Connect with us

Horvátország

FELKÉSZÜLÉS: A horvát rendőrség készül a tavaszi migránsáradatra

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

talalkozo
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A téli időjárási körülmények miatt csökkent a migránsnyomás Horvátországra, de ez minden télen így van. A belügyminiszter úgy véli, hogy a tavasz érkezésével minden bizonnyal erősödni fog a forgalom a Bosznia- Hercegovinán keresztül vezető útvonalon, Horvátország azonban nem emel fizikai akadályokat, viszont minden technikai lehetőséget felhasznál az Európai Unió külső határainak hatékony védelme érdekében. Davor Božinović szerint a horvát rendőrség a téli időszakban nem vesztegeti az időt, és folytatja a felkészülést, miközben új eszközöket is beszerez.

A határvédelem összetettsége

A horvát belügyminiszter beszélt arról is, hogy nemrégiben Litvániában járt, hamarosan pedig Franciaországba utazik az első informális miniszteri tanácsülésre, de otthon is dolgoznak a határvédelem megerősítésén.

– Nagyon intenzíven készülünk. Új berendezéseket rendelünk. Hamarosan bemutatjuk a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges felszerelések egy részét. A járvány idején bemutatott eszközök nem keltették fel igazán a média figyelmét, ez főleg a különleges terepre szánt járművekre vonatkozik. Sok minden van még előttünk, és ez egy olyan munka, ami biztosan nem ér véget a jelenlegi kormány idején, de a mostani generáció élete során sem

– jelentette ki Božinović a tervekkel kapcsolatban.

Emberi jogi aktivisták és az európai baloldal képviselői súlyos jogsértésekkel vádolják Horvátországot. A horvát belügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a múlt héten, hogy beszélt az Európai Parlament egyik képviselőjével, aki a baloldali Die Linke párt tagja, a nevét azonban nem árulta el.

– Két órán át beszélgettünk a határvédelem összetettségéről. Számos ügy van az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amelynek az a feladata, hogy lefolytassa az eljárást, ha alapos gyanú merül fel valamely uniós jogszabály megsértésére vonatkozóan. Válaszolunk a kérdésekre, és nagyon aktívak vagyunk ezen a téren

– mondta a horvát miniszter, amikor szlovén kollégájával Aleš Hojsszal találkozott Cetingradban.

A szomszédok miatt nem lesz kerítés

Božinović kitért arra is, hogy Horvátországtól északkeletre egyre inkább a fizikai akadályok, kerítések emelését választják a migrációval szembeni védekezésben.

– Mi azért nem csináljuk ezt, mert a szomszédaink élnek ott. Nemcsak azért, mert nehéz terepről/vidékről beszélünk, hanem azért sem, mert a szomszédainkról van szó, akikkel szeretnénk folytatni a normális kommunikációt, és ez csak akkor lehetséges, ha hatékony munkát végzünk a szabályok tiszteletben tartása által

– fogalmazott a horvát belügyminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában most éppen a jogi megoldások és a szabályozások hozzáigazítását végzik az új helyzethez. Božinović leszögezte, hogy a határátlépést jelenleg szabályozó kérdések többsége, így az illegális határátlépés is, más körülmények között keletkezett konveciókhoz köthető, de azóta a helyzet jelentősen megváltozott.

– Horvátországot azok közé az országok tartozik majd, amelyek európai megoldást keresnek, mert szélesebb körű megoldás nélkül nem lehet rendezni a helyzetet

– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy Horvátország több mint 5000 csempészt tartóztatott le, ezzel kapcsolatban azonban időintervallumot nem említett.

– Nagyon sok szereplője van ennek az üzletnek, különben nem tartóztatnának le belőlük ennyit. A kérdés az, hogy hánynak sikerült elkerülnie a figyelmünket. Ez komoly biztonsági probléma, és ezek olyan érvek, amelyek ellen senki sem tud semmi érdemlegeset felhozni

– zárta mondandóját a horvát belügyminiszter.

A Cetingradban tartott találkozón szlovén kollégája is beszélt arról, hogy Szlovéniát is megvádolták „visszatoloncolásokkal és egyéb ostobaságokkal”.

– Senki sem jöhet be az ajtómon anélkül, hogy nem kérdezi meg, az ellen viszont nincs kifogásunk, hogy az emberek legálisan lépjenek be az országba. Az EU-ban a baloldal tényleg hülyeségeket csinál

– fogalmazott Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Szlovénia nem köti feltételekhez Horvátország schengeni csatlakozását, itt nyilván a két ország közötti vitában 2017-ben hozott döntőbírósági határozatra utalhatott.

– Szlovénia és a legtöbb szlovén azt szeretné, hogy Horvátország mielőbb csatlakozna a schengeni övezethez, különösen azok, akiknek van ingatlanjuk a horvát tengerparton, mert arra számítanak, hogy nyaranta kevesebbet kell majd várni a határokon

– mondta Hojs, aki nemrégiben maga is feltűnt Litvániában, hogy a helyszínen mérje fel a migrációval kapcsolatos helyzetet.

– Az igazi téli zűrzavarban közös külső határunk védelmét figyeltük meg a litván-belarusz határon. Sok köszönet illeti a Baltikumot és a lengyeleket, akik megakadályozzák Lukasenkót abban, hogy a migránsokat politikai célokra használja fel

– írta a Twitteren Hojs, aki úgy fogalmazott, hogy megállapodásra van szükséges a technikai eszközök beszerzésének uniós forrásból történő finanszírozására.

Technikai eszközök

A fentiekből már kiderült, hogy a horvát belügyminiszter is említette az eszközbeszerzést, nézzük akkor, hogy milyen eszközökről is van szó.

fotus polarus
Božinović és Hojs találkozóján bemutatták azokat a technikai eszközöket, amelyeket a horvát rendőrség használ a boszniai határon. A felvételeket kielemezte egy amerikai határbiztonsági szakértő is. Jack Sapoch a Twitteren közzétett hétfői bejegyzéseiben megállapította, hogy a horvát rendőrség a Polaris által gyártott Ranger Crew XP 1000 EPS terepjáróval szerelkezett fel, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok ugyanezt a modellt szerezte be, hogy megkönnyítse saját agresszív határmenti politikájának végrehajtását.
dronok
A horvátok több fajta drónt is alkalmaznak a határövezet figyelésére, ezek közé tartozik a Planet IX/King ICT eRIS III, a Delair DT26, és a DJI Matrice 300.

Az első kettő közepes és nagy hatótávolságú drónnak számít, és darabonként több százezer (nagyrészt uniós finanszírozású) euróba kerül. A harmadik ennél jóval olcsóbb, egységára körülbelül tízezer euró körül van.

torony hokamera
A szlovén és a horvát belügyminiszter találkozójáról készült felvételeken háttérben látható az Ericsson Nikola Tesla által gyártott, és a horvátok által 2019-ben EU-finanszírozásból beszerzett hőkameratornyok egyike is.

Ezeket a napelemmel is működő tornyokat a horvátok Ford Ranger kisteherautóval párosítják, amelyek éppen oda húzzák őket, ahol leginkább szükség mutatkozik rájuk.

moskito
A bemutatott eszközök között más hőkamerák is vannak, például a 10x Safran Moskito TI hőkamera, amelyet Horst Seehofer volt német belügyminiszter adományozott 2020 januárjában Horvátországnak.

A képeken nehéz beazonosítani a pontos modelleket, annyi azonban megállapítható, hogy egy 4G-kompatibilis távoli nyomkövető kamera és egy drága Steiner távcső is van a horvát rendőrség tulajdonában, mindkettőt széles körben használják a határ mentén.

A szóban forgó találkozóra horvát részről kivonult az egész rendőri vezérkar, ott volt Nikola Milina, a horvát rendőrség igazgatója és Zoran Ničeno, a horvát határőrség parancsnoka is teljes testi valójában. Mindez pedig arra utal, hogy a horvátok jól felszerelkeznek a schengeni belépésre várva, és további erősítéseket terveznek a boszniai határon.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava