Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

PARANCSNOKI JELÖLT: Nicolae Ciucă védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással a román elnök

lY8hO Pu removebg preview
Olvasási idő: 2 perc

A Romániában a két éve kormányzó Nemzeti Liberális jelöltjének, tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő. Az arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a - miatt sújtó egészségügyi válság közepette.

Második kísérlet

Iohannis szerint ideje a politikai válságnak véget vetni, és olyan kormányt adni az országnak, amely a választókat foglalkoztató gondok megoldására összpontosít. Az elnök “örömmel értesült” a Nemzeti Liberális Párt (PNL) álláspontjának megváltozásáról, miszerint egyhangúlag megszavazták egy új -jelölt támogatását, akit meg is bízott a kormányalakítással.

A bejelentésre az elnök Ciucăt is meghívta, aki azt mondta: “minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt támogatásáról”.

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a megbuktatta a PNL elnöke, Florin Cîțu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt. Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki, alig egy évvel a legutóbbi parlamenti választások után.

Cîțu az államfővel folytatott csütörtöki kormányalakítási egyeztetés után azt mondta: a PNL “politikai érettségről tanúskodó felelős döntést” hozott Ciucă jelölésével, hogy megoldást kínáljon egy olyan válságra, amelyet nem ő okozott.

A PNL élére frissen megválasztott pártelnök szerint a liberálisok a Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítanának kisebbségi kormányt, arra azonban nem tért ki, hogy a kormányát megbuktató volt koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), vagy a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számít.

A kormány nem kaszárnya

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: csak tisztelettel tud beszélni egy olyan katonáról (Ciucăról), aki Irakban, Afganisztánban harci alakulatokat vezetett, de elvi kifogása van az ellen, hogy a kormányt egy nyugalmazott katona vezesse, ilyesmire az elmúlt 50-60 esztendőben a demokratikus államokban nem volt példa, ez csak bizonyos időre jelenthet megoldást.

Leülünk, meghallgatjuk, hogyan szeretné vezetni a kormány, mert egy kaszárnyát nem szeretnénk benépesíteni RMDSZ-es miniszterekkel, a kormány, a nem kaszárnya, és ezután tudjuk megmondani azt, hogy merre van az arra. Az biztos, hogy egy kisebbségi kormány nem fog hosszú, nyugodt időszakot megélni

– mondta az RMDSZ elnöke, aki arra számít, hogy Ciucă kormányát már az első, tavasszal várható bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásai vannak az RMDSZ-nek a PNL kormányfőjelöltjével szemben, Kelemen Hunor azt mondta: “a jobbközép koalíció tavaly decemberben kidolgozott kormányprogramját nem szeretnék átírni, legfeljebb javítani”.

Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy szeretnék megtudni: Ciucă miként akarja vezetni a kormányt, és azt is tisztázni kellene, hogyan működhet a koalíció olyan körülmények között, amikor a PNL elnöke valószínűleg nem lesz tagja a kabinetnek, a koalíciót ugyanis össze kell fogni, a közös munka nemcsak a kormányról, hanem a parlamenti szavazásokról is szól.

Egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásánál Kelemen Hunor szerint az USR vagy a PSD támogatása is szóba jöhet.

Az USR csütörtökön jelezte: nem fog bizalmat szavazni egy olyan jobbközép kormánynak, amelyből kihagyják. A PSD elutasító álláspontja annyit változott, hogy már nem sürget előrehozott választásokat, de a Ciucă által megalakítandó kormány támogatásáról csak a miniszterelnök-jelölttel folytatandó tárgyalások után kíván dönteni.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: