Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Gazdaság

CAPTAIN CROATIA: Erőteljes növekedést mutat a horvát gazdaság, avagy negatív és pozitív rekord

rovinj gdp
Olvasási idő: 2 perc

A gazdaság négy egymást követő negyedév után, amikor a - következtében a bruttó hazai termék (GDP – Gross Domestic Product) folyamatosan csökkent, 2021 második negyedévében a várakozását felülmúló mértékben, éves szinten 16,1 százalékkal növekedett. Ez a legjobb eredmény a nemzetközi gazdasági mutató 1996-ban történt horvátországi bevezetése óta.

A kormányfő is elégedett

horvát miniszterelnök a statisztikai hivatal közleményét követően úgy nyilatkozott, hogy ez bizonyítja a gazdaság megőrzésére tett erőteljes kormányintézkedések sikerét a koronavírus-járvány által kiváltott válságban.

bdp gdp

A kormány nyilatkozatában nem mulasztotta el megemlíteni, hogy ez az Eurostat szerint is figyelemreméltó teljesítmény, az EU-országok között ugyanis Horvátország az első öt legerőteljesebb fejlődést mutató gazdaság között van, rögtön , , Magyarország és Olaszország után, Közép-Kelet Európa országai közül a második Magyarország után.

Plenković miniszterelnök kimondottan elégedett azzal, hogy 2021-ben a foglalkoztatottak száma meghaladja a világjárvány előtti időszakban jegyzettet.

Ez alátámasztja, hogy a munkahelyek megőrzésének időszaka után, most az új munkahelyek teremtésének időszakába léptünk

– fejtette ki Plenković, aki egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy a horvát kormány kiegyensúlyozott hozzáállása egyaránt hatékonynak bizonyult az emberek és gazdaság egészségének megőrzése terén, amit a minden várakozást meghaladó idegenforgalmi idény eredményei is alátámasztanak.

A pénzügyminiszter is elégedett

A statisztikai hivatal közleményére hivatkozva Zdravko Marić pénzügyminiszter sajtótájékoztatót hívott össze a kormánypalotában (Banski Dvori – Báni Udvar).

A kis, mokány pénzügyér – akinek a fotója nem is olyan régen még felirattal járta be a világsajtót – főnökénél egy fokkal higgadtabban viszonyult a horvát statisztikai hivatal adataihoz, szerinte ugyanis figyelembe kell venni az alacsony kiinduló pontot, tekintettel arra, hogy tavaly a második negyedévben a GDP csökkenése szintén rekordot döntött 14,4 százalékkal.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Mindenesetre ez a jelenlegi 16,1 százalékos növekedés legnagyobb az ország fennállása óta, eddig a rekordot 1997 második negyedéve tartotta, 7,2 százalékkal.

Marić az izmai helyett most azt domborította ki, hogy a horvát gazdasági eredmények jóval meghaladják a kormány elvárásait, amelyek szerint a második negyedévre “mindössze” 12,1 százalékos növekedést jósoltak.

A pénzügyminiszter szerint a fiskalizált számlák adatai is arra hívták fel a figyelmet, hogy a második negyedévben erőteljes növekedésre lehet számítani, és miután a harmadik negyedév is hasonló tendenciákat mutat, a további növekedés nem kizárt.

Ennek tükrében Marić szerint őszre a kormány egyik első dolga az lesz, hogy korrigálja a gazdasággal kapcsolatos előrejelzéseit, méghozzá felfelé.

A gazdasági mutatók döntő többsége arra utal, hogy a növekedés nagyobb és erőteljesebb annál, amit eredetileg vártunk

CAPTAIN CROATIA: Erőteljes növekedést mutat a horvát gazdaság, avagy negatív és pozitív rekord


– mondta Zdravko Marić, alias Captain Croatia, akihez csak Kiriákosz miniszterelnököt szokták hasonlítani az európai politikusok közül.

A horvát pénzügyminiszter az újságírók érdeklődésére elhárította konkrét számokkal történő licitálást, mondván hogy jelen pillanatban nem kíván jóslatokba bocsátkozni. Azt viszont hozzátette, hogy ha nem történik semmiféle visszaesés, akkor a gazdaság 2022 végére eléri a válság előtti szintet.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: