Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egyesült Államok

FELSÉGVÍZI ÉS EGYÉB IGÉNYEK: Erdoğan ismét kritizálja a Nyugatot, és követeli az ENSZ reformját

acdc erdogan 5
Olvasási idő: 1 perc

Recep Tayyip államfő a Kriter magazinnak adott interjújában komoly kritikának adott hangot a nyugattal szemben. A török egyúttal követelte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagállami között legyen képviselőjen a másfél milliárdos népességnek.

A nehezményezte a Kelet-Mediterráneumban kialakult helyzetet, amely a nemzetközi tengerjogi törvények értelmében gyakorlatilag Anatólia előterében egy szűk tengerparti sávra korlátozzák országa felségvizeit (az Égei-tengeren), másrészt bírálta a nyugati hatalmak szíriai beavatkozását (leginkább azt, hogy az amerikaiak támogatják a kurd PYD-et, vagyis a Demokratikus Egyesülés Pártját, amely a legjelentősebb kurd Szíriában.).

Erdoğan egyúttal aláhúzta országa szerepét a menekültválság kezelésében, miszerint a több millió ember életét mentették meg a szíriai Idlibben, továbbá 462 ezer szíriai visszatelepedését tették lehetővé, jellemzően a törökök által ellenőrzött észak-szíriai területekre.

A legnagyobb bírálat azonban a nemzetközi rendszert érte. A török államfő véleménye szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának összetétele messze nem “követi le” a mára kialakult hatalmi erőviszonyokat.

A jelenlegi rendszerben az állandó tagok között – Egyesült Királyság, Franciaország, Amerikai , Kína és – a másfél milliárdos muszlim közösséget nincs, aki képviselje a szervezetben.

Ugyanakkor „a felsőbbsége véget ért” jelentette ki, rámutatván arra, hogy a középhatalomnak számító Törökország képes volt jelentős gazdasági fejlődést elérni, és számos katonai intervenciót végrehajtani messze a határaitól (itt például Líbiát említhetnénk).

A két- vagy egypólusú világ véget ért, immár több hatalmi központ alakult ki. Ezek a szavak jól rezonálnak a New Yorkban az ENSZ-csúcson elhangzott beszédére, ahol szintén a nyugati hegemónia véget értét fejtette ki – amit még részletesebben kibontott a direkt erre az alkalomra kiadott könyvében is, amelyben egyúttal az ENSZ szervezetének megreformálását is felvázolta.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: