Connect with us

Horvátország

A MINISZTERELNÖK ÖRÜL: A Fitch javította Horvátország hitelbesorolását, az ország történetében eddig ez a legjobb osztályzat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Javította a horvát államadósság osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy Horvátország alig több mint egy év múlva csatlakozhat az euróövezethez. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB mínuszról egy fokozattal BBB-re emelte Horvátország hosszú futamidejű szuverén devizaadós-kötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatra is további felminősítési kilátást hagyott érvényben. A horvát miniszterelnök annyira megörült a Fitch döntésének, hogy azonnal sajtóértekezletet hívott össze.

A turizmusnak is köszönhetik

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint Horvátország eléri a megfelelő szintet, és 2023 januárjában csatlakozhat az európai valutaunióhoz.

A cég szerint Horvátország a koronavírus-járvány ellenére is komoly előrelépést ért el az eurótagsághoz szükséges konvergencia-kritériumok és szerkezeti reformok teljesítésében, és az euróövezetben is megvan a politikai támogatás a horvát csatlakozáshoz.

Az indoklásban az is olvasható, hogy Horvátország a Fitch által jósolt időpontnál előbb léphet be az euróövezetbe, a hitelminősítő cég ezt korábban ugyanis 2024-re valószínűsítette.

A Fitch Ratings kiemeli azt is, hogy a vártnál sokkal erőteljesebbnek bizonyult a horvát gazdaság növekedési teljesítménye, elsősorban a turisztikai ágazat fellendülésének és az exportszektor ellenállóképességének köszönhetően.

– Az eurócsatlakozás támogató hatással lesz a horvát államadós-minősítésre, mivel az euró meghonosításával Horvátországnak tartalékvaluta-státusban lévő fizetőeszköze lesz, emellett a belépés csökkenti a tranzakciós költségeket, valamint korlátozza a háztartások és a vállalati szektor pénzügyi mérlegét terhelő árfolyamkockázatokat

– olvasható a hitelminősítői értéklésben.

A Fitch közölte: a korábbi előrejelzésében szereplő 5,5 százalékról 8,9 százalékra emelte a horvát gazdaság idei növekedési ütemére szóló prognózisát, és azzal számol, hogy a horvát hazai össztermék (GDP) már 2021 végén túllépi a 2019-ben elért értéket.

A hitelminősítő cég nem lát különösebb kockázatot abban, hogy néhány kisebb horvát párt referendumot követel az eurócsatlakozással kapcsolatban.

A miniszterelnök örül

Az első horvát kommentárok szerint ez eddig a legjobb hitelminősítési besorolás Horvátország történetében, Andrej Plenković miniszterelnök annyira megörült a felminősítésnek, hogy azonnal sajtótájékoztatót hívott össze a Fitch “történelmi jelentőségű” döntése nyomán.

– Soha nem volt BBB besorolásunk pozitív kilátással

– mondta a horvát kormányfő, aki gratulált Zdravko Marić pénzügyminiszternek (alias Captain Croatia) az elért eredményhez, amihez hozzájárultak a miniszter tárgyalásai a szóban forgó hitelminősítővel. Egyúttal megjegyezte, hogy a hitelminősítők sorrendben hatodik alkalommal javítják Horvátország besorolását.

– A Fitch már harmadszor. Úgy látszik, hogy nekik vagyunk a legszimpatikusabbak

– tette hozzá Plenković, aki szerint az euróövezethez való csatlakozás a horvát gazdaság sikerének kulcsa, amely megnyitja az utat az Európai Bizottság és a nemzetközi pénzügyi intézmények bizalmának megszerzése előtt.

– Azok, akik a kérdéssel behatóan foglalkoznak, tudják, mit jelent ez a gazdaság és a stabilitás szempontjából. Ők a horvát gazdaságnak éppen ezt a motorját látják a legfontosabbnak

– mutatott rá a horvát kormányfő, aki szerint a másik tényező ebből a szempontból, hogy 2016 óta folyamatosan csökken az államadósság, és ebben a koronavírus csak kisebb megtorpanást okozott.

– Növekedett a kiskereskedelmi forgalom, nőtt az ipari termelés, az export, az építőipar, a turizmus… A további előrelépés szempontjából legnagyobb jelentősége annak a felismerésnek van, hogy a Fitch egyértelmű megítélése szerint Horvátország politikai stabilitása szilárd

– jelentette ki Plenković, aki arról is beszélt, hogy egy évtizedre előre bőséges uniós forrásokat biztosítottak az ország fejlődéséhez, de egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az egészség megőrzése mindenek előtt áll.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Horvátország várhatóan ma éri el a 60%-os átoltottságot az első vakcinával, és Plenković ezt alkalmat is arra használta fel, hogy mindenkit az oltás felvételére biztasson.

Mindebből pedig kiviláglik, hogy Horvátország esetétben is legfontosabb a jó egészség és a kemény valuta.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava