Connect with us

Helyhatósági választások

ŠKORONAK MEGINT NEM MENT: Mindenki győzött, de a HDZ kicsit jobban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
Horvátországban vasárnap lezajlott a helyhatósági választások második fordulója és legtöbb helyen a papírforma jött be, nem voltak különösebb meglepetések. A Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica – HDZ) ismét tarolt, a 20 horvát megyéből 15 a kormánypárt hagyományos kék színében pompázik, a térképet alig tarkítja néhány piros, zöld vagy szürke paca, attól függően, hogy a szociáldemokratáknak, a zöld-balliberális koalíciónak, vagy a független jelöltnek sikerült-e megszerezniük a polgárok bizalmát.

Győztesek és túlélők

A szociáldemokraták túlélték a választásokat, sikerült megőrizniük tengerparti fellegvárukat, Fiumét illetve az ezt magába foglaló Tengermellék- Fennsíki Megyét, Zágrábban pedig bekerültek a helyi választmányba, és a Tomašević-féle Bírunk!-kal (Možemo!) koalícióban némi beleszólása lesz a fővárosi ügyekbe.

Ez viszont – és ebben az elemzők szinte kivétel nélkül egyetértenek – csak annyit jelent, hogy az SDP lélegzetvételnyi időhöz jutott, illetve hogy Peđa Grbin túlélte a helyhatósági választásokat, és így a továbbiakban is ő lehet, aki megkísérli talpra állítani a legnagyobb horvát ellenzéki pártot.

Hála és köszönet

Zágráb új polgármestere, Tomislav Tomašević a Twitteren köszönte meg a szavazatokat.


– Kedves zágrábi hölgyek, urak! Boldog zágrábi városnapot kívánok! Ezúton is köszönöm mindenkinek a bizalmat, amiről a szavazataik tanúskodnak, és arra kérem Önöket, hogy vegyenek részt azokban a változásokban, amelyekkel városunkat mindannyiunk számára élehetőbb hellyé tesszük!


– írta üzenetében Tomašević.

Škoro ismét elhasalt, csak ne kezdjen el énekelni!

Miután Zágrábban Tomislav Tomašević a második körben megszerezte a szavazatok több mint 60 százalékát, Miroslav Škoro a Hazafias Mozgalom elnöke azt igyekezett tolmácsolni követőinek, hogy az általa vezetett mozgalom lényegében óriási sikert ért el, mert a párt alig egy éves fennállása ellenére sikerült több mint 100 ezer szavazatot megszereznie a horvát fővárosban.

A politikai elemzők és az internet népe nem osztja Škoro nézeteit – a kommentárok zöme szerint a Hazafias Mozgalom csak egyvalamiben jeleskedik, és az a választási kudarc.

Vannak azonban olyan nagyon szellemes megnyilvánulások is, amelyek szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy meggátolják Škorot, hogy ismét mikrofont ragadjon, és énekelni kezdjen, miután a politika láthatóan nem megy neki.

Kisebb meglepetések mégis voltak

A választási meglepetések sorában első helyen Radomir Čaćić “örökös” Varasd megyei főispán bukása áll, aki át kényszerült adni helyét HDZ-és kihívójának, Anđelko Stričaknak.

Ugyancsak karosszék nélkül marad Goran Pauk Šibeniki- Knin megye kormánypárti főispánja, akit a független Marko Jelić vetett ki a nyeregből, és Damir Bajs Bjelovar- Bilogora megye főispánja, aki a HDZ-és Marko Marušićtyal szemben maradt alul a második körben.

Annak ellenére, hogy a választási eredményeket Plenković miniszterelnök “kolosszálisnak” értékelte – a kormánypártot néhány kellemetlen meglepetés is érte.

Ezek közül legbosszantóbb a spliti felsülés, ahol a HDZ színeiben fellépő Vice Mihanović símán alulmaradt az Ivica Puljakkal szemben folytatott versenyben.

A kormánypárt igazán beleadott apait-anyait, de sikertelenül.

A másik kavics a kormányfő cipőjében Ivan Penava vukovari polgármester, akinek sikerült megőriznie funkcióját, annak ellenére, hogy a megyében folyó választási kampányt a helyi erőnek számító Mario Banožić védelmi miniszter koordinálta.
___________________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava