Connect with us

Horvátország

KEGYES KORONAVÍRUS: A horvát tengerpart még mindig sárga, tódulnak a turisták
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Főként a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően a horvát idegenforgalomi adatok ezekben a napokban jobbak, mint a 2019-es rekordév ugyanezen időszakában, és összességében már most annyi pénz folyt be, mint a 2019-es összbevétel 80 százaléka. Ha minden jól megy, és úgy tűnik, hogy jól megy a továbbiakban is, mert a németek új metodológiája a horvát tengerpartot kockázatmentes területnek nyilvánította, így idén az idegenforgalom több mint 8 milliárd eurót termelhet Horvátországnak.

Szabadság alatt is a kunát számolja

Zdravko Marić horvát pénzügyminiszter a jelek szerint egy két lábon járó pénztárgép, mivel saját bevallása szerint, még a szabadsága alatt is mindennap megnézi a fiskalizált számlákról szóló jelentéseket.

Ezeknek a számláknak az értéke az év első felében 0,32 százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat, ami július tekintetében még kedvezőbb, 5,5 százalékkal több, mint 2019 júliusában. KEGYES KORONAVÍRUS: A horvát tengerpart még mindig sárga, tódulnak a turisták

Az idegenforgalmi idényről szólva Marić arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy júliusban az idegenforgalmi mutatók 5 százalékkal voltak jobbak, mint 2019 megfelelő időszakában: a szállások és az éttermek határozott növekedést mutattak, a szórakozóhelyek bevétele viszont kisebb volt, mint 2019-ben.

Az Idegenforgalmi minisztérium adatai szerint Horvátországban júliusban 3,7 millió turista fordult meg, amivel az ország az adott hónapban elérte a 2019-es, járvány előtti idegenforgalmi idény eredményeinek 80 százalékát, míg az éjszakázások száma 25 millió volt, azaz 2019 júliusának 90 százaléka.

Minden az augusztustól függ

Amennyiben az idegenforgalmi mutatók augusztusban is legalább 80 százalékon maradnak, Horvátország számára ez több mint 8 milliárd euró bevételt jelent, azaz a tavalyi év dupláját.

Most mindenki abban bízik, hogy a koronavírus kegyes lesz Horvátországhoz, és nem töri derékba az idegenforgalmi idényt, mint tavaly. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden rendben van, mert a fertőzések száma nem növekszik.

Különösen jelentős, hogy az új német metodológia szerint a horvát tengerpart kockázatmentes, illetve alacsony kockázatú területnek számít, így az Adrián nyaraló német turistáknak nem kell hazatérésük után karanténba vonulniuk.

Vili Beroš egészségügyi miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a földközi-tengeri országok közül Horvátországban a legjobb a járványügyi helyzet, és hogy ez jelentős mértékben hozzájárult a jó idegenforgalmi eredményekhez.

Miután az ország lakosságának átoltottsága még mindig nem közelítette meg az EU által kitűzött 70 százalékot, az egészségügyi miniszter ismételten felszólította az országot, különösen pedig a tengerparti megyék lakosságát, hogy vegyék fel az oltást.

Tehát most kimondottan “rózsás a helyzet”, minden olyan mint a régi szép időkben: a hétvégén hosszú sorok kígyóztak a horvát autópályákon, a határátkelőknél pedig bolondokháza volt.

A statisztika szerint Isztria után, ahol a kapacitások már május végén, június elején jóformán megteltek, júliusban és augusztus első napjaiban a közép-dalmáciai nyaralóhelyeken is telt ház van, szinte sehol sem lehet szállást találni Splittől Záráig.

A horvátoknak a turistaszezon kellős közepén még “némi szolidaritásra is futotta”, mivelhogy az egyik tűzoltó repülőgépüket elküldték Törökországba, ahol az erdőtüzek már a tengerparti nyaralóhelyeket veszélyeztetik.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava