Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

AZ ÉN JULISKÁM: December 22-re tűzték ki az elnökválasztást Horvátországban

predjednica kolinda grabar kitarovic

Olvasási idő: 1 perc

Várhatóan két felvonásban tartják meg a horvátországi elnökválasztásokat. Az első felvonás idén lesz, a második felvonás pedig jövőre. A december 22-re tűzte ki a elnökválasztás első fordulóját. Az államfői tisztségért több jelölt is verseng, köztük Kolinda Grabar-Kitarović jelenlegi és Zoran Milanović volt miniszterelnök.

Hat , négy elnök

Horvátországban eddig hat választást tartottak, az országnak négy elnöke volt, mivel az első és a második elnök duplázott.

Az első államfő kétszer is az első fordulóban nyert, a többiek azonban csak a második fordulóban biztosították be a győzelmet.Legtovább Stjepan Mesić elnökösködtt, ő tíz évig vezette az országot.

Az ország harmadik elnöke Ivo Josipović volt, neki azonban nem sikerült megismételnie elődje bravúrját.

Kolinda Grabar-Kitarović a negyedi személy az elnöki poszton, és az első “elnökasszony”.

Két felvonás

A független hetedik elnökválasztásán bejegyzett politikai pártok vagy a választók indíthatnak jelölteket, akiknek legkevesebb 10 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A legtöbb jelölt 2005-ben volt, amikor 13 személy pályázott az elnöki posztra.

Négy évvel később is 12-en indultak az államfői posztért.-kutatások szerint az első fordulóban egyetlen jelölt sem kapja majd meg a szavazatok több mint felét, így várhatóan második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot begyűjtő jelölt részvételével.

A második fordulót 2020. január 5-ére írták ki.

A versenyzők

A legújabb közvélemény-kutatások szerint – amennyiben most tartanák az elnökválasztást – Grabar-Kitarović az első helyen végezne 28,6 százalékkal, bár ötödik hónapja csökken a népszerűsége.

A második helyen a horvát sajtó szerinti legfőbb riválisa, volt kormányfő, a Szociáldemokrata (SDP) jelöltje áll 24,3 százalékkal.

A harmadik helyen Miroslav Škoro független jelölt, népszerű horvát pop-folk énekes és üzletember végezne 16,7 százalékkal.

Grabar-Kitarovićhoz hasonlóan Škoro is a jobboldali szavazók támogatására számít.

Miroslav Škoro: Moja Juliška (Az én Juliskám)

A horvát alkotmány értelmében az elnök legfeljebb kétszer választható meg, ötéves mandátummal.

Horvátországban a kormány és a a fő döntéshozó szerv, de az elnök beleszólhat a külpolitikai irányvonal alakításába, és általában nagy erkölcsi tekintéllyel bír.

MTI/BALK

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: