Connect with us

Albánia

FURA OPCIÓ: Albánia lehet, hogy egyedül, Észak-Macedónia nélkül kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa szerint Brüsszel potenciálisan folytathatja az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat Albániával, még akkor is, ha az észak-macedóniai tárgyalások elakadnak. A biztos erről a lehetőségről a Euronewsnak nyilatkozva beszélt.

Észak- Macedónia és Albánia esetében mindeddig arról volt szó, hogy a két ország együtt kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Miután azonban Bulgária jelenleg blokkolja Észak- Macedónia csatlakozási tárgyalásait, Várhelyi azt javasolta, hogy módosítsanak a helyzeten.

– Ha ismét nehézségekbe ütközünk Észak- Macedónia esetében, ami azt jelenti, hogy ha kudarcot vallunk Bulgária és Észak- Macedónia meggyőzésében a kölcsönösen elfogadható megoldásról, akkor az a kérdés, hogy csak Albániával tudunk-e továbblépni. És ezt a kérdést meg kell fontolnunk


– jelentette ki Várhelyi, aki arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a két folyamat szétválasztása, azt válaszolta:

– Ez egy lehetséges opció, igen.


A tervek szerint Albániának és Észak- Macedóniának 2019-ben kellett volna megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-tagságról, de ezt akkor Franciaország és Hollandia blokkolta, ellenezve az új tagok felvételét a Nyugat- Balkánról.

Az Euronews a hónap elején kiderítette, hogy Brüsszel új lendületet szeretne adni Albánia csatlakozási tárgyalásainak, az ezzel kapcsolatos ütemterv megvitatása a júniusi kormányközi konferencián várható.

Az albánok szinte egyhangúlag támogatják az ország uniós csatlakozását, az Európai Bizottság egy nemrégiben készített felmérése szerint 97% a belépés mellett van.

A legutóbbi parlamenti választások során egyik párt sem ellenezte az EU-tagságot, csak a folyamat késlekedése miatt kritizálta riválisait.

Várhelyi reméli, hogy más nyugat-balkáni országok vonatkozásában is sikerül elhárítani az akadályokat, mivel Montenegróval és Szerbiával is szeretnék előmozdítani az EU-hoz történő csatlakozás folyamatát.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava