Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

KITÜNTETÉS: Szijjártó Péter az egyik legmagasabb rangú szerb állami kitüntetést vehette át

szijjarto kituntetes1
Olvasási idő: 1 perc

 
A Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aleksandar Vučić szerb csütörtökön Belgrádban. Az egyik legrangosabb szerb állami kitüntetést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Szerbia és a saját államuk kétoldalú kapcsolatrendszerének fejlesztéséért.

Indoklásában Aleksandar Vučić kifejtette:

Szijjártó Péter sokat tett Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javításáért, és azért, hogy a két ország közötti kapcsolatok olyan szintre léptek, hogy elmondható: soha nem voltak még ilyen jók.

A szerb elnök hozzátette:

Szijjártó Péter mindig és minden európai színtéren egyértelműen kiállt Szerbia európai integrációjáért, és barátságának adott hangot. Aleksandar Vučić köszönetet mondott a politika ezirányú törekvéseiért.

Szijjártó Péter a kitüntetés átvételekor azt mondta, valójában a szerb külügyminiszterrel és Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszterrel közösen kellene átvennie ezt a kitüntetést, és valójában mindenkit megillet ez a díj, aki 2010 óta – amióta Orbán Viktor a Magyarországon – a -balkáni térséget a magyar külpolitika fókuszában tartja.

Mi hiszünk abban, hogy az nem lehet teljes a Nyugat- és Szerbia nélkül, és tudjuk azt is, hogy a geopolitikában nincsen légüres tér. Ha mi, az Európai Unió, elmulasztjuk a Nyugat-Balkán integrációját, akkor majd más a helyünkbe fog lépni, és miután elveszítettük az Egyesült Királyságot, nem kívánjuk elveszíteni a Nyugat-Balkánt

– húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter, és hozzátette:

Ez az elismerés újabb ambíciókat ad nekem, hogy az Önök európai áért a jövőben még erősebben küzdjek.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát az idei évben Szijjártó Péteren kívül Andrija Mandić szerb politikus vehette át. Korábban pedig orosz külügyminiszternek, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, Vitalij Csurkin orosz diplomatának, II. Teodor alexandriai kopt ortodox pátriárkának, Miguel Ángel Moratinos volt spanyol külügyminiszternek, valamint Georgij Szergejevics Poltavcsenkónak, Szentpétervár kormányzójának ítélték oda.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: