Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

ELLENTÉT ZÁGRÁB ÉS SZARAJEVÓ KÖZÖTT: Ez így nem fog menni – mondta a fő mozigépész

bljeesak removebg preview 1
A horvát miniszterelnök tábornokokat fogad

Olvasási idő: 2 perc

-Hercegovina államügyészsége nagy hullámokat kavart Horvátországban, amikor a napokban arra kérte a horvát hatóságokat, hogy folytassanak bűnvádi eljárást a 26 évvel ezelőtt lezajló Villanás (Bljesak) hadműveletben részt vevő 14 magas rangú, azóta már nyugdíjazott tiszt ellen, az állítólagosan elkövetett háborús bűnük miatt. Körülbelül a fentiek értelmében nyilatkozott még augusztus 5-én Zoran Milanović horvát a Vihar (Oluja) hadművelet 26. évfordulóján, miután nyilván tudomása volt a szomszédok kezdeményezéséről.

Elmarad a vetítés

Ezt a filmet nem fogják látni, ezeket az embereket nem citálják bíróság elé, ezek a mi háborús parancsnokaink.

– jelentette ki a fő mozigépész, vagyis Milanović horvát elnök, aki szerint a követelés a két ország közötti kapcsolatok “mérgezése”.Ma már történelmi ténynek számít, hogy a horvát Blitz 1995. május elsején kezdődött és 31 óra múlva véget is ért. A hadművelet során a horvát hadsereg felszabadította Nyugat-Szlavónia megszállás alatt lévő részeit, mintegy 500 négyzetkilométernyi területet, és ismét ellenőrzése alá vonta a kelet felé vezető A3-as autópályát. Lényegében véve ez az augusztusi Vihar hadművelet főpróbája volt, és a horvát gárdabrigádok úgy mentek át a erőkön, mint kacsán az a bizonyos égéstermék.

A kezdeti zűrzavar után úgy az UNCRO (a ellenőrzésével megbízott ENSZ-alakulat), mint a nemzetközi megfigyelők pozitív elbírálásban részesítették a hadműveletet.

Pavao Miljavac a horvát főparacsnokság volt parancsnoka, értetlenségét fejezte ki a szarajevói vádaskodások miatt, és úgy találta, hogy vagy áll a háttérben, vagy a bosnyákok akarnak borsot törni orra alá a pelješaci híd miatt.

A legfelsőbb horvát vezetés a szarajevói megkeresés pillanatában Sinjben tartózkodott a vitézi játékokon (Sinjska alka), s Milanović köztársasági elnök és Plenković miniszterelnök is nyilatkozott ez ügyben.

Milanović emlékeztetett arra, hogy miniszterelnöksége idején már voltak hasonló próbálkozások, de véleménye szerint ezeket most is elutasítja, míg Plenković lényegében nem mondott semmit, csak azt, hogy majd az államügyészség áttanulmányozza az esetet, és vagy elveti, vagy nem.

Komšić csillapítaná a helyzetet

volt horvát hadügyminiszter és háborús parancsnok az N1-es televíziónak nyilatkozva egyértelmű találta, hogy az egész csak “szurkapiszka”, amit a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságból kezdeményeztek, a Vihar hadművelet évfordulója előtt.Most valahol öznek és csevapot esznek, közben meg azon derülnek, hogy mi idegeskedünk

– mondta Kotromanović, aki egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Horvátország ez alkalommal is elutasítja az alaptalan, koholt vádakat, mint ezt annakidején a Milanović- tette.

A mérsékelten felforrósodó helyzetet Željko Komšić, Bosznia-Hercegovina elnökségének soros elnöke kísérelte meg némileg lecsillapítani, mondván, hogy véleménye szerint bosznia-hercegovinai államügyészség nem kezdeményezhet semmilyen eljárást a Villanás és a Vihar hadműveletek kapcsán, mert mindkét hadművelet Bosznia-Hercegovina területén kívül játszódott le.

Ha esetleg volt is valamilyen bűncselekmény, az nem Bosznia-Hercegovina állampolgárai ellen irányult, így az egész eset kizárólág a horvát államügyészség hatáskörébe esik

– mondta Komšić, aki elvben a boszniai horvátokat képviseli az említett elnökségben, de nem Zágráb részéről nem a legkedveltebb bosznia-hercegovinai horvát politikus.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: