Connect with us

Horvátország

KOCKÁZAT: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához


A brit baloldali Guardian ismét súlyos kilengésekkel hozta összefüggésbe a horvát rendőrséget a civil szervezetekre hivatkozva, amelyek megfigyelőként működnek a Bosznia- Hercegovinával közös határ bosnyák oldalán. Ebben tehát semmi új nem lenne, ha a brit lap a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva ezúttal nem vádolta volna meg szexuális zaklatással is a horvát rendőröket.

Kockázat

A Guardian által világgá kürtölt hír úgy szól, hogy egy horvát rendőr tőrkéssel kényszerített egy afgán hölgyet a vetkőzésre, közben illetlenül tapogatta, ahol nem kellett volna. Az alább található vallomásból az olvasható ki, hogy a horvát rendőr társai is részt vettek a “duhajkodásban”, és jól szórakoztak.

A többi vád a szokásos: a horvát rendőrök változatos helyeken ütlegelik a határon átszivárgó migránsokat, és rendszeresen visszafordítják őket Boszniába.

A Guardian a civil szervezetek adataira hivatkozva nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy 2019 májusától máig a rendőrségnek álcázott horvát bűnszervezet csaknem 24 ezer migránst fordított vissza “jogtalanul” a határról, ebből a folyó év első két hónapjában 547-et.

A Guardian 2018 óta folyamatosan hadakozik a horvát belügyminisztériummal, és ezt nyilván a jövőben sem hagyja abba mindaddig, amíg a civil szervezetek szorgalmasan szállítják neki a “graphic content” anyagot, amelyek hitelességét nem igen lehet ellenőrizni, mert az egyedüli források a migránsok tanúvallomásai a táborokban készített fényképekkel súlyosbítva.

A Guardian cikke

A baloldali angol lap állítása szerint a horvát rendőrök egy afgán nőt állítólag szexuálisan zaklattak, egy horvát rendőr késsel fenyegette meg, miután meztelenre vetkőztették, amikor a migránsok egy csoportját vizsgálták át a boszniai határon.


A Dán Menekültügyi Tanács (DRC) adatai szerint az eset február 15-én éjjel történt Horvátország területén, néhány kilométerre Velika Kladuša boszniai várostól.

A Guardiannek betekintése volt a jelentésbe, amely szerint az afgán nő elmondta, hogy negyedmagával próbálta meg átlépni a határt, köztük két gyerekkel, de a horvát rendőrök megállították őket, fegyvert szegezve rájuk. Az afgánok menedékjogot kértek, a tanúk szerint (értsd: többi migráns) azonban az egyik rendőr széttépte a papírokat, és nevetett rajtuk.

– Sértegetett bennünket, megpofozta azt az idős férfit, aki velünk volt, és a gyerekeket szintén, majd azt mondta, hogy ürítsük ki a zsebeinket, és mutassuk meg nekik a táskáinkat

– mondta az asszony, aki hozzátette:

– Aztán félre vitt, és meg akart motozni. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne érjen hozzám. Megkérdezte tőlem, hogy miért. Mondtam neki, mert nő és muszlim vagyok, és ez haram (tilos). A rendőr a fejem felé kapott, és azt mondta: ha muszlim vagy, miért jöttél Horvátországba, miért nem maradtál Boszniában a muszlimokkal?

A horvát rendőr állítólag levette a nő fejkendőjét és a kabátját.

– Miután levette a kabátomat, a melleimet kezdte tapogatni, amire elsírtam magam – mondta a nő. Adtam a rendőrnek 50 eurót, ami a zsebemben volt, abban a reményben, hogy abbahagyja a tapogatást. A rendőr megparancsolta, hogy vegyem le az összes ingemet, én azonban ezt elutasítottam. Továbbra is megérintette a melleimet, de akkor én már nagyon sírtam. A rendőr azt mondta, hogy hagyjam abba a sírást, miközben azt gesztikulálta, hogy megfojt, ha folytatom. Féltem, de abbahagytam a sírást.

A BALK korábban járt az említett vidéken, és meg tudja erősíteni, hogy erőteljes a horvát rendőri jelenlét a térségben a határral hosszú kilométerek szinte párhuzamosan haladó mellékút mentén, ahonnan a horvát rendőrök kisbuszokkal szállítják el a migránsokat, nyilván nem menekülttáborokba, mert ilyenek nincsenek Horvátországban. Ugyanakkor ez nem megerősítése annak, amit a Guardian ír.

Mit ír még a Guradian?

Néhány perccel később egy rendőrségi kisbusz érkezett, és a horvát rendőrök a migránsokat arra utasították, hogy szálljanak fel. Körülbelül 20 percig zötykölődés után pedig leszállították őket a kisbuszról.

A horvát rendőr ismét arra utasította az afgán nőt, hogy vetkőzzön le.

– Amikor ezt kifogásoltam, nagyot csapott az arcomba, és azt mondta: meztelenre vetkőzni. Hat póló és három nadrág volt rajtam. Levettem mindet egy inget és egy nadrágot kivéve, és egy takaróba burkolództam. Egy rendőr odalépett hozzám, és tapogatni kezdett a takarón keresztül. Érezhette, hogy van még rajtam ruha, és pofon vágott, mondván, mindent le kell vetnem, még a fehérneműt is. A rendőr ismét tapogatni kezdett, amikor már meztelen voltam. Ezután megkérdezte, hogy szeretem-e? Azt mondta nekem. Én szeretlek téged, te szeretsz-e engem? Akarod, hogy elvigyelek valahova, ahol velem lehetsz?

– mondta az afgán nő.

– Féltem és zokogtam. Felajánlotta, hogy bevisz az erdőbe, és megkérdezte, értem-e, hogy mire gondol. Intettem neki, hogy nem értem. De értettem. A rendőr ekkor megfogta a vállamat, és egy másik rendőr irányába tolt. Mindkettőjüknek zseblámpája volt a homlokán, és nem láttam jól őket. A rendőr, aki megérintett, elővett egy kést, és a torkomhoz szorította. Azt mondta nekem, hogy ha bárkinek bármit elmondok, akkor megöl, ha valaha is visszatérnék Horvátországba, akkor maga alá gyűr az erdőben.

A rendőr állítólag ismét megütötte a nőt, majd verni kezdte a csoport többi tagját az arcukon, a fejükön és a lábukon. Aztán a rendőrök, megint csak állítólag megparancsolták nekik, hogy térjenek vissza Boszniába.

Velika Kladušában korábban a BALK is találkozott migránsokkal, akik különböző sérüléseket mutogattak azt állítva, hogy azokat a horvát rendőrök okozták nekik.

Ilyenkor lehetetlen eldönteni, hogy mi az igazság, és hogy valóban az történt-e vagy úgy történt-e, ahogy a migránsok állítják.

De azt sem lehet kizárni, hogy a migránsok bizonyos esetekben igazat mondanak, és a rendőrök valóban bántalmazták őket.

A DRC és az EU

Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács (DRC) főtitkára sokkolónak nevezte az esetet.

– Annak ellenére, hogy 2021-ben kevesebb kitoloncolás történt Horvátország és Bosznia- Hercegovina határán, a bejelentett erőszak és visszaélés változatlan marad

– jelentette ki Slente asszony.

MIGRÁNSSZTRIPTÍZ: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

Az Európai Bizottság “feltételezett súlyos bűncselekménynek” minősítette az esetet, és sürgette a horvát hatóságokat, hogy “alaposan vizsgálják meg az összes állítást”, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket.

– Kapcsolatban vagyunk a horvát hatóságokkal, amelyek vállalták, hogy kivizsgálják a külső határaikon elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatos vádakat, szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és folyamatosan tájékoztatják a bizottságot az elért haladásról. A bizottság segíti őket ebben a feladatban, finanszíroz egy független ellenőrzési mechanizmust, amelyet Horvátország vezet, és bevonja a különböző érdekelt feleket, például a nem kormányzati szervezeteket (NGO) és a nemzetközi szervezeteket.

Horvát válasz

A horvát belügyminisztérium elutasította a migránsok elleni erőszakkal kapcsolatos újabb vádakat, miután a Guardian a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva arról számolt be, hogy a horvát rendőrség a boszniai-horvát határátlépést követően kétszer is szexuálisan zaklatott egy afgán állampolgárt.

A zágrábi belügyminisztérium bejelentette, hogy “abszolút megdöbbentették” a fenti állítások, és hogy a leírtakkal vádoltak meg egy horvát rendőrt.

– A horvát rendőrök a migránsok humánus cselekedeteikkel migránsok százainak az életét mentették meg, kihozva az illegális migránsokat az aknamezőkről, kiemelve őket a szakadékokból, megmentve őket a fulladástól vagy a hóviharoktól. A horvát rendőrség szervezett és professzionális hozzáállást mutatott fel a horvát határ védelmében, amely egyúttal az Európai Unió külső határa is, a horvát rendőrök pedig áldozatkészségükről és humánus hozzáállásukról is tanúbizonyságot tettek

– jegyezte meg a horvát belügyminisztérium, amely szerint a Guradian “már szokás szerint” támadja a horvát rendőrséget, és bizonyítékok nélkül igyekszik egy “brutális, embertelen gyülekezetként bemutatni, amely hajlamos a törvénytelen migránsok kirablására és zaklatására”.
__________________________
Forrás: Guardian, internet

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava