Connect with us

Magyarország

TAXIS-MIGRÁNS LÉGYOTT: Hogyan zajlik a migránsok mozgatása a hármashatárnál lévő szerbiai Majdányban (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nagyon sok migráns kísérli meg a bejutást Európába a magyar-szerb-román hármashatár környékén. Ez így leírva már közhelynek számít, de az átlagolvasó nem tudja, hogy mi történik az észak-bánáti Majdányban, amely migránsbázissá vált a Vajdaságban. Az alig több mint száz lakosú faluban – ahonnan Pásztor István, a Vajdasági Szövetség elnöke származik – kétszer-háromszor annyi migráns várja az alkalmat, hogy átlépje a román határt – mert hogy az illegális bevándorlók így próbálják megkerülni a magyar kerítést. A BALK helyszíni beszámolójából kiderül, hogy miként zajlik a migránsok mozgatása a térségben.

Hogyan indul a “játék”?

Csütörtökön délelőtt Majdányba tartottam, hogy szétnézzek a faluban, ahonnan a migránsok indítják a “játékot”, vagyis a tiltott határátlépést. Nem először járok arrafelé, viszonylag jól ismerem már a falut, és környékét.

Oroszlámos felől komótosan autóztam, amikor nagy sebeséggel elhúzott mellettem egy taxis, csak annyit láttam, hogy üres volt. Mire rágyorsítottam, már eltűnt a szemem elől, de természetesen nem mehetett messzire, célja pedig csakis a Majdányban lévő egyetlen bolt lehetett, az a migránsok és a taxisok találkozóhelye, a taxisok oda viszik, vagy ott veszik fel az érkező vagy távozni kívánó migránsokat. TAXIS- MIGRÁNSOS KALAND: Hogyan zajlik a migránsok mozgatása a hármashatárnál lévő szerbiai Majdányban (videó)

A bolt felé haladva a domb tetején hirtelen feltűnt a taxis, amely ezúttal nem visszafelé, hanem a másik irányba, a román határ felé fordult, vagyis elindult kifelé a faluból a térkép jobb alsó fele vezető úton.

Utána eredtem, és jócskán elhagytam az utolsó elágazást, amikor a GPS megmutatta, hogy az út hamarosan véget ér, és nincs több ki-, vagy letérő. Ráadásul az út egyre szűkült, az aszfaltot egy köves, hepehupás kátyús szakasz váltotta fel – tehát nem tudtam volna elkerülni a közvetlen találkozást a taxissal, vagy netalán az embercsempészekkel, akik feltehetően a migránsokat várták.

A jelek arra utalnak, hogy óriási a mozgás a hármashatár mentén, a migránsok keresik a réseket, ahol átjuthatnak Romániába vagy Magyarországra, nem számít már, hogy nappal van, vagy éjszaka.

Kiderült számomra, hogy a migránsok a határral szinte párhuzamosan haladó út mentén haladnak, és feltehetően ezen a körülbelül öt kilométeres szakaszon lépik át a román határt, amely nincs messze Majdánytól, így akár gyalog is nekivághatnának.

Két okuk lehet arra, hogy mégis taxit hívnak: az egyik, hogy a román határőröknek ne tűnjön fel, hogy a térségben hosszasan csámborognak, a másik pedig, hogy időpontra, illetve találkozóra mennek.

A migránsok tehát a határkerítés megkerülésével, Románia felül igyekeznek bejutni Magyarországra, persze, akiket a román rendőrök nem kapnak el.

A majdányi asszonyok szerint viszont, akik fennakadnak a hálón, azokat a román határőrök nagyon elverik, állításuk szerint volt, akit a zentai kórházba kellett szállítani, mert eltörték a kezét.

A taxisok miért nincsenek Velencében?

A délelőtti “kiruccanást” követően visszamentem Magyarkanizsára, és beültem a Venezija (Velence) pizzériába, amely a taxisok gyülekezőhelye. Nem igazán volt mozgás, egy távolabbi asztalnál egy kisebb társaság ücsörgött, ahol egy igencsak energikus, negyven körüli hölgy vitte a prímet.

Nem nagyon hallgattam bele a beszélgetésbe, a hölgy nagy hangon kritizált boldog-boldogtalant. Ebéd után visszaindultam Majdányba, hogy megnézzem milyen a forgalom délután, és ekkor derült ki, hogy a taxisok “miért nincsenek Velencében”.

Nem értem el Oroszlámost, amikor megint megelőzött egy taxis, ennek azonban voltak utasai. Oroszlámosra egy kanyar után fordul az út, a faluban néha rendőrök posztolnak. Most is ott voltak, és megállították a taxist. Azt nem tudom, hogy megbüntették-e gyorshajtás miatt, viszont az utasait nem szállították ki.

Kedélyesen beszélgettek vele, amikor elhaladtam mellettük, ekkor viszont bekapcsoltam a videót. Lassan mentem, hogy a taxis beérjen, ha a rendőrök esetleg elengedik. És elengedték, meg is előzött még Majdány előtt, de nem ment be a faluba, hogy a helyi közigazgatásban dolgozók a hivatalból ne lássák, hogy mekkora a forgalom.

Ez egy bejáratott útvonal, a taxisok a falu szélén “lopakodva” közelítik meg a migránsok gyülekezőhelyének számító boltot, és adják át egymásnak az információkat, ha netalán találkoznak, mint most is.

A taxis – aki mint később kiderült, három utast vitt Majdányba – két kollégájával leállt beszélni, az egyik éppen az a hölgy volt, aki a Venezija pizzériában hangoskodott. Ő visszafelé – tehát Magyarkanizsa vagy Szabadka felé vitt migránsokat Majdányból. Vagy az is lehet, hogy egy réshez, amely a magyar kerítésen keletkezett.

Ennek a történetnek két tanulsága van. Az egyik az, hogy a szerbiai taxisok, nemcsak a határ mentén, aktívan részt vesznek a migránsok mozgatásában – és azt is megkockáztatom, hogy közülük többen is tartják a kapcsolatot az embercsempészekkel, így maguk is aktív részesei az embercsempészetnek. Nyilván nem lenne nehéz megtudni, hogy kik vannak benne ebben a bizniszben.

A másik tanulság az, hogy a szerb rendőrök – akik ugyan megállítják a migránsokkal száguldozó taxisokat – valamilyen oknál fogva azonban nem szállítják ki az utasokat, vagyis nem akadályozzák az illegális bevándorlók fuvarozását. Ennek több oka is lehet, vagy ez a parancs, vagy pestiesen szólva “van az a pénz, amitől korpás lesz a haj”.

Mindenesetre a szerbiai taxisokra más szabályok vonatkoznak, mint az átlagpolgárokra, ha ugyanis egy magánszemély autójában ülnének a migránsok – az minden kétséget kizáróan embercsempészetnek minősülne.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava