Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bulgária

POLITIKAI ZSÁKUTCA: Továbbra sincs kormány, érik a második előrehozott választás

E9OkCb4XsAEx of
Olvasási idő: 2 perc

A lassan bohózatba illő kormányalakítási próbálkozások folytatódnak, a legnagyobb frakcióval rendelkező , a Van Ilyen Nép (ITN) augusztus 10-én, majd a Bojko Boriszov vezette volt kormánypárt a Polgárok az Európai Bulgáriért (GERB) és a vele szövetséges Demokratikus Erők Uniója (SDS) jelöltje, Daniel Mitov, augusztus 20-án visszaadta a kormányalakítási mandátumot az államfőnek. Nem is tehetett mást, mert a koalíciónak csak 63 helye van a 240 fős törvényhozásban, a többi párt pedig már korábban jelezte, hogy nem kívánja újra kormányzati pozícióba juttatni Boriszovot.

Egy év alatt három szavazás

Az elnöknek még van egy lehetősége, hogy felkérjen még egy pártot, ezúttal akármelyiket, de (valószínűleg) a harmadik legnagyobb erőt, a Bolgár Szocialista Pártot fogja. Ám a korábbiak tükrében vajmi kevés az esélye, hogy képes lesz koalíciós partnereket találni, így nem marad más, csak újra kiírni a választásokat.

Maja Manalova, a legkisebb parlamenti párt, a Kellj fel Bulgária! Jövünk! vezetője már jelezte, hogy a GERB és a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért kivételével minden más párttal nyitott a tárgyalásra. De a pártok közötti nézeteltérések miatt ezúttal is kevés az esélye az egyezségnek, már csak azért is, mert a legnagyobb párt, az ITN vezetője, Szlavi Trifonov jelezte, hogy pártja a kormányalakítási kísérletének bukása után ellenzékben van, s nem hajlandó támogatni semmilyen más formációt.

Így nem marad más, mint egy újabb ügyvivő kinevezése és egy újabb előrehozott parlamenti , amit ősszel, vélhetően a novemberi elnökválasztással egy időben tartanak meg.

Ezzel Bulgáriában immár harmadjára járulnak az urnákhoz a választópolgárok ebben az évben.

Az április 4-i és a július 11-i kevés változás mellett (a második alkalommal az ITN több szavazatot szerzett a GERB-nél) ugyanazt az eredményt hozták: a frissen parlamentbe jutó korrupcióellenes pártok nem tudtak többséget szerezni, miközben a GERB, a Szocialista Párt és a török politikai mozgalom nem jelentett megfelelő koalíciós partnert. Így marad a politikai zsákutca.

A felszámolása

A nagy kérdés, hogy a televíziós talkshow-t vezető médiaszemélyiség, a kormánykritikusságával kiemelkedő Szlavi Trifonov miért nem hajlandó kormányozni: maga jelezte, hogy nem lesz miniszterelnök, viszont az általa javasolt személyek – legutóbb Plamen Nikolov közgazdász – nem kapták meg a megfelelő támogatást, már csak azért sem, mert számos személyről nem tudott megegyezni a lehetséges koalíciós pártokkal.

A Trifonov által vizionált, szakmailag elismert, ugyanakkor politikai tapasztalatokkal nem vagy alig rendelkező kormánytagok, az ad-hoc jelleggel összerakott, populista kormányprogram nem kapta meg a megfelelő támogatást.

Míg a elhúzódik, addig folytatódik a Boriszov emberének tekintett főügyész, Ivan Gesev munkáját érintő parlamenti meghallgatások.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Boriszov ellenlábasa, a szocialisták támogatásával 2016-ban megválasztott Rumen Radev államfő által kinevezett ügyvivő kormány már a július 11-i választás előtt is igyekezett gyengíteni a GERB-et.

Különböző korrupciós és megfigyelési botrányok megszellőztetésével (igaz, ez utóbbit az új parlamenti pártok kezdték), illetve intézményi vezetőváltásokkal erodálták a GERB imázsát és erejét, s ez a következő hónapokban is fennmarad. Más kérdés, hogy ennek oly nagy jelentősége nem volt a választásokra, pusztán néhány mandátumot veszített, a kormányalakításra való képtelenség viszont a nemrég felemelkedett pártok népszerűségét is kikezdheti.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: