Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

KOCKÁZAT: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

rendorseorse
Olvasási idő: 5 perc

A brit baloldali Guardian ismét súlyos kilengésekkel hozta összefüggésbe a horvát rendőrséget a civil szervezetekre hivatkozva, amelyek megfigyelőként működnek a -Hercegovinával közös bosnyák oldalán. Ebben tehát semmi új nem lenne, ha a brit lap a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva ezúttal nem vádolta volna meg szexuális zaklatással is a rendőröket.

Kockázat

A Guardian által világgá kürtölt hír úgy szól, hogy egy horvát rendőr tőrkéssel kényszerített egy afgán hölgyet a vetkőzésre, közben illetlenül tapogatta, ahol nem kellett volna. Az alább található vallomásból az olvasható ki, hogy a horvát rendőr társai is részt vettek a “duhajkodásban”, és jól szórakoztak.

A többi vád a szokásos: a horvát változatos helyeken ütlegelik a határon átszivárgó migránsokat, és rendszeresen visszafordítják őket Boszniába.

A Guardian a civil szervezetek adataira hivatkozva nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy májusától máig a rendőrségnek álcázott horvát bűnszervezet csaknem 24 ezer migránst fordított vissza “jogtalanul” a határról, ebből a folyó év első két hónapjában 547-et.

A Guardian 2018 óta folyamatosan hadakozik a horvát belügyminisztériummal, és ezt nyilván a jövőben sem hagyja abba mindaddig, amíg a civil szervezetek szorgalmasan szállítják neki a “graphic content” anyagot, amelyek hitelességét nem igen lehet ellenőrizni, mert az egyedüli források a migránsok tanúvallomásai a táborokban készített fényképekkel súlyosbítva.

A Guardian cikke

A baloldali angol lap állítása szerint a horvát rendőrök egy afgán nőt állítólag szexuálisan zaklattak, egy horvát rendőr késsel fenyegette meg, miután meztelenre vetkőztették, amikor a migránsok egy csoportját vizsgálták át a határon.


A Dán Menekültügyi Tanács (DRC) adatai szerint az eset február 15-én éjjel történt Horvátország területén, néhány kilométerre Velika Kladuša boszniai várostól.

A Guardiannek betekintése volt a jelentésbe, amely szerint az afgán nő elmondta, hogy negyedmagával próbálta meg átlépni a határt, köztük két gyerekkel, de a horvát rendőrök megállították őket, fegyvert szegezve rájuk. Az afgánok menedékjogot kértek, a tanúk szerint (értsd: többi ) azonban az egyik rendőr széttépte a papírokat, és nevetett rajtuk.

Sértegetett bennünket, megpofozta azt az idős férfit, aki velünk volt, és a gyerekeket szintén, majd azt mondta, hogy ürítsük ki a zsebeinket, és mutassuk meg nekik a táskáinkat

– mondta az asszony, aki hozzátette:


Aztán félre vitt, és meg akart motozni. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne érjen hozzám. Megkérdezte tőlem, hogy miért. Mondtam neki, mert nő és muszlim vagyok, és ez haram (tilos). A rendőr a fejem felé kapott, és azt mondta: ha muszlim vagy, miért jöttél Horvátországba, miért nem maradtál Boszniában a muszlimokkal?

A horvát rendőr állítólag levette a nő fejkendőjét és a kabátját.

Miután levette a kabátomat, a melleimet kezdte tapogatni, amire elsírtam magam – mondta a nő. Adtam a rendőrnek 50 eurót, ami a zsebemben volt, abban a reményben, hogy abbahagyja a tapogatást. A rendőr megparancsolta, hogy vegyem le az összes ingemet, én azonban ezt elutasítottam. Továbbra is megérintette a melleimet, de akkor én már nagyon sírtam. A rendőr azt mondta, hogy hagyjam abba a sírást, miközben azt gesztikulálta, hogy megfojt, ha folytatom. Féltem, de abbahagytam a sírást.

A BALK korábban járt az említett vidéken, és meg tudja erősíteni, hogy erőteljes a horvát rendőri jelenlét a térségben a határral hosszú kilométerek szinte párhuzamosan haladó mellékút mentén, ahonnan a horvát rendőrök kisbuszokkal szállítják el a migránsokat, nyilván nem menekülttáborokba, mert ilyenek nincsenek Horvátországban. Ugyanakkor ez nem megerősítése annak, amit a Guardian ír.

Mit ír még a Guradian?

Néhány perccel később egy rendőrségi kisbusz érkezett, és a horvát rendőrök a migránsokat arra utasították, hogy szálljanak fel. Körülbelül 20 percig zötykölődés után pedig leszállították őket a kisbuszról.

A horvát rendőr ismét arra utasította az afgán nőt, hogy vetkőzzön le.

Amikor ezt kifogásoltam, nagyot csapott az arcomba, és azt mondta: meztelenre vetkőzni. Hat póló és három nadrág volt rajtam. Levettem mindet egy inget és egy nadrágot kivéve, és egy takaróba burkolództam. Egy rendőr odalépett hozzám, és tapogatni kezdett a takarón keresztül. Érezhette, hogy van még rajtam ruha, és pofon vágott, mondván, mindent le kell vetnem, még a fehérneműt is. A rendőr ismét tapogatni kezdett, amikor már meztelen voltam. Ezután megkérdezte, hogy szeretem-e? Azt mondta nekem. Én szeretlek téged, te szeretsz-e engem? Akarod, hogy elvigyelek valahova, ahol velem lehetsz?

– mondta az afgán nő.

Féltem és zokogtam. Felajánlotta, hogy bevisz az erdőbe, és megkérdezte, értem-e, hogy mire gondol. Intettem neki, hogy nem értem. De értettem. A rendőr ekkor megfogta a vállamat, és egy másik rendőr irányába tolt. Mindkettőjüknek zseblámpája volt a homlokán, és nem láttam jól őket. A rendőr, aki megérintett, elővett egy kést, és a torkomhoz szorította. Azt mondta nekem, hogy ha bárkinek bármit elmondok, akkor megöl, ha valaha is visszatérnék Horvátországba, akkor maga alá gyűr az erdőben.

A rendőr állítólag ismét megütötte a nőt, majd verni kezdte a csoport többi tagját az arcukon, a fejükön és a lábukon. Aztán a rendőrök, megint csak állítólag megparancsolták nekik, hogy térjenek vissza Boszniába.

Velika Kladušában korábban a BALK is találkozott migránsokkal, akik különböző sérüléseket mutogattak azt állítva, hogy azokat a horvát rendőrök okozták nekik.

Ilyenkor lehetetlen eldönteni, hogy mi az igazság, és hogy valóban az történt-e vagy úgy történt-e, ahogy a migránsok állítják.

De azt sem lehet kizárni, hogy a migránsok bizonyos esetekben igazat mondanak, és a rendőrök valóban bántalmazták őket.

A DRC és az EU

Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács (DRC) főtitkára sokkolónak nevezte az esetet.

Annak ellenére, hogy 2021-ben kevesebb kitoloncolás történt Horvátország és Bosznia- határán, a bejelentett erőszak és visszaélés változatlan marad

– jelentette ki Slente asszony.

MIGRÁNSSZTRIPTÍZ: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

Az „feltételezett súlyos bűncselekménynek” minősítette az esetet, és sürgette a horvát hatóságokat, hogy „alaposan vizsgálják meg az összes állítást”, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket.

Kapcsolatban vagyunk a horvát hatóságokkal, amelyek vállalták, hogy kivizsgálják a külső határaikon elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatos vádakat, szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és folyamatosan tájékoztatják a bizottságot az elért haladásról. A bizottság segíti őket ebben a feladatban, finanszíroz egy független ellenőrzési mechanizmust, amelyet Horvátország vezet, és bevonja a különböző érdekelt feleket, például a nem kormányzati szervezeteket (NGO) és a nemzetközi szervezeteket.

Horvát válasz

A horvát belügyminisztérium elutasította a migránsok elleni erőszakkal kapcsolatos újabb vádakat, miután a Guardian a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva arról számolt be, hogy a horvát rendőrség a boszniai-horvát határátlépést követően kétszer is szexuálisan zaklatott egy afgán állampolgárt.

A zágrábi belügyminisztérium bejelentette, hogy “abszolút megdöbbentették” a fenti állítások, és hogy a leírtakkal vádoltak meg egy horvát rendőrt.

A horvát rendőrök a migránsok humánus cselekedeteikkel migránsok százainak az életét mentették meg, kihozva az illegális migránsokat az aknamezőkről, kiemelve őket a szakadékokból, megmentve őket a fulladástól vagy a hóviharoktól. A horvát rendőrség szervezett és professzionális hozzáállást mutatott fel a horvát határ védelmében, amely egyúttal az Európai Unió külső határa is, a horvát rendőrök pedig áldozatkészségükről és humánus hozzáállásukról is tanúbizonyságot tettek

– jegyezte meg a horvát belügyminisztérium, amely szerint a Guradian “már szokás szerint” támadja a horvát rendőrséget, és bizonyítékok nélkül igyekszik egy “brutális, embertelen gyülekezetként bemutatni, amely hajlamos a törvénytelen migránsok kirablására és zaklatására”.
__________________________
Forrás: Guardian,


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: