Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Montenegró

DRESS CODE: “Megalázták” a montenegrói miniszterelnököt Belgrádban, mert a tiszteletére nem kötöttek kultúrmadzagot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

krivopakic denim
A cikk meghallgatása

A montenegrói ellenzék úgy véli, hogy szerb részről megalázták a Szerbiába látogató montenegrói miniszterelnököt, mert a belgrádi repülőtéren Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízügyi miniszter fogadta, aki ugyan a szerbiai kormányfő egyik helyettese, de nem is ezzel volt a baj. A problémát inkább az jelentette, hogy fogadódelegációt vezető Nedimović nem volt az alkalomhoz illően öltözve.

A “dress code” megszegése

Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök kedden érkezett Belgrádba, ahol ez az első hivatalos látogatása, korábban vallásügyi kérdésekben járt a szerb fővárosban, de az a látogatása is kudarccal végződött, mert nem írta alá a szerb ortodox egyházzal tervezett szerződést.

Akkor is ment az adok-kapok a szerbiai és montenegrói médián keresztül, és a “headline-tüzérség” most sem spórolt a munícióval, miután a montenegrói miniszterelnököt a szerb kormányfő előbb említett helyettese farmernadrágban és nyakkendő nélkül fogadta.

Az utóbbi ugyan nem meglepő Branislav Nedimović részéről, mert az interneten fellelhető képek tanúsága szerint ritkán látni “kultúrmadzaggal” a nyaka körül, az viszont már elég mulatságos volt, hogy csak úgy “talpig denim” vonult végig a díszőrség előtt, kopott cajgvászonban.

A “dress code” megszegésére felhördült a montenegrói és a szerbiai ellenzék, valamint az internet népe, amely ilyen helyzetekben előszeretettel szokott anyázni.

Zoran Lutovac, a szebb időket is megélt szerbiai Demokrata Párt elnöke, aki Szerbia montenegrói nagykövete is volt, szégyennek minősítette a történteket, természetesen nem montenegrói, hanem szerbiai szempontból.

“Mert megérdemli”

A montenegrói elnök által vezetett Szocialisták Demokratikus Pártja (Demokratska partija socijalista Crne Gore, DPS), amely fasírtban van a belgrádi vezetéssel, kapva-kapott az alkalmon, hogy ellenzékből behúzzon egy balhorgot Krivokapić miniszterelnöknek.

Predrag Bošković, demokratikus szocialista képviselő szinte kárörvendően szólította meg, nem is a belgrádi vezetést, hanem a montenegrói miniszterelnököt.

– Úgy fogadtak, ahogy megérdemled. Farmerben, és a megfelelő szinten. Ezzel egyúttal megmutatták, hogy miként viszonyulnak Montenegróhoz, és annak miniszterelnökéhez

– írta ki a Twitterre Bošković, miközben egy másik ellenzéki párt képviselője már a nemzetközi tényezőt is belekeverte az ügybe, igaz légicsapásokért még nem szaladt Brüsszelbe, ahol mostanában igen nagy a bejövő forgalom.

– Egy NATO-ország, és az első következő uniós tagállam miniszterelnökét farmernadrágban köszöntik

– füstölgött Boris Mugoša szociáldemokrata képviselő, aki szerint nem Krivokapić egyéni méltósága sérült, hanem az országé, ami pedig a montenegróiak esetében nagy szó, mert igencsak büszke népnek tartják magukat.

És hogy miről tárgyaltak, ezek után teljesen mindegy.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava