Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Európai Unió

KITÜNTETÉS: Szijjártó Péter az egyik legmagasabb rangú szerb állami kitüntetést vehette át

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szijjarto kituntetes1
A cikk meghallgatása

 
A Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön Belgrádban. Az egyik legrangosabb szerb állami kitüntetést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Szerbia és a saját államuk kétoldalú kapcsolatrendszerének fejlesztéséért.

Indoklásában Aleksandar Vučić kifejtette:

– Szijjártó Péter sokat tett Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javításáért, és azért, hogy a két ország közötti kapcsolatok olyan szintre léptek, hogy elmondható: soha nem voltak még ilyen jók.

A szerb elnök hozzátette:

– Szijjártó Péter mindig és minden európai színtéren egyértelműen kiállt Szerbia európai integrációjáért, és barátságának adott hangot. Aleksandar Vučić köszönetet mondott a magyar politika ezirányú törekvéseiért.

Szijjártó Péter a kitüntetés átvételekor azt mondta, valójában a Nikola Selaković szerb külügyminiszterrel és Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszterrel közösen kellene átvennie ezt a kitüntetést, és valójában mindenkit megillet ez a díj, aki 2010 óta – amióta Orbán Viktor a miniszterelnök Magyarországon – a nyugat-balkáni térséget a magyar külpolitika fókuszában tartja.

– Mi hiszünk abban, hogy az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat- Balkán és Szerbia nélkül, és tudjuk azt is, hogy a geopolitikában nincsen légüres tér. Ha mi, az Európai Unió, elmulasztjuk a Nyugat- Balkán integrációját, akkor majd más a helyünkbe fog lépni, és miután elveszítettük az Egyesült Királyságot, nem kívánjuk elveszíteni a Nyugat- Balkánt


– húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter, és hozzátette:

– Ez az elismerés újabb ambíciókat ad nekem, hogy az Önök európai uniós tagságáért a jövőben még erősebben küzdjek.


A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát az idei évben Szijjártó Péteren kívül Andrija Mandić montenegrói szerb politikus vehette át. Korábban pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, Vitalij Csurkin orosz diplomatának, II. Teodor alexandriai kopt ortodox pátriárkának, Miguel Ángel Moratinos volt spanyol külügyminiszternek, valamint Georgij Szergejevics Poltavcsenkónak, Szentpétervár kormányzójának ítélték oda.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava