Connect with us

Horvátország

FELKÉSZÜLÉS: A horvát rendőrség készül a tavaszi migránsáradatra

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

talalkozo
A cikk meghallgatása

A téli időjárási körülmények miatt csökkent a migránsnyomás Horvátországra, de ez minden télen így van. A horvát belügyminiszter úgy véli, hogy a tavasz érkezésével minden bizonnyal erősödni fog a forgalom a Bosznia- Hercegovinán keresztül vezető útvonalon, Horvátország azonban nem emel fizikai akadályokat, viszont minden technikai lehetőséget felhasznál az Európai Unió külső határainak hatékony védelme érdekében. Davor Božinović szerint a horvát rendőrség a téli időszakban nem vesztegeti az időt, és folytatja a felkészülést, miközben új eszközöket is beszerez.

A határvédelem összetettsége

A horvát belügyminiszter beszélt arról is, hogy nemrégiben Litvániában járt, hamarosan pedig Franciaországba utazik az első informális miniszteri tanácsülésre, de otthon is dolgoznak a határvédelem megerősítésén.

– Nagyon intenzíven készülünk. Új berendezéseket rendelünk. Hamarosan bemutatjuk a helyszíni ellenőrzésekhez szükséges felszerelések egy részét. A járvány idején bemutatott eszközök nem keltették fel igazán a média figyelmét, ez főleg a különleges terepre szánt járművekre vonatkozik. Sok minden van még előttünk, és ez egy olyan munka, ami biztosan nem ér véget a jelenlegi kormány idején, de a mostani generáció élete során sem

– jelentette ki Božinović a tervekkel kapcsolatban.

Emberi jogi aktivisták és az európai baloldal képviselői súlyos jogsértésekkel vádolják Horvátországot. A horvát belügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a múlt héten, hogy beszélt az Európai Parlament egyik képviselőjével, aki a baloldali Die Linke párt tagja, a nevét azonban nem árulta el.

– Két órán át beszélgettünk a határvédelem összetettségéről. Számos ügy van az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amelynek az a feladata, hogy lefolytassa az eljárást, ha alapos gyanú merül fel valamely uniós jogszabály megsértésére vonatkozóan. Válaszolunk a kérdésekre, és nagyon aktívak vagyunk ezen a téren

– mondta a horvát miniszter, amikor szlovén kollégájával Aleš Hojsszal találkozott Cetingradban.

A szomszédok miatt nem lesz kerítés

Božinović kitért arra is, hogy Horvátországtól északkeletre egyre inkább a fizikai akadályok, kerítések emelését választják a migrációval szembeni védekezésben.

– Mi azért nem csináljuk ezt, mert a szomszédaink élnek ott. Nemcsak azért, mert nehéz terepről/vidékről beszélünk, hanem azért sem, mert a szomszédainkról van szó, akikkel szeretnénk folytatni a normális kommunikációt, és ez csak akkor lehetséges, ha hatékony munkát végzünk a szabályok tiszteletben tartása által

– fogalmazott a horvát belügyminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában most éppen a jogi megoldások és a szabályozások hozzáigazítását végzik az új helyzethez. Božinović leszögezte, hogy a határátlépést jelenleg szabályozó kérdések többsége, így az illegális határátlépés is, más körülmények között keletkezett konveciókhoz köthető, de azóta a helyzet jelentősen megváltozott.

– Horvátországot azok közé az országok tartozik majd, amelyek európai megoldást keresnek, mert szélesebb körű megoldás nélkül nem lehet rendezni a helyzetet

– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy Horvátország több mint 5000 csempészt tartóztatott le, ezzel kapcsolatban azonban időintervallumot nem említett.

– Nagyon sok szereplője van ennek az üzletnek, különben nem tartóztatnának le belőlük ennyit. A kérdés az, hogy hánynak sikerült elkerülnie a figyelmünket. Ez komoly biztonsági probléma, és ezek olyan érvek, amelyek ellen senki sem tud semmi érdemlegeset felhozni

– zárta mondandóját a horvát belügyminiszter.

A Cetingradban tartott találkozón szlovén kollégája is beszélt arról, hogy Szlovéniát is megvádolták “visszatoloncolásokkal és egyéb ostobaságokkal”.

– Senki sem jöhet be az ajtómon anélkül, hogy nem kérdezi meg, az ellen viszont nincs kifogásunk, hogy az emberek legálisan lépjenek be az országba. Az EU-ban a baloldal tényleg hülyeségeket csinál

– fogalmazott Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Szlovénia nem köti feltételekhez Horvátország schengeni csatlakozását, itt nyilván a két ország közötti vitában 2017-ben hozott döntőbírósági határozatra utalhatott.

– Szlovénia és a legtöbb szlovén azt szeretné, hogy Horvátország mielőbb csatlakozna a schengeni övezethez, különösen azok, akiknek van ingatlanjuk a horvát tengerparton, mert arra számítanak, hogy nyaranta kevesebbet kell majd várni a határokon

– mondta Hojs, aki nemrégiben maga is feltűnt Litvániában, hogy a helyszínen mérje fel a migrációval kapcsolatos helyzetet.

– Az igazi téli zűrzavarban közös külső határunk védelmét figyeltük meg a litván-belarusz határon. Sok köszönet illeti a Baltikumot és a lengyeleket, akik megakadályozzák Lukasenkót abban, hogy a migránsokat politikai célokra használja fel

– írta a Twitteren Hojs, aki úgy fogalmazott, hogy megállapodásra van szükséges a technikai eszközök beszerzésének uniós forrásból történő finanszírozására.

Technikai eszközök

A fentiekből már kiderült, hogy a horvát belügyminiszter is említette az eszközbeszerzést, nézzük akkor, hogy milyen eszközökről is van szó.

fotus polarus
Božinović és Hojs találkozóján bemutatták azokat a technikai eszközöket, amelyeket a horvát rendőrség használ a boszniai határon. A felvételeket kielemezte egy amerikai határbiztonsági szakértő is. Jack Sapoch a Twitteren közzétett hétfői bejegyzéseiben megállapította, hogy a horvát rendőrség a Polaris által gyártott Ranger Crew XP 1000 EPS terepjáróval szerelkezett fel, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok ugyanezt a modellt szerezte be, hogy megkönnyítse saját agresszív határmenti politikájának végrehajtását.

dronok
A horvátok több fajta drónt is alkalmaznak a határövezet figyelésére, ezek közé tartozik a Planet IX/King ICT eRIS III, a Delair DT26, és a DJI Matrice 300.

Az első kettő közepes és nagy hatótávolságú drónnak számít, és darabonként több százezer (nagyrészt uniós finanszírozású) euróba kerül. A harmadik ennél jóval olcsóbb, egységára körülbelül tízezer euró körül van.

torony hokamera
A szlovén és a horvát belügyminiszter találkozójáról készült felvételeken háttérben látható az Ericsson Nikola Tesla által gyártott, és a horvátok által 2019-ben EU-finanszírozásból beszerzett hőkameratornyok egyike is.

Ezeket a napelemmel is működő tornyokat a horvátok Ford Ranger kisteherautóval párosítják, amelyek éppen oda húzzák őket, ahol leginkább szükség mutatkozik rájuk.

moskito
A bemutatott eszközök között más hőkamerák is vannak, például a 10x Safran Moskito TI hőkamera, amelyet Horst Seehofer volt német belügyminiszter adományozott 2020 januárjában Horvátországnak.

A képeken nehéz beazonosítani a pontos modelleket, annyi azonban megállapítható, hogy egy 4G-kompatibilis távoli nyomkövető kamera és egy drága Steiner távcső is van a horvát rendőrség tulajdonában, mindkettőt széles körben használják a határ mentén.

A szóban forgó találkozóra horvát részről kivonult az egész rendőri vezérkar, ott volt Nikola Milina, a horvát rendőrség igazgatója és Zoran Ničeno, a horvát határőrség parancsnoka is teljes testi valójában. Mindez pedig arra utal, hogy a horvátok jól felszerelkeznek a schengeni belépésre várva, és további erősítéseket terveznek a boszniai határon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava