Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

SOK PÉNZRŐL VAN SZÓ: Szerbia felvásárolja a boszniai szerbek hadiipari cégeit

szerb SOK PÉNZRŐL VAN SZÓ: Szerbia felvásárolja a boszniai szerbek hadiipari cégeit kosmos

Olvasási idő: 2 perc

A Szabad Európa rádió beszámolója szerint Szerbia folytatni kívánja befektetéseit a boszniai Szerb Köztársaság hadiipari cégeibe. Bosznia-Hercegovina volt védelmi miniszterhelyettese szerint az együttműködés közös érdek, ha egyes politikusok a hadiipari cégeket nem politikai céjaik megvalósítására használják fel.

Valahol érthető

A teslići Zrak katonai optikával foglalkozó cég után, amelyet még 2017-ben szereztek meg (Szerbia 51%-ban, a Szerb Köztársaság 49%-ban birtokolja a céget), most a banja lukai Kosmos aeronautikai és gépészeti cég áll a szerb hadiipar érdeklődésének középpontjában, amelyet az értesülések szerint vagy a szerb állam, vagy a belgrádi Yugoimport SPDR vásárol meg.


A Yugoimport szerbia hadiiparának exportját bonyolítja, de egyúttal katonai beszerzésekkel is foglalkozik.

A volt jugoszláv hadiipar Bosznia-Hercegovinában ragadt részei egyértelműen csak kivitelre dolgozhatnak, mert országon belül nincs igény szolgáltatásaikra és termékeikre.

A szerbiai érdeklődés viszont logikus, mivel a szerb haderő zömében még mindig ex-jugoszláv felszereléseket, fegyverrendszereket használ, és ezek karbantartása, felújítása mindig is a közben Boszniába szakadt cégek feladata volt.

Így például a bjeljinai Orao ez év februárjában 3,7 millió euró értékű szerződést írt alá a szerb légierővel az Orao vadászbombázók, illetve a Super Galeb-G4 gyakorlógépek motorjának felújítására.
SOK PÉNZRŐL VAN SZÓ: Szerbia felvásárolja a boszniai szerbek hadiipari cégeit szerb SOK PÉNZRŐL VAN SZÓ: Szerbia felvásárolja a boszniai szerbek hadiipari cégeit cropped logoK21 4 1 500x200
Az elsősorban radarrendszerekre szakosodott Kosmos az utóbbi három évben 3,1 millió értékben végezte a szerb rakétarendszerek karbantartását, miközben még folyamatban van egy 1,5 millió euró értékű szerződés megvalósítása.

Aleksandar Radić belgrádi katonai elemző a Szabad Európának nyilatkozva azt mondta, hogy a boszniai hadiipari cégek fontos szerepet játszanak a szerb haderő modernizációjában, és a jelentős mértékben megnövekedő, főként a hagyományos észak-amerikai partnerek felé irányuló exportban.

Sok pénzről van szó, Belgrád értékelései szerint ez számára kifizetődő lesz, ezért gyakorlatiasan igyekszik viszonyulni a kérdéshez

– mondta Radić.

Mit szólnak ehhez a bosnyákok?

A Szabad Európa ezzel a kérdéssel Enes Bećirbašićot, Bosznia-Hercegovina volt védelmi miniszterhelyettesét kereste fel.

Bećirbašić véleménye szerint egyértelmű, hogy az együttműködés közös érdek, ám egyúttal fenntartásainak is hangot adott, mivel úgy találta, hogy egyes politikusok a régióban a hadiipari cégeket politikai céjaik megvalósítására használják fel.Ez veszélyes dolog. Ebben a kontextusban Szerbia tulajdonosként való megjelenése egyes bosznia-hercegovinai hadiipari cégekben kellemetlen felhangokat penget meg

Bećirbašić véleménye szerint ez különösen igaz akkor, ha magas beosztású politikusok nyilatkozatait vesszük figyelembe, amelyek teljesen elfogadhatatlanok Bosznia-Hercegovina számára, és egyáltalán nem járulnak hozzá a jószomszédi viszonyok kialakításához.

Itt Bećirbašić nyilván elsősorban Milorad Dodikra, a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökére gondolt, de akár Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is ide sorolható, aki a “szerb világ” doktrínájával keltett általános megbotránkozást a szomszédos országokban.

Erről a BALK is beszámolt, miután a Vulin által felvázolt “szerb világ” veszélyesen emlékeztet a miloševići rendszer által meghirdetett “minden szerb egy országban” doktrínájára.Iratkozz fel a napi hírlevélre!

szerb SOK PÉNZRŐL VAN SZÓ: Szerbia felvásárolja a boszniai szerbek hadiipari cégeit balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés