Connect with us

Európai Unió

MILANOVIĆ: Magyarországot ma a brüsszeli repülőtérre sem engednék, nemhogy csatlakozási tárgyalásokat kezdjenek vele

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pendarovski milllanovic
Listen to this article

 
Zoran Milanović horvát elnök tavaly év eleji beiktatása óta most fogadott előszőr külföldi látogatót Sztevo Pendarovszki macedón elnök személyében. Az egyik fő téma természetesen Észak- Macedónia uniós csatlakozása volt, és ezzel kapcsolatban felmerült a magyar bővítési biztos személye, és ezzel kapcsolatosan Magyarország is. Milanović sokszor támadta már Magyarországot, viszont az utóbbi napokban nem csatlakozott “ahhoz a falkához“, amely elítélte a magyar vezetést az LMBT-törvény miatt.

“Silány kishalak”

A Szociáldemokrata Párt támogatásával hatalomra került Milanovićnak nincs szőr a nyelvén, amikor Magyarországról esik szó, a macedón elnök látogatása pedig kitűnő alkalom volt Magyarország felemlegetésére, főleg Várhelyi Olivér bővítési biztos közelmúltban tett nyilatkozatát követően, amely szerint az EU megkezdené a csatlakozási tárgyalásokat Albániával akkor is, ha a bolgár blokád miatt ezt Észak- Macedóniával nem tehetné meg.

A horvát elnök szerint ugyanakkor Magyarországnak a jelen állapotában erre nem lenne esélye.

– Magyarország ma nem tudna tárgyalásokat kezdeni az Európai Unióhoz való csatlakozásról, még a brüsszeli repülőtérre sem engednék be


– nyilatkozta a horvát elnök szerdán, hozzátéve ugyanakkor, hogy az európai intézmények továbbra is túllépik hatáskörüket Magyarországgal kapcsolatban.

– A bővítési biztos, aki véletlenül Magyarországról származik, és véletlenül Orbán küldte oda. És mindez véletlen


– jegyezte meg Milanović, aki szerint Várhelyi említett nyilatkozatával nem az Európai Bizottság álláspontját ismertette, a magyar bővítési biztos ugyanis egy (bizonyos) politikai opciót képvisel az Európai Bizottságban, és ez nem jó.

– Igyekszem a bizottságot nemzetek feletti testületnek tekinteni, amely ideális módon az európai értékek és az európai szerződések érdekében dolgozik, de ez nem így van. Mert mindenféle silány kishal kerül oda


– fejtette ki igencsak “plasztikusan” a véleményét a horvát elnök.

– Az az állam, ahonnan az említett biztos érkezik, ma egyáltalán kezdhetne-e tárgyalásokat az uniós tagságáról? Nos, nem engednék őket a brüsszeli repülőtérre sem


– mondta Milanović, aki úgy vélte, hogy Magyarországnak, de nem csak Magyarországnak, akadna problémája, ha most akarna tárgyalásokat kezdeni az uniós tagságról.

Az unió és a nemzeti szuverenitás

A horvát elnök ugyanakkor azt is megjegyezte: továbbra is vitatott, hogy Brüsszel és az Európai Bizottság “mennyire avatkozhat be a tagállamok belügyeibe.

– Azt hiszem, hogy még akkor is túllépik a határt, amikor Magyarországról van szó


– mondta Milanović, aki rámutatott, hogy az Európai Unió “nem egységes, nem volt, és nem is lesz az”, mivel “a nemzetek, vagyis a különbözőségek közössége”.

– Az Európai Unió régóta nem egységes értékeket képviselő közösség, hanem bizonyos hasonlóságok, közös nevezők, szükség esetén a legkisebb közös nevező mentén működik


– fogalmazta meg véleményét a horvát elnök, aki úgy vélte, hogy az Európai Uniónak “megvannak a maga korlátai”, vagyis nem lépheti túl a nemzetállamok és a nemzeti szuverenitás határait.

Kellenek muszlimok az EU-ban?

Milanović megjegyezte, hogy az uniós biztosokat a tagállamok delegálják, és ezúttal úgy tekint a kinevezett biztos (Várhelyi Olivér) kijelentésére, mint egy “olyan politika megnyilvánulására, amely nem kíván nagy számú muzulmán lakossággal rendelkező országokat az Európai Unióban”.

A horvát elnök, aki Edi Rama albán miniszterelnök nagy barátja, úgy vélte, hogy “Albánia jegelése” igazságtalan, és nem intelligens lépés, mert ezzel arra történik utalás, hogy Albániában a muzulmánok vannak többségben.

– El kell dönteni, hogy lehet-e egy muszlim többségű ország az Európai Unió tagja, mert folyamatosan azt az üzenetet kapja, hogy nem lehet. Véleményem szerint lehet, és kell is, hogy az legyen

– mondta Milanović, aki szerint ha folytatódik ez a gyakorlat, akkor az emberek ezt előbb vagy utóbb felfogják, és más irányba fordulnak. Vagy ha nem fogják fel, akkor majd jön valaki, aki elmagyarázza nekik, hogy ez nem az ő irányuk.

– Melyek azok a feltételek, amelyek elválasztják Albániát (az Európai Uniótól), ki oktatja ki Albániát a jogállamiságról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről, a szabad médiáról? Talán csak nem azok, akik eltörlik az egyetemeket Közép- Európában


– jegyezte meg a horvát államfő, aki ezzel a Soros György milliárdos által alapított és finanszírozott Közép-európai Egyetem (CEU) működésének ellehetetlenítésére utalt.

Sztevo Pendarovszki macedón elnök az elmondottakkal szemben úgy fogalmazott, hogy “minden egyes elért eredményt értékelni kell”, és hogy “soha nem szerette, ha valaki csomagban mozog ide-oda”.

Szerinte ha Észak- Macedónia blokádja tartósan fennáll, Albániának ennek ellenére haladnia kell az uniós tagsága felé, ha megfelel a feltételeknek.

Ez nemigen tér el Várhelyi Olivér véleményétől, és az is előfordulhat, hogy a magyar biztos Pendarovszki szavait ismételte el, nem sokkal az inkriminált nyilatkozat elhangzása előtt ugyanis éppen Észak- Macedóniában járt. De az is lehet, hogy Budapestről kapott ezzel kapcsolatban instrukciókat, mint ahogy azt Milanović feltételezi.

Mindkét elnök ugyanakkor bízik az Európai Unió soros elnöki tisztségét ma átvevő Szlovéniában, amely véleményük szerint biztosan “objektív és barátságos ország lesz” a csatlakozás tekintetében, a kérdés azonban továbbra is az, hogy a szlovénok mit tudnak kezdeni a bolgár blokáddal, amely ki tudja milyen sugallatra merült fel.
________________________________________________
Forrás: Nova TV, Index, Twitter, Horvát Elnöki Hivatal, stb.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava