Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Tettlegességhez közeli állapot a horvát száborban. Peđa Grbin, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke "ülő helyzetben", előtte Nino Raspudić (Most) kakaskodik (Screenshot)

Horvátország

CSEND, REND ÉS SZAHARA: Horvátország szigorít a törvényellenes határátlépés és a járványelleni intézkedések tekintetében

Olvasási idő: 3 perc

A horvát kormány a jelek szerint elunta a polgárok & vírustagadók vidám dáridózását, és úgy határozott, hogy kissé szabályosabb keretek közé szorítja az emberi kreativitás köztéren történő megnyilvánulásait. Az első figyelmeztetés, vagy inkább “no-no!”, a horvát parlamentben meghozott új egészségvédelmi törvény, amely oda csap, ahol leginkább fáj.

Pénzből ért a nemzet

Miután Horvátországban sokan nem értenek a szóból, a kormány nyomatékosítani kívánta mondandóját, és könnyebben felfogható nyelvre fordította le, amit eddig élőszóban hirdetett.

A most elfogadott törvény meglehetősen magas pénzbírságok kiszabását teszi lehetővé azokra, akik nem tartják magukat a válságstáb által elrendelt intézkedésekhez: jogi személyek esetében ez 50-150 ezer kuna (megközelítőleg 6,5-20 ezer euró), magánszemélyek esetében 500 kuna (cca. 70 euró) a maszk nem viselése esetén, illetve 5 és 15 ezer kuna (700-2000 euró) közötti bírság azok számára, akik nem tartják be a járványügyi intézkedéseket.


A törvény megszavazása nem ment civakodás nélkül, ami majdnem tettlegességgé fajult, amikor Peđa Grbin, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke “a polgárok halálán történő nyerészkedésnek” nevezete a Most (Híd) által szorgalmazott népszavazási javaslatot a kötelező oltási bizonylatok ellen, amit az ellenzéki kispárt egyik képviselője nem vett jó néven.

Szóváltás a horvát “száborban”

A szociáldemokrata vezető, aki nem csak a politikában tűnik ki, hanem fizikai értelemben vett “nagyságában” is, arra figyelmeztette a “hetvenkedő hidast”, hogy az erőpróba nem lenne szabályos, mert hasonló magasak ugyan, de egyikük a szupernehézsúlyba tartozik, másikuk viszont csak középkategóriás.

Grbin megcsillogtatta földrajztudását is, mondván, hogy a kormány az északi sark, a Most pedig a Szahara, és köztük, valahol a mediterrán térségben helyezkednek el a szociáldemokraták, vagyis a két szélsőség között ők képviselik a középutat.

Végül aztán csak lecsillapodtak a kedélyek, így Gordan Jandroković házelnök “szélnek és télnek” eresztette a honatyákat, lévén hogy kezdetét vette a karácsonyi szünet.

Az illegális határátlépés nem vicc

Bár ezt Európában az utóbbi ötven évben kész tényként vették, főleg, ha a szögesdrótról volt szó, az utóbbi időben azonban sokan úgy vélik, hogy a “(be)vándorlási kényszer” és a nyugati munkaerőéhség ezt felülírja, ami nem keverendő össze a menekülési kényszerrel, bár az utóbbi mostanában sok visszaélésre ad lehetőséget.Horvátország, mint leendő schengeni cerberus, ezzel kifejezetten nem ért egyet, s nemcsak hogy mintegy 6,5 ezer rendőrt alkalmaz határainak biztosítására, hanem úgy tűnik, hogy az civil szervezetek aktivitását is szeretné némileg megzabolázni, a civilek ugyanis sok esetben a horvát kormányra uszították a főleg liberális/baloldali nyugati sajtót.

A pragmatikus horvátok, tudván, hogy nem húzhatnak csak úgy ujjat a komoly nemzetközi támogatást maguk mögött tudó civil szervezetekkel, úgy határoztak, hogy egyszerűen megbírságolják azokat, akik a migránsok mozgatásával illetve ennek elősegítésével foglalkoznak.

Így a zágrábi Legelsőbb Kihágási Bíróság megerősítette, sőt megemelte Dragan Umičević eszéki aktivistára, az Are You Syrious? (AYS) civil szervezet tagjára kiszabott pénzbírságot az eredeti 40 ezerről 60 ezer kunára (kb. 8000 euró).

A civilek attól tartanak, hogy az ítélet súlyosbításával legfelsőbb bírósági szinten igyekeznek példáit statuálni, hogy a bíróságok a jövőben minden “hasonló ügyben hasonlóan járjanak el”.

A civilek ezt azonnal az aktivistákkal szembeni megfélemlítési kísérletnek minősítették, és aligha kétséges, hogy (a karácsonyi szünet után) ennek még lesz folytatása az EU Parlamentben is, de arra is mérget vehetünk, hogy a brit Guardian belátható időn belül ismét nekiugrik a zágrábi kormánynak, nem először és nem utoljára. Ide a rozsdás bökőt!

Eszkimóknak a jégszekrényt

A csavaros agyú horvátok még egy váratlan fegyvertényt követtek el a napokban: megkezdték az Old Pilot kézműves gin exportját az Egyesült Királyságba.Ez körülbelül azok közé a legendás kereskedelmi vállalkozások közé sorolható, mint a jégszekrények árusítása az Északi-sarkon, vagy a Szahara homokosítása, hogy a földrajzi ismeretek népszerűsítésénél maradjunk.

Mindez pedig történik azt követően, hogy a zágrábi Old Pilot gint tavaly világelsővé nyilvánították, de miután nem tartozok a karácsonyfaszagú italok rajongói közé, a borovicskát is csak Krúdy miatt vagyok hajlandó fogyasztani, ebben nem tudok szakértői véleményt mondani.

A lényeg az, hogy az üzem nagyszabású bővítésbe kezdett – természetesen az elmaradhatatlan, EU alapokból származó támogatással – és a most már nevezetes gin mellé vodkát is előállít, megteremtve az egyensúlyt Kelet és Nyugat között.

A horvátok egyúttal rákaptak a whiskygyártásra is, de annak még legalább három évig érlelődnie kell, hogy élvezhető legyen, ezért a végeredményről majd csak ennek leteltével tudunk beszámolni.


A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről ...
Bővebben…
SREBRENICA: Minden évben felforrósul a hangulat július 11-e környékén
Miután hazatért Közel-Keleti és egyéb keleti portyázásáról, a bosznia-hercegovinai talpig bosnyák külügyminiszter rögtön beszállt a belpolitikába. Bisera Turković azt javasolta, ...
Bővebben…
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy ...
Bővebben…
Zöldülő természet, zöldülő csevapok
Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett "zöld" csevapot evett a közismert turisztikai központnak ...
Bővebben…
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2021. december
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031