Connect with us

Horvátország

TÖBB MINT EZER ESZTENDEJE: Balázs-nap Dubrovnikban transzatlanti felhangokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vlaho
A cikk meghallgatása

A Dubrovniki Köztársaság nemcsak Horvátország, de a Földközi-tenger történelmének is a kincses doboza. A birodalmak peremén egyensúlyozó városállam elképesztő dolgokat művelt, kereskedelmi hajói bejárták az óceánokat, diplomáciai, hírszerző szolgálata nem kevésbé legendás. A huszadik század második felétől a város idegenforgalmi világsztár, nyaranta a főutcán, a Stradunon szinte egy tűt sem lehet leejteni a nyüzsgő-hömpölygő turistáktól.

A város védőszentjének. Szt. Balázsnak a napja szerencsére február elejére esik, így nem kell karhatalommal kiverni az idegeneket a processzió útjából. Az idén a festa Svetog Vlaha – ez az eredeti elnevezése, ahol a festa fesztának ejtendő – 1050-szer lett már eleddig megtartva.

A legenda szerint egy dubrovniki plébános álmot látott, amelyben Szent Balázs, azaz Vlaho figyelmeztette a velenceiek küszöbönálló támadására. A velenceiket vitézül visszaverték, Szent Balázs pedig a város védőszentjévé avanzsált. A Balázs-napi ünnepség hagyományosan egy nappal Balázs-nap azaz február 2-án, a Kandelora, azaz Gyertyaszentelő napján kezdődik fehér galambok reptetésével, miután következik Szent Balázs zászlajának felvonása a Szent Balázs-templom előtt.

Ezt másnap szentmise és processzió követi, amelynek során az aranyozott ereklyetartó – a város makettjét a kezében tartó szent szobrát ábrázolja – kihozásával veszi kezdetét hivatalosan az ünnep. A körmenet élén álló festanjulikat különleges tisztelet övezi, az ún. trombunjerik pedig kézi mozsarakból leadott lövésekkel teszik ünnepélyesebbé a hangulatot.

torokaldas

Torokáldás

Balázs-napon összesereglenek a történelmi városállam településeinek népviseletbe öltözött lakosai is, a dubrovniki hátországból, a Pelješac-félszigetről, és aki igényli részesülhet a grličanje elnevezés alatt ismert torok-áldásból is. Ez nyilván valamilyen római, pogány szokás keresztény átmentése, és lényege hogy két méretes, összefont, majd csúzli alakúra formált gyertya segítségével gondoskodnak a torokfájás megelőzéséről.

Úgy tetszik Szt. Balázs a koronavírustól is véd, mert a jelenlévők között szinte senki sem viselt védőmaszkot, meg a távolságot sem tartották be igazán.

Transzatlanti és egyéb történetek

A dubrovnikiak diplomáciai/marketing érzékét dicséri, hogy az idén a Balázs-napi misét – druszám, a dubrovniki püspök Roko Glasnović után, aki a megnyitón, 2-án tette dolgát – Blaise Cupich chichagói püspök celebrálta.

A derék chicagói püspök azon kívül, hogy maga is Balázs (Blaise) dubrovniki felmenőkkel is rendelkezik, így kiválóan megfelelt a transzatlanti kapcsolatok erősítésére tett erőfeszítéseknek. Hogy, hogy nem ugyanis az amerikai donációból érkező black hawk helikopterek is tegnap, Szt. Balázs napján landoltak a zágrábi reptéren.

Na most, ha valaki azt gondolja, hogy ez az egész sztori már nem lehet cifrább, sietve megnyugtatom, hogy lehet.

Dubrovnik védőszentjéről az indiai Goa tartományban is megemlékeztek, ugyanis az itteni dubrovniki kolónia némileg még a portugálokat is megelőzte és a fűszer-kereskedelemben egykor nagy fontosságú indiai tartomány – később portugál gyarmat – területén 1563-ban felépítették a Sao Braz fogadalmi templomot, ami tulajdonképpen Szent Balázs, csak portugálul.

A közösségi adományokból felújított templomban az idén is volt Balázs-napi ünnepség, amelynek folyamán megkondult a templom dubrovnikból Indiába szállított harangja, amelyen a szent domborműve található, karjaiban a várossal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava