Connect with us

Helyhatósági választások

ŠKORONAK MEGINT NEM MENT: Mindenki győzött, de a HDZ kicsit jobban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

skoro tomasevic tomasevic skoro
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

 
Horvátországban vasárnap lezajlott a helyhatósági választások második fordulója és legtöbb helyen a papírforma jött be, nem voltak különösebb meglepetések. A Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica – HDZ) ismét tarolt, a 20 horvát megyéből 15 a kormánypárt hagyományos kék színében pompázik, a térképet alig tarkítja néhány piros, zöld vagy szürke paca, attól függően, hogy a szociáldemokratáknak, a zöld-balliberális koalíciónak, vagy a független jelöltnek sikerült-e megszerezniük a polgárok bizalmát.

Győztesek és túlélők

A szociáldemokraták túlélték a választásokat, sikerült megőrizniük tengerparti fellegvárukat, Fiumét illetve az ezt magába foglaló Tengermellék-Fennsíki Megyét, Zágrábban pedig bekerültek a helyi választmányba, és a Tomašević-féle Bírunk!-kal (Možemo!) koalícióban némi beleszólása lesz a fővárosi ügyekbe.

Ez viszont – és ebben az elemzők szinte kivétel nélkül egyetértenek – csak annyit jelent, hogy az SDP lélegzetvételnyi időhöz jutott, illetve hogy Peđa Grbin túlélte a helyhatósági választásokat, és így a továbbiakban is ő lehet, aki megkísérli talpra állítani a legnagyobb horvát ellenzéki pártot.

Hála és köszönet

Zágráb új polgármestere, Tomislav Tomašević a Twitteren köszönte meg a szavazatokat.Kedves zágrábi hölgyek, urak! Boldog zágrábi városnapot kívánok! Ezúton is köszönöm mindenkinek a bizalmat, amiről a szavazataik tanúskodnak, és arra kérem Önöket, hogy vegyenek részt azokban a változásokban, amelyekkel városunkat mindannyiunk számára élehetőbb hellyé tesszük!
– írta üzenetében Tomašević.

Škoro ismét elhasalt, csak ne kezdjen el énekelni!

Miután Zágrábban Tomislav Tomašević a második körben megszerezte a szavazatok több mint 60 százalékát, Miroslav Škoro a Hazafias Mozgalom elnöke azt igyekezett tolmácsolni követőinek, hogy az általa vezetett mozgalom lényegében óriási sikert ért el, mert a párt alig egy éves fennállása ellenére sikerült több mint 100 ezer szavazatot megszereznie a horvát fővárosban.

A politikai elemzők és az internet népe nem osztja Škoro nézeteit – a kommentárok zöme szerint a Hazafias Mozgalom csak egyvalamiben jeleskedik, és az a választási kudarc.

Vannak azonban olyan nagyon szellemes megnyilvánulások is, amelyek szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy meggátolják Škorot, hogy ismét mikrofont ragadjon, és énekelni kezdjen, miután a politika láthatóan nem megy neki.

Kisebb meglepetések mégis voltak

A választási meglepetések sorában első helyen Radomir Čaćić „örökös” Varasd megyei főispán bukása áll, aki át kényszerült adni helyét HDZ-és kihívójának, Anđelko Stričaknak.

Ugyancsak karosszék nélkül marad Goran Pauk Šibeniki-Knin megye kormánypárti főispánja, akit a független Marko Jelić vetett ki a nyeregből, és Damir Bajs Bjelovar-Bilogora megye főispánja, aki a HDZ-és Marko Marušićtyal szemben maradt alul a második körben.

Annak ellenére, hogy a választási eredményeket Plenković miniszterelnök „kolosszálisnak” értékelte – a kormánypártot néhány kellemetlen meglepetés is érte.

Ezek közül legbosszantóbb a spliti felsülés, ahol a HDZ színeiben fellépő Vice Mihanović símán alulmaradt az Ivica Puljakkal szemben folytatott versenyben.

A kormánypárt igazán beleadott apait-anyait, de sikertelenül.

A másik kavics a kormányfő cipőjében Ivan Penava vukovari polgármester, akinek sikerült megőriznie funkcióját, annak ellenére, hogy a megyében folyó választási kampányt a helyi erőnek számító Mario Banožić védelmi miniszter koordinálta.
___________________
Fotó: internet

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Belpolitika

JOBBRA- VAGY BALRATOLÓDÁS: Van-e balliberális forradalom Horvátországban, vagy jön a lengyel forgatókönyv?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

E2t51ieXEAc62Ob
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

 
Horvátországban ma három szavazóhelyen ismétlik meg a helyhatósági választásokat, aminek szinte semmilyen befolyása nem lesz a végső eredményre. Aki közben a horvát médiateret figyeli, nem valószínű, hogy eljut az egyszerű és „elegáns magyarázathoz” azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a politikai színtéren a helyhatósági választásokat követően. A horvát médiából az derül ki, hogy a kormánypárt nem szerepelt fényesen a helyhatósági választásokon, és hogy a Tomašević-féle új baloldal megjelenése előrevetíti a Szociáldemokrata Párt bukását. Nézzük, mi ebből az igazság, és hogy merre is tart valójában Horvátország, jobbra vagy balra?

Mire utalnak a tények?

A tények továbbra is azt tükrözik, amit a helyhatósági választásokról szóló jelentésünk címében kiemeltünk: mindenki győzött, csak a HDZ egy kicsit jobban.

Mielőtt ezen rövid helyzetértékelés során még egyszer – és utoljára – átnéznénk a számokat, két dolgot le kell szögezni.

Az első, hogy a politológusok a helyhatósági választásokat „second-order elections” néven emlegetik, amiből arra lehet következtetni, hogy a szavazók a helyhatósági választásokat másodlagos fontosságú választási eseménynek tekintik, pedig a szavazók élete szempontjából itt több minden dől el, mint a „nagy választásokon”.

A másik, ami rendkívül fontos, hogy a horvátországi parlamenti és a helyhatósági választások között nem két év, hanem csak tíz hónap múlt el, és ebben az időszakban a koronavírus-járvány mellett Horvátországot egy természeti katasztrófa, a petrinja-sziszeki epicentrumú földrengéssorozat is sújtotta.

Miután a helyhatósági választásokat nem a két parlamenti választás félidejében tartották meg, az eredményekből nem lehet a következő parlamenti választások eredményeire következtetni, mert a kormánypártnak – és az ellenzéknek is természetesen – szinte még egy teljes megbízatási ideje maradt arra, hogy bizonyítson.

Lássuk a számokat, utoljára!

A számok a következőket mutatják: a helyhatósági választások egyértelmű és abszolut győztese a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség, ami a horvát médiából nem teljesen „jön le”.

A Horvát Demokrata Közösség (HDZ) 21 megyéből 15-ben győzött, továbbá 56 városban és 187 községben nyert. Ha ezt akármerről is nézzük, jobbról vagy balról, ez nyomasztó fölényt jelent, vagyis megdől az az állítás, hogy a kormánypárt nem szerepelt fényesen a helyhatósági választásokon.

A Szociáldemokrata Párt (SDP) továbbra is az ország második legnagyobb pártja, és többé-kevésbé ugyanazon a szinten van, mint 2017-ben. A „pirosak” két megyében 22 városban és 39 községben jutottak hatalomra, ami szinte teljesen megegyezik a 2017-es eredményekkel, a különbség csak annyi, hogy négy évvel ezelőtt 7 községgel többen arattak győzelmet.

Ezzel megdől az a tézis is, hogy az „új baloldal megjelenése előrevetíti az SDP bukását.

Megyei szinten még csak az Isztriai Demokratikus Gyűlés (horvátul Istarski demokratski sabor) tudott labdába rúgni, amely megtartotta Isztria megyét, a fennmaradó két megyében – Muraköz megye, Šibenik-Knini megye – független jelöltek ülhetnek az ispáni székbe.

Balliberális forradalom?

A megyei rangú fővárosban a Tomislav Tomašević vezette Možemo! (Bírunk!) zöld/balliberális koalíció került hatalomra, míg a városokban az „új arcok”, azaz a független jelöltek és a polgári csoportok jóval több helyen jártak sikerrel jelöltjei 2017-hez képest.

A 2017-es 75 községgel szemben idén összesen 121 községben győztek, és hattal több városban, azaz 30-ban. Ehhez hozzájárultak a HDZ-n belüli súrlódások, a központ jelöltjeivel szemben ugyanis, főként Szlavóniában, elég sok helyen indultak a pártból kilépő renegátok, váltakozó sikerrel.

Mindebből azonban semmi sem utal arra, hogy Horvátországban jelentős mértékben eltolódtak volna a belpolitikai erőviszonyok, sőt a „balliberális forradalom” helyett előfordulhat a „lengyel forgatókönyv” is.

Az egyik vezető horvát politológus, Berto Šalaj egy rádióinterjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az „új erők”, különösen Zágrábban, nem felelnek meg a választópolgárok várakozásainak, a következő parlamenti választásokon az ország erősen jobbra fordulhat, és lényegében a parlamentben csak két meghatározó politikai erő lesz, a jobb centrum és a hazafias/populista jobboldal.

De addig még több mint három év van, ezért botorság lenne bármiféle előrejelzésekbe bocsátkozni.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Helyhatósági választások

HALADÓ DEMOKRÁCIA: Hogyan veti meg a lábát egy korábban szinte tiszta magyar faluban a Szerb Haladó Párt?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

dobosok
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

 
Az onlyyu.net arról számolt be, hogy a Szerb Haladó Párt hogyan veti meg a lábát egy bácskai faluban, amelynek a lakossága ma is 86%-ban magyar. Korábban a BALK is írt arról, hogy Bácskossuthfalván (Stara Moravica) Orbán-Vučić fotóval igyekezett megszólítani a helyi magyarokat Szerbia vezető pártja, amely saját jelölteket indít a közel ötezer lakosú faluban a szövetséges Vajdasági Magyar Szövetséggel szemben is.

Zajos kampányolás

Zajlik a kampány a június 13-ai helyi közösségi (önkormányzati) választások előtt – írja az onlyyu.net, amely szerint a helyi szinten is győzelemre törő Szerb Haladó Párt a minap zajos pártrendezvényt tartott a településen, és ezzel ünnepelte a sikeres aláírásgyűjtést, valamint a jelöltlista átadását.

Erre egy olvasói levél hívta fel a vajdasági hírportál figyelmét, amelyet részleteiben mi is közlünk.

Május 27-én óriási buli volt Bácskossuthfalván a központban. A nagy vigadalom zenével járt, valamint sok vendég is volt, talán bőven többen voltak, mint a helyiek. A faluban azt suttogják, hogy két busszal is érkeztek más fia-borjai. No, de mire ez a nagy szórakozás, ha a helyiek nem is nagyon vettek részt rajta? Sőt, a szemöldökük leszaladt volna a homlokukról, ha ez lehetséges lenne, amikor meglátták a szórakozó embereket
– jegyezte meg a levélíró, aki szerint a Szerb Haladó Párt azt ünnepelte, hogy hétszáz támogatói aláírást gyűjtöttek, és a nagy hangzavarban az egykori községháza, ma helyi közösség, épületébe vitték, hogy a támogatói ívek leadásával biztosítsák indulásukat a helyhatósági választásokon. TOBORZÁS: Hogyan veti meg a lábát egy korábban szinte tiszta magyar faluban a Szerb Haladó Párt?

Erődemosntráció

Nézzünk csak mögé a dolgoknak: mire is volt jó ez az „erődemonstrációs” cirkuszi mutatvány? Mik a tények és a mögöttük álló eredeti információ?
– tette fel a kérdést a levélíró, aki szerint a faluban az terjedt el, hogy az aláírásokat a szerdai piaci napon gyűjtötték össze, pénzzel honorálva a támogatói ív aláírását.
Ha ez valóban igaz, akkor egy szerdai piaci napon egy falubeli kisnyugdíjas azért az 1-2 ezer dinárért aláír, hiszen úgy van vele, a választáson úgysem rájuk szavaz
– vélte a levélíró, aki szerint képeken jól mutat a sok ember, amint közösen viszik be az aláírásokat, de ha egy helyi lakos ránéz a felvételekre, mit lát: a pár bácskossuthfalvai mögött ismeretlen emberek, akik nem is helyiek voltak. Ez már rögtön árnyalja a képet.

Az onlyyu.net oldalon megjelent levél szerzője szerint a helyiek nem x-elnek a Szerb Haladó Pártra, mivel ez a párt érdemben nem tett semmit a településért, a szavazatokat pedig a szóbeszéd szerint faadománnyal és pénzzel szeretné megvenni.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: