Connect with us

Lapszemle

CIRILLÜL ÍRNAK EZENTÚL: Szeptember 15-én elfogadják a cirill írásmód kötelező használatáról szóló törvényt Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tombol a melyszeb nacionalizmus: Szeptember 15-én elfogadják a cirill írásmód kötelező használatáról szóló törvényt | Délhír Portál
play icon A cikk meghallgatása

A Délhír Portál a szerb sajtó nyomán azt írja, hogy tombol a “mélyszerb nacionalizmus”, mivel szeptember 15-én elfogadják a cirill írásmód kötelező használatáról szóló törvényt Szerbiában.

Amit korábban beharangoztak, az két hét múlva életbe lép

A Délhír Portál megfogalmazása szerint szeptember 15-én a két szélsőséges nacionalista: Aleksandar Vučić és Milorad Dodik által vezetett Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság megünnepli az önkényesen kikiáltott “szerb nemzeti egység, szabadság és zászló napját”.

Egyúttal közösen elfogadják a cirill írásmód kötelező használatáról szóló törvényt.

Ez a jogszabály egyebek között előirányozza a közvállalatok és közintézmények számára a “kockabetűk” alkalmazását az összes, polgárok számára nélkülözhetetlen dokumentumok kiadásakor, tehát az ügyintézések során. Akik ezt nem tartják be, komoly, akár félmillió dinárig terjedő pénzbírságra is számíthatnak.

A törvényhózot cseppet sem izgatja, hogy a mai Szerbia területén élő nemzeti közösségek az összlakosság mintegy 40 százalékát képezik – jegyzi meg a hírportál, nyilván a koszovói albánokat is ide számítva.

A magáncégek (állítólag) nem lesznek kötelesek cirill írásmódot használni, de azokat, akik ezt mégis megteszik, a szerb állam külön privilégiumokban részesíti (adókedvezmények stb.).

A következő hetekben minden bizonnyal sok szó esik majd erről, a délvidéki magyarság és horvátság számára is rendkívül megalázó törvényről – jegyzi meg a Délhír Portál.

A kép illusztráció

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava