Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Afganisztán

TÚL NAGY A TEHER: Törökország állítja, hogy nem bír el több migrációs terhet

Törökország állítja: nem bír el több migrációs terhet török TÚL NAGY A TEHER: Törökország állítja, hogy nem bír el több migrációs terhet 24558 image

Olvasási idő: 1 perc

Törökország „már nem bír el további migrációs terhet” – jelentette ki a török külügyminiszter az afganisztáni helyzetre utalva vasárnap a dél-törökországi Antalyában az után, hogy Heiko Maas német külügyminiszterrel tárgyalt – számol be a fejleményekről a HVG az MTI-re hivatkozva.

Erkölcsi felelősség

Mevlüt Çavuşoğlu a korábbi évek menekültáradataira emlékeztetve leszögezte: Ankara a migrációt illetően kellő mértékben eleget tett „erkölcsi és humanitárius felelősségének”.


Törökországban él a legtöbb migráns a világon. A legtöbben, nagyjából 3,7 millióan, szíriaiak. Az afgán kolónia a hatóságok becslése szerint nagyjából 300 ezer főre tehető.

Çavuşoğlu hangsúlyozta, hogy Afganisztánban, ahol a közelmúltban a tálibok vették át a hatalmat, „aggasztó méreteket öltött a humanitárius válság”, és immár a dél-ázsiai ország lakosságának több mint a fele szorul sürgős segítségre.

A térségben közel 10 millió gyerek életét veszélyezteti a szárazság, az éhínség és a járvány

– magyarázta a török külügyminiszter, és egyúttal azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség fokozza az Afganisztánba irányuló humanitárius segélyt.

Figyelmeztetett arra is, hogy az Afganisztánból kiinduló migráció válságos, nemcsak a térség országait, hanem Európát is sújtani fogja. 

Szó sem lehet arról, hogy Törökország további migrációs terhet elbírjon

– hangoztatta Çavuşoğlu.

Törökország a várható migrációs hullámmal szembeni óvintézkedésként meghosszabbítja, és immár a teljes török-iráni határra kiterjeszti a korábban emelt betonfalat.

Németországban befogadják az afgánokat

Heiko Maas a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Berlin meg akarja akadályozni Afganisztánban a humanitárius katasztrófát. A német kormány eltökélt a kérdésben, és az ENSZ-en keresztül 100 millió euróval támogatja a térségben élőket

– mondta Maas, hozzátéve, hogy Németországnak segítenie kell egyrészt Afganisztánt, hogy az éhezők ne kényszerüljenek elhagyni az országot, de a szomszédos országokat is, hogy a felkészítsék őket (az afgánok fogadására), és a feltételek biztosítva legyenek.

A német külügyminiszter azt is megjegyezte: az is céljuk, hogy a védelemre szorulókat Németországban befogadják.Iratkozz fel a napi hírlevélre!

török TÚL NAGY A TEHER: Törökország állítja, hogy nem bír el több migrációs terhet balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés