják, azt remélik, hogy az EVO névre keresztelt járgány lesz a boszniai járműgyártás egyik lényeges exportcikke a jövőben a szigorodó nyugat-európai környezetvédelmi előírások miatt. A gyártó 2024-ben akarja beindítani az akkumulátoros furgon sorozatgyártását.

Elektromos autó: 100%-ban „Made in BiH”

A Travnikban működő GS TMT cég bejelentette, hogy a tavalyi évben befejezett fejlesztések eredményeként jövőre megindulhat a teljesen elektromos meghajtású kistehergépjárművük sorozatgyártása.

Az EVO névre keresztelt járműipari csoda az első elektromos autó, ameky -Hercegovinában készült. A tervezés és az építés több mint két évet vett igénybe a travniki üzem mérnökeinek.

Elektromos autó, made in BiH

A kormányából ítélve az első boszniai elektromos autó leginkább egy felfejlesztett motorbiciklire hasonlít (Forrás: YouTube)

A gyártó a jármű jövőjével kapcsolatban elárulta, hogy 2024-ben várják az áttörést, amikor már kellő számú megrendelésük lesz ahhoz, hogy sorozatban, futószalagon készítsék az EVO-t.

A legtöbb megrendelést Németországból és Ausztriából várják, ahol az ipari szektorban és a kiskereskedelemben egyaránt igény mutatkozik az EVO-hoz hasonló, kis teherbírósású, de elektromotorral működtetett szállító járművekre.

A GS gyár a korábbi években az elektromos kerékpárok és rollerok gyártása terén szerezte meg a szükséges tapasztalatot, ami az EVO tervezését megkönnyítette.

A gyártó arra a legbüszkébb, hogy a jármű nem csak a tervezés és összeszerelés helyét tekintve kötődik a nyugat-balkáni csodaországhoz, hanem az összes komponensén keresztül, mert azok mind a hazai piacon készülnek, vagyis a legtöbb autóipari fejlesztéssel szemben ez valóban „100%-ban made in BiH”.

A biciklis futárok rémálma lehet

Az EVO műszaki paraméterei kapcsán a gyártó jelezte, hogy a két akkumulátor mintegy 100 kilométeres hatótávot biztosít. Ezek feltöltése pedig 45 percet vesz igénybe.

Elektromos autó, made in BiH

A tetején napelemek vannak, így menet közben képes saját akkumulátorának a töltésére (Forrás: YouTube)

A jármű hatékonyabb üzemleltetése érdekében annak tetejét napelemmel látták el, ami menet közben képes saját akkumulátorának töltésére. A maximális teherbírása 300 kilogramm, míg a maximális sebessége 45 km/h.

A raktér térfogata mintegy 1700 liter. A gyártó nagy reményeket fűz az EVO nyugat-európai exportjához.

A biciklis és motoros futárok jövőbeli rémálmának erőssége a városi kisteherforgalom lebonyolítása.

Így az export piac bővülését főként azokban a nagyvárosokban várják, ahol már most is vannak tervek a robbanó motorral hajtott járművek egyes városrészekből való kitiltására.

Az első megrendelések eddig németországi ipari szereplőktől érkeztek, akik vélhetően a saját ipari üzemükben fogják teherfuvarozásra használni a jövő boszniai elektromos igáslovát.

Travnik, mint innovációs központ

A közép-boszniai Travnik a kilencvenes évek háborús pusztításának kiheverését követően, mostanra a boszniai jármű és gépipari innováció központja lett.

A jugoszláv érából örökölt nehézipari szerep ismét fellendülőben van a város térségében.

A civil gépgyártás mellett a katonai eszközök fejlesztése és gyártása is egyre nagyobb szerepet kap Travnikban, aminek szintén komoly hagyományai vannak a szocialista évtizedekből.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy szintén Travnikban működik az BNT fegyvergyár, ami a tavalyi évben jelentette be az elsődlegesen közel-keleti exportra készülő M10 önjáró löveg fejlesztését, amiből azóta másfél millió euró értékben rendelt az Egyesült Arab Emírségek védelmi minisztériuma.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: