BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja?

Albanian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? sqArabic BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? arArmenian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? hyBelarusian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? beBengali BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? bnBosnian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? bsBulgarian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? bgChinese (Simplified) BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? zh CNChinese (Traditional) BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? zh TWCroatian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? hrCzech BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? csDanish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? daDutch BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? nlEnglish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? enEstonian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? etFinnish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? fiFrench BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? frGeorgian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? kaGerman BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? deGreek BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? elHebrew BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? iwHungarian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? huIcelandic BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? isIrish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? gaItalian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? itJapanese BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? jaKorean BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? koLatvian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? lvLithuanian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? ltMacedonian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? mkMalay BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? msNorwegian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? noPashto BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? psPersian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? faPolish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? plPortuguese BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? ptRomanian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? roRussian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? ruSerbian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? srSlovak BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? skSlovenian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? slSpanish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? esSwedish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? svTurkish BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? trUkrainian BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? ukWelsh BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? cy

Olvasási idő: 2 percA “horvát Financial Times”, a Poslovni dnevnik üzleti napilap értesülései szerint az OTP Bank tárgyalásokat folytat az amerikai Apollo befektetési alappal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a maribori Nova kreditna banka Maribor (Új Maribori Hitelbank – NKBM) többségi részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Egy milliárd euró

Az üzlet feltételezett értéke a ljubljanai Delo napilap értesülései szerint egy milliárd euróra rúgna, és amennyiben sikerrel járna, az OTP válna Szlovénia legnagyobb bankcsoportjává, mintegy 30 százalékos piaci részesedéssel.

A magyar bank ugyanis 2019-ben megvásárolta az SKB Bankot a francia Société Générale-tól, amely Szlovénia negyedik banki szolgáltatója 8 százalékos piaci részesedéssel.

Csányi Sándor már akkor belengette, hogy az OTP 30 százalékos piaci részesedést szeretne Szlovéniában és hogy ennek érdekében a jövőben további befektetéseket eszközöl.

Az OTP korábban alulmaradt az Új Maribori Hitelbank szemben a ljubljanai Abanka részvényeiért folytatott versenyben, de úgy látszik most mégis megszerezi az NKBM égisze alatt egyesült bankokat.


Bár az egy milliárd euró nagy pénz, mégis megéri, mivel az Új Maribori Hitelbank 2016-ban bekebelezte a Szlovén Postabankot és a Raiffensen Bank szlovéniai leányvállalatát, 2020-ban pedig az jelzett Abankát, és ezzel az ország második legnagyobb bankjává nőtte ki magát a fővárosi Ljubljanska Banka mögött, megközelítőleg 24 százalékos piaci részesedéssel.

Természetes stratégiai befektető

Az amerikai Apollo befektetési alap, amelyik 2014-ben 200 millió euróért vette meg a szlovén államtól a NKBM részvényeinek 100%-át, az OTP-t természetes stratégiai befektetőnek tartja.

John Denhoff, a Új Maribori Hitelbank igazgatótanácsának elnöke úgy találta, hogy az Apollo és az EBRD kivonulása a NKBM-ből az Abanka megszerzésével “közelivé és logikussá” vált.

Bár személy szerint jobban szeretné, ha a kivonulás után a bank részvényeit nyilvános árverés keretében bocsátanák megvételre, Denhof tudatában van annak, hogy végül a tulajdonosok döntenek arról, hogy eladják-e a bankot a stratégia befektetőnek, vagy sem.

Az NKBM-nek Horvátországban is vannak érdekeltségei, a zágrábi székhelyű KBM Projekt Kft. és a KBM Leasing Hrvatska Kft. formájában, és ezek az OTP horvátországi érdekeltségeit erősítik.

Emlékeztetőül, az OTP Bank Hrvatska Horvátország negyedik legnagyobb bankja 43 milliárd kuna, azaz megközelítőleg 5,7 milliárd euró kihelyezett tőkével.

Az OTP Bank Közép- és Kelet Európa egyik legnagyobb bankja, 12 országban van jelen, fő részvényesei 2020 december 31-én a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (MOL) volt 8,57%-kal, majd következett a KAFIJAT Csoport 7,08, az OPUS Securities SA 5,18 és a Groupama Csoport pedig 5,12%-kal.Iratkozz fel a napi hírlevélre!


BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja? balkanac nagy


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kövess bennünket a Facebookon!