Connect with us

Horvátország

BAJ VAN DÉLEN: Szerbiában megugrott az új megbetegedések száma, avagy egyre gyakoribb az importfertőzés

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tepa dleta
A cikk meghallgatása

 
A jelek szerint a negyedik hullám nem várja meg az őszt, és már most, nyár közepén támadásba lendül. Horvátország és Szlovénia után Szerbiában is egyre többen betegednek meg, az esetek száma több esetben is kétszámjegyű, de nem országos, hanem községi vagy városi szinten. Gyakori az importfertőzések száma, amelyek esetében a vírust a külföldi kirándulásról vagy nyaralásról hazatérők hurcolják be. Ugyanakkor mindhárom országban igencsak lanyha az “oltakozási kedv”, az immunizált személyek száma sehol sem éri el az ötven százalékot. Félő, hogy “egészségügyi csatatér” lesz őszre a Balkánon.

Kétszer annyi

Szlovéniában a múlt héten 390 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, majdnem kétszer annyit, mint az előző héten, az epidemiológusok ezért óvatosságra intenek, miután világszerte terjed a Delta variáns.

– Nagyon nagy a Delta törzs terjedésének sebessége az újonnan megfertőződtek között


– mondta Nuška Čakš Jager epidemiológus, a szlovén közegészségügyi intézet munkatársa, aki utalt a Spanyolországból  visszatért csaknem 700 szlovén középiskolás esetére. Közülük eddig 154 esetben mutatták ki  a vírust. Valószínűleg a Delta változatról van szó, de ezt még további vizsgálatokkal kell bizonyítani.

Az epidemiológusok ezért nem javasolják az utazást azokba az országokba, ahol egyre inkább a Delta törzs dominál, akárcsak a részvételt  különböző koncerteken vagy fesztiválokon.

A közelmúltban rengeteg importfertőzés történt, főleg miután a szlovének Spanyolországból, Horvátországból vagy más országokból tértek haza – mondta Čakš Jager.

A szlovén média kedden nagy teret szentelt annak a hírnek,  hogy a járvány projektálásával  foglalkozó Jožef Štefan Tudományos Intézet szerint hamarosan Szlovéniában is a Delta variáns válik dominánssá.

Mateja Logar epidemiológus szerint ennek a változatnak a előfordulása az újonnan fertőzöttek körében jelenleg 20–28 százalék.

A szlovén kormány keddi közlése szerint az utóbbi 24 órában 84 fertőzés igazolódott be, vagyis az összes elemzett minta 4,6 százaléka pozitívnak bizonyult, míg az előző nap a pozitív tesztek aránya csak 2,1 százalék volt.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 850 392-en kaptak védőoltást, közülük 743 364-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 35 százaléka.

Hazaküldték a beteg külföldieket




Horvátországban, a Lika- Zengg megyéhez tartozó, tengerparti Novaljában  több mint 10 külföldi állampolgárt teszteltek, és közülük ötnél észlelték a betegséget. Nekik azonnal meg kellett szakítaniuk a nyaralásukat, és hazájuk nagykövetségének bevonásával hazaküldték őket, valamint a velük kapcsolatba került személyeket.

Hivatalosan ugyan nem közölték, hogy milyen állampolgárokról van szó, a horvát RTL azonban úgy tudja, hogy az érintettek Belgiumból származó motoros turisták.

A horvát RTL esti híradója szerint a belga állampolgárokat azonnal karanténba helyezték, ahol “maguk kérték”, hogy engedjék őket haza. Állítólag 18 és 20 év közötti fiatalokról van szó, akik nem voltak beoltva, ezért tesztelték őket.

Belgiumba érkezve az újratesztelés során megállapították, hogy egymást is megfertőzték, mivel már tíz személynél mutatták ki a vírust.

A zágrábi válságstáb szerint kedden 83 új megbetegedést regisztráltak Horvátországban, ami 13-mal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. Miután összesen 4577 személytől vettek mintát, ez 1,8 százalékos megbetegedési aránynak számít.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök hétfőn még arról beszélt, hogy nem lesz kötelező védőoltás, kedden viszont már azt mondta, Horvátország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban kötelezővé tegyék-e a koronavírus elleni oltást. Hiába, meleg van.

De érthető a tanácstalanság, mivel Horvátországban a jogosultak mindössze 38,4 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát, és nem is verik le az emberek egymást lábról, hogy minél előbb beoltassák magukat. Szó szerint panganak az ürességtől az oltópontok.

Bosznia- Hercegovinában közben regisztrálták a betegség Gamma változatát is, vagyis a brazil törzset, amit az illetékes szarajevói laboratórium vezetője közölt. Úgy látszik a világ koronavírus-törzsei a Balkánon egyesülnek.

Jellemzően itt is “importfertőzésről” van szó, mivel az eset a vallási zarándokok által kedvelt  Međugorje térségében történt. Lehet, hogy befellegzett a “homo turisticusnak”?

Szerb lesújtó





A legfrissebb jelentések szerint Szerbián hirtelen megugrott az új megbetegedések száma, ami napi szinten így már 145-nél tart, nemrég még kétszámjegyű megbetegedésről beszéltek.

Arányaiban véve ez nem rossz szám, mivel 1,54 százalékos a pozitív tesztek rátája, viszont több hetes szünet után mégis összeült a szerbiai válságstáb, amely legkésőbb szeptemberre várja a megbetegedés újabb, negyedik hullámát. Az ülés tehát inkább megelőző jellegű volt, és a Delta variáns megjelenésének “tiszteletére” hívták össze.

Darija Kisić Tepavčević miniszter asszony, a válságstáb egyik vezető személyisége a tanácskozást követően hangsúlyozta a vakcina fontosságát.

– Mindennél többet mond, hogy a kórházba kerültek több mint 90 százaléka nem rendelkezett oltottsággal, ez nagyon jól utal az oltás fontosságára: a vakcina életeket ment


– jelentette ki Kisić Tepavčević.

Szerbiában még mindig 50 százalék alatt van a védőoltást felvevő személyek arány, ami arra utal, hogy messze még a nyájimmunitás. A miniszterasszony szerint kimondottan lesújtó, hogy a fiataloknak mindössze 17 százaléka vette fel az oltást.
________________________________________
A fenti képen Darija Kisić Tepavčević miniszter asszony

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava