Connect with us

Horvátország

JOGERŐS: Hernádi Zsoltot két évre ítélték Horvátországban, de legalább nem macerálják tovább, ülni viszont úgysem fog

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

k5b KdYF
A cikk meghallgatása

A horvát médiumok mindennemű kommentár nélkül hozták le a HINA horvát hírügynökség jelentését, amelynek értelmében a Legfelsőbb Bíróság megerősítette a zágrábi Megyei Bíróság első fokú ítéletét, és Ivo Sanader vol horvát miniszterelnököt hat év, Hernádi Zsoltot a MOL elnök-vezérigazgatóját pedig két év letöltendő börtönre ítélte.

Új seprű jól seper?

Hogy mennyire van kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság szokatlanul gyors ítélete Radovan Dobronić kinevezésével a Legfelsőbb Bíróság élére, még korai megmondani, ám elképzelhető, hogy a svájci frankban felvett hitelek ügyében az emberek, vagyis az adósok érdekeit szem előtt tartó bíró, be akarja bizonyítani, hogy igenis, komolyan veszi a megbízatásával járó felelősséget.

Nem biztos, hogy a szóban forgó ítélet a legjobb kezdet, tekintettel a meglehetősen gyenge bizonyítékokra (a vád egy zágrábi étterem “biztonsági” kamerájának felvételére és a HEP- DIOKI ügyben kompromittált Robert Ježić tanúvallomásán alapul).

Míg Sanader esetében az egész meglehetősen világos (hivatalosan börtönben van, nem hivatalosan ide-oda mászkál egészségügyi okokra hivatkozva, az idő meg múlik), Hernádi esete már sokkal érdekesebb. A magyar kormány ugyanis még annó megmondta, hogy véleménye szerint politikai nyomásgyakorlásról van szó.

2020-ban napvilágot látott a Kai Ambos bíró, a göttingeni Georg- August Egyetem professzora és Lord David Anderson, az angliai és walesi ügyvédi társaság tagja jelentéséről készül összefoglaló. Ők mint független megfigyelők vettek részt a 2019-ben lefolytatott eljárásban és véleményük szerint Turudić bíró “elfogult volt a horvát állam irányában”.

A két nemzetközi szakértő szerint a bíró megsértette többek között az emberi jogok európai egyezményének (ECHR) 6. cikk (1) bekezdésében foglaltakat.

– Megfigyeltük a bizonyítási eljárást annak 2019. 2. 4-i megkezdésétől egészen 2019. 12. 16-i váratlan lezárásáig. Úgy gondoljuk, hogy az USKOK (horvát állami korrupcióellenes ügynökség) eljárási magatartása és a tárgyalás e szakaszának minősége számos tekintetben nem felelt meg a nemzetközileg elfogadott tisztességes eljárás szabályainak

– áll a 182 oldalas jelentésben.

Mire jó ez az egész?

Miután az egész váratlanul következett be, a BALK jobb sorsra érdemes zágrábi tudósítója, arra a véleményre hajlik, hogy a jóleső szunyókálásából felriadó Legfelsőbb Bíróság derült égből alácsapó ítélete belpolitikai célokat szolgál.

Plenković miniszterelnök elmondhatja mindenkinek, akit az ilyesmi érdekel, hogy a horvát kormánynak abszolút semmi befolyása sincs az igazságszolgáltatásra/igazságügyre, mert lám most magyarázhatja a baráti magyar kormánynak a bizonyítványát, ám ugyanakkor belső használatra belebegtetheti, hogy milyen megalkuvás nélküli politikát folytat és milyen határozottan veszi fel a harcot a korrupcióval.

Amennyiben Budapest nem hördül fel Hernádi ítélete miatt, akkor valószínűleg valamilyen előre egyeztetett akcióról van szó, amit horvát szokás szerint három nap múlva az égvilágon mindenki elfelejt, és ezzel egyúttal, mivel az ügy le van zárva, lekerül a két kormány viszonyát esetenként terhelő ügyek listájáról.

Persze, az is lehetséges, hogy a magyar külügy kikéri magának a MOL elnök-vezérigazgatója újabb macerálását, de ez még nem jelenti azt, hogy az ügyben bármi is történni fog.

Amiben viszont teljesen biztos vagyok – egy karton portugál vinho verdet teszek rá, ha bárki van olyan meggondolatlan, hogy el merészeli fogadni a fogadást -, hogy Hernádi Zsolt nem fog két évig horvát karcerban senyvedni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava