Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

FELKÉSZÜLÉS: A horvát rendőrség készül a tavaszi migránsáradatra

talalkozo
Olvasási idő: 4 perc

A téli időjárási körülmények miatt csökkent a migránsnyomás Horvátországra, de ez minden télen így van. A horvát úgy véli, hogy a tavasz érkezésével minden bizonnyal erősödni fog a forgalom a -Hercegovinán ül vezető útvonalon, Horvátország azonban nem emel fizikai akadályokat, viszont minden technikai lehetőséget felhasznál az Európai Unió külső határainak hatékony védelme érdekében. Davor Božinović szerint a horvát rendőrség a téli időszakban nem vesztegeti az időt, és folytatja a felkészülést, miközben új eszközöket is beszerez.

A összetettsége

A horvát belügyminiszter beszélt arról is, hogy nemrégiben Litvániában járt, hamarosan pedig Franciaországba utazik az első informális miniszteri tanácsülésre, de otthon is dolgoznak a határvédelem megerősítésén.

Nagyon intenzíven készülünk. Új berendezéseket rendelünk. Hamarosan bemutatjuk a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges felszerelések egy részét. A járvány idején bemutatott eszközök nem keltették fel igazán a figyelmét, ez főleg a különleges terepre szánt járművekre vonatkozik. Sok minden van még előttünk, és ez egy olyan munka, ami biztosan nem ér véget a jelenlegi idején, de a mostani generáció élete során sem

– jelentette ki Božinović a tervekkel kapcsolatban.

Emberi jogi aktivisták és az európai baloldal képviselői súlyos jogsértésekkel vádolják Horvátországot. A horvát belügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a múlt héten, hogy beszélt az egyik képviselőjével, aki a baloldali Die Linke párt tagja, a nevét azonban nem árulta el.

Két órán át beszélgettünk a határvédelem összetettségéről. Számos ügy van az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amelynek az a feladata, hogy lefolytassa az eljárást, ha alapos gyanú merül fel valamely uniós jogszabály megsértésére vonatkozóan. Válaszolunk a kérdésekre, és nagyon aktívak vagyunk ezen a téren

– mondta a horvát miniszter, amikor kollégájával Aleš Hojsszal találkozott Cetingradban.

A szomszédok miatt nem lesz kerítés

Božinović kitért arra is, hogy Horvátországtól északkeletre egyre inkább a fizikai akadályok, kerítések emelését választják a migrációval szembeni védekezésben.

Mi azért nem csináljuk ezt, mert a szomszédaink élnek ott. Nemcsak azért, mert nehéz terepről/vidékről beszélünk, hanem azért sem, mert a szomszédainkról van szó, akikkel szeretnénk folytatni a normális kommunikációt, és ez csak akkor lehetséges, ha hatékony munkát végzünk a szabályok tiszteletben tartása által


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– fogalmazott a horvát belügyminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában most éppen a jogi megoldások és a szabályozások hozzáigazítását végzik az új helyzethez. Božinović leszögezte, hogy a átlépést jelenleg szabályozó kérdések többsége, így az illegális határátlépés is, más körülmények között keletkezett konveciókhoz köthető, de azóta a helyzet jelentősen megváltozott.

Horvátországot azok közé az országok tartozik majd, amelyek európai megoldást keresnek, mert szélesebb körű megoldás nélkül nem lehet rendezni a helyzetet

– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy Horvátország több mint 5000 csempészt tartóztatott le, ezzel kapcsolatban azonban időintervallumot nem említett.

Nagyon sok szereplője van ennek az üzletnek, különben nem tartóztatnának le belőlük ennyit. A kérdés az, hogy hánynak sikerült elkerülnie a figyelmünket. Ez komoly biztonsági probléma, és ezek olyan érvek, amelyek ellen senki sem tud semmi érdemlegeset felhozni

– zárta mondandóját a horvát belügyminiszter.

A Cetingradban tartott találkozón szlovén kollégája is beszélt arról, hogy Szlovéniát is megvádolták „visszatoloncolásokkal és egyéb ostobaságokkal”.


Senki sem jöhet be az ajtómon anélkül, hogy nem kérdezi meg, az ellen viszont nincs kifogásunk, hogy az emberek legálisan lépjenek be az országba. Az EU-ban a baloldal tényleg hülyeségeket csinál

– fogalmazott Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Szlovénia nem köti feltételekhez Horvátország schengeni csatlakozását, itt nyilván a két ország közötti vitában 2017-ben hozott döntőbírósági határozatra utalhatott.

Szlovénia és a legtöbb szlovén azt szeretné, hogy Horvátország mielőbb csatlakozna a schengeni övezethez, különösen azok, akiknek van ingatlanjuk a horvát tengerparton, mert arra számítanak, hogy nyaranta kevesebbet kell majd várni a határokon

– mondta Hojs, aki nemrégiben maga is feltűnt Litvániában, hogy a helyszínen mérje fel a migrációval kapcsolatos helyzetet.

Az igazi téli zűrzavarban közös külső határunk védelmét figyeltük meg a litván-belarusz határon. Sok köszönet illeti a Baltikumot és a lengyeleket, akik megakadályozzák Lukasenkót abban, hogy a migránsokat politikai célokra használja fel

– írta a Twitteren Hojs, aki úgy fogalmazott, hogy megállapodásra van szükséges a technikai eszközök beszerzésének uniós forrásból történő finanszírozására.

Technikai eszközök

A fentiekből már kiderült, hogy a horvát belügyminiszter is említette az eszközbeszerzést, nézzük akkor, hogy milyen eszközökről is van szó.

fotus polarus
Božinović és Hojs találkozóján bemutatták azokat a technikai eszközöket, amelyeket a horvát rendőrség használ a boszniai határon. A felvételeket kielemezte egy amerikai határbiztonsági szakértő is. Jack Sapoch a Twitteren közzétett hétfői bejegyzéseiben megállapította, hogy a horvát rendőrség a Polaris által gyártott Ranger Crew XP 1000 EPS terepjáróval szerelkezett fel, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok ugyanezt a modellt szerezte be, hogy megkönnyítse saját agresszív határmenti politikájának végrehajtását.
dronok
A több fajta drónt is alkalmaznak a határövezet figyelésére, ezek közé tartozik a Planet IX/King ICT eRIS III, a Delair DT26, és a DJI Matrice 300.

Az első kettő közepes és nagy hatótávolságú drónnak számít, és darabonként több százezer (nagyrészt uniós finanszírozású) euróba kerül. A harmadik ennél jóval olcsóbb, egységára körülbelül tízezer euró körül van.

torony hokamera
A szlovén és a horvát belügyminiszter találkozójáról készült felvételeken háttérben látható az Ericsson Nikola Tesla által gyártott, és a horvátok által 2019-ben EU-finanszírozásból beszerzett hőkameratornyok egyike is.

Ezeket a napelemmel is működő tornyokat a horvátok Ford Ranger kisteherautóval párosítják, amelyek éppen oda húzzák őket, ahol leginkább szükség mutatkozik rájuk.

moskito
A bemutatott eszközök között más hőkamerák is vannak, például a 10x Safran Moskito TI hőkamera, amelyet Horst Seehofer volt német belügyminiszter adományozott 2020 januárjában Horvátországnak.

A képeken nehéz beazonosítani a pontos modelleket, annyi azonban megállapítható, hogy egy 4G-kompatibilis távoli nyomkövető kamera és egy drága Steiner távcső is van a horvát rendőrség tulajdonában, mindkettőt széles körben használják a határ mentén.

A szóban forgó találkozóra horvát részről kivonult az egész rendőri vezérkar, ott volt Nikola Milina, a horvát rendőrség igazgatója és Zoran Ničeno, a horvát határőrség parancsnoka is teljes testi valójában. Mindez pedig arra utal, hogy a horvátok jól felszerelkeznek a schengeni belépésre várva, és további erősítéseket terveznek a boszniai határon.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: