Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

DEKÓDOLT SKY: A boszniai szerb rendőrök az Europol segítségével feltörték az alvilági telefonok kódját

Olvasási idő: 5 perc

Dragan Lukač a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere sajtótájékoztatón közölte, hogy a korábbi hetekben végrehajtott rendőrségi akciók során az általa vezetett rendőri szervek nem a vakszerencsére, hanem a technikai fejlesztésekre támaszkodtak. A boszniai szerb rendőrök február 2-án az “Ösvény” (szerbül Staza) nevű akcióban 19 személyt fogtak el. Az akció előkészítése kapcsán Lukač elmondta, hogy kifejezetten a korábbi hónapokban elkövetett maffia leszámolások végrehajtóit célozták meg, és a gyanúsítottak beazonosításához feltörték a Sky üzenetküldő alkalmazást.

Erősödő bandaháború

A Lukač által említett rendőrségi akciókat az tette indokolttá, hogy a 2021. nyara óta jelentősen megnőtt Bosznia-Hercegovinában a halálos kimenetelű maffia leszámolások száma.

Az elkövetési módokat a kreatív sokszínűség jellemzi, mivel a tettesek a Balkánon megszokott lőfegyverből leadott sorozat mellett olyan filmbe illő megoldásokat is alkalmaznak újabban, mint a gyalogátkelő helyen történő halálos gázolás vagy a jármű aljára erősített pokolgép működésbe hozása.


2022. február 8-án az éjszakai órákban két pokolgépes merénylet is történt Szarajevó óvárosi részében. Ezek következtében ugyan senki sem vesztette életét, a detonációk azonban jelentős kárt okoztak a környező épületekben és az utcán parkoló járművekben.

Maga a Sky applikáció azzal került a boszniai közvélemény érdeklődésének középpontjába, hogy 2021. november 27-én Slobodan „Vasko” Vasković boszniai oknyomozó újságíró a Face TV-n futó Centralni dnevnik elnevezésű műsorban adott interjúban meglehetősen zavaros történetet próbált kifejteni a boszniai politikai vezetésbe is beépült kábítószer kereskedő kartellről, amelynek tagjai ezt a szoftvert használják az üzeneteik titkosításához.

A Vasko által elmondottak szerint a Drina boszniai partján fekvő Zvornikban egy komoly politikai befolyással bíró drogkartell rendezkedhetett be, ami a boszniai Szerb Köztársaságban a montenegrói kavači klánt képviseli. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a szerbiai belügyminisztérium a Radoje Zvicer által vezetett kavači klánnal hozta összefüggésbe az Aleksandar Vučić ellen „állítólag már előkészített” merényleteket.

Bár a Vučić ellen a szerb médiában többször beharangozott merénylet elmaradt, a Vasko által előadott népmesei elemekkel tarkított történet valóságalapját komolyan alátámasztotta a leszámolássorozatban egyre sokasodó halottak száma.

A fel nem tárt emberölések sora miatt 2021. végén komoly szakmai és politikai kritikákat kaptak a boszniai rendvédelmi szervezek. Az országon belül ezt követően beindult rendvédelmi munkaversenyt a Banja Lukát ketté szelő Vrbas folyó partján székelő szerb rendőrök nyerték meg egy technikai újításnak köszönhetően.

A február 2-i Staza akcióban egy nemzetközi kábítószer csempészetre szakosodott csoport tagjait vették őrizetbe, akik az üzeneteiket a Sky nevű alkalmazással továbbították abban a hitben, hogy a szoftver kellő biztonságot nyújt a hozzá kapcsolódó kódolás miatt.



Az üzenetküldő alkalmazás gyártója azzal a manapság egyre népszerűbb szlogennel bocsátja áruba a terméket, hogy az annak segítségével küldött üzenet „természetesen dekódolhatatlan a konvencionális kódfejtő eszközökkel”, így az maximális védelmet nyújt a használók számára. A szoftver csak meghatározott típusú készülékeken vehető igénybe.

A szolgáltatás ára attól függően változik, mennyi időre akarja a felhasználó igénybe venni azt. Ez az összeg 600,- és 2200,- euró között mozog. A szolgáltatás már korán sem újkeletű, hiszen az applikáció ezen a néven több mint 10 éve fut.

A legtöbben Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban fizettek elő az alkalmazásra. A bűnözői körök által preferált szoftver végzetét az idézte elő, hogy az EUROPOL a boszniai Szerb Belügyminisztériummal együttműködésben feltörte az applikáció által biztosított kódot.

Dragan Lukač állítása szerint kiemelten kezeli a boszniai szerb rendőrség azoknak a szervezet bűnözői köröknek a felderítését, amelyek erre az applikációra alapozva akarnak titkosított kommunikációt folytatni. A miniszter szerint jelenleg mintegy 2000 személy használja a programot Boszniában. Konkrétumokkal ezen túlmenően csak annyiban szolgált, hogy a jelenleg Bosznián kívül rejtőzködő elkövetők elfogása érdekében több állam hatóságaival is együttműködnek.

A jéghegy csúcsa

Lukač miniszter a Staza akcióhoz kapcsolódóan a rá jellemző komolysággal és utánozhatatlanul vérben forgó szemekkel adta hírül, hogy senki sem rejtőzhet el azok közül, akik Boszniában drogcsempészésben vesznek részt. A miniszter utalt továbbá arra is, hogy ami eddig ismertté vált, az csak a jéghegy csúcsa.

Már most is vannak az applikáció feltörésének köszönhetően olyan eredmények, amelyek által eddig fel nem tárt gyilkosságok kapcsán várható előrelépés. Ezekhez az ügyekhez kötődően letartóztatások várhatók a közeljövőben, és a miniszter beharangozta azt is, hogy egyes esetekben rendőrségi dolgozók kerülnek a rács mögé.



A Lukač által elmondottak hatására a boszniai rendőrök korrupt szekciója “rettegni kezdett”, az oknyomozó újságírók pedig rávetették magukat a munkára.

A sajtóban azóta megjelent hírek alapján a Sky applikáció feltörésével ismertté vált üzenetek segítettek hajtották végre már 2021. decemberében a „Transporter” nevű akciót a boszniai szerb rendőrök. Ennek során 30 kábítószer kereskedelemben érintett személyt fogtak el. A letartóztatottak között volt Bojan Cvijetić, Dragan Mektić korábbi boszniai biztonsági miniszter jobb és balkeze.

Cvijetić a Boszniai Ügyészség által közzétettek szerint Boszniából az Európai Unióba irányuló kokainkereskedelem központi alakja volt. A Cvijetićnél tartott házkutatás során félmillió euró összegű készpénz mellett ráadásul olyan iratokat foglalt le Lukač rendőrsége, amelyek a boszniai Hírszerző és Biztonsági Szolgálattól (Obavestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) kerültek ki, és boszniai alvilágközi kapcsolódásokra vonatkozó információkat tartalmaztak.

Mindezek alapján bebizonyosodni látszik, hogy a Vasko által 2021. november végén adott „zavaros interjú” során elhangzottak a politikai és kábítószer kereskedelem lehetséges kapcsolatáról nem voltak minden alapot nélkülöző jellegűek.

Két tűz között a belügyminiszter

Dragan Lukač a fenti eredmények ellenére 2021. nyara óta nem csak az alvilági körökben megszaporodott erőszakos bűncselekmények miatt van nehéz helyzetben. 2014. óta tölti be a belügyminiszteri posztot a Milorad Dodik által vezetett Független Szociáldemokraták Pártjának (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) tagjaként.

Lukač komoly támadásoknak van kitéve a sajtóban és a boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésében (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) egyaránt. A tavalyi év során többször megjelentek olyan cikkek, amelyek szerint Dodik, mint pártelnök és a korábban bizalmi embernek számító Lukač között megromlott a viszony, sőt 2021. novemberében már a kettejük közti fizikai inzultusról írt több boszniai napilap.

A Dodik és Lukač közti állítólagos pofozkodás hírét semmilyen hitelesnek minősíthető forrás nem erősítette meg azóta sem.

A hírverésnek valószínűleg az szolgált az alapjául, hogy Dodik a Lukačcsal folytatott négyszemközti irodai diskurzust követően ment fogorvoshoz, és pár napig fel volt duzzadva az arca. Ebből persze a szemfüles boszniai oknyomozó újságírók levonták a következtetést arra vonatkozóan, hogy Lukač helyben hagyta a pártelnököt, annak ellenére, hogy belügyminiszterként felelős Dodik, mint az Államelnökség szerb tagja testi épségéért.

A Lukač személyével kapcsolatos pletykák eredményeként 2021. november 30-án a miniszter az RTRS-nek adott interjúban egyebek mellett cáfolta, hogy megromlott volna a viszonya Dodikkal.

A Dragan Lukačcsal kapcsolatban terjesztett pletykák alapjául az a sokat emlegetett dulakodás szolgálhatott, amikor a boszniai Szerb Nemzetgyűlés ülésén vele szemben tiszteletlen hangnemben bekiabáló banjalukai polgármesternek, Draško Stanivukovićnak a képébe nyúlt még 2019. december 23-án, ezáltal is bizonyítva az ellenzéki polgármesternek, hogy ki az úr a tisztelt házban.


UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…

Követés

Értesítések

Napi hírlevél





Naptár

2022. február
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…




Cikkek
Bezár