Connect with us

B A Balkanac

A vámpír, aki rémesen beszélt angolul és az összekötött egerek (ajándékba Drakulics elvtárssal)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dracula
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc


Az ifjak vérének fiatalító hatásáról szóló legendák – olvasható bölcs könyvekben – egészen az ógörögökig vezethetők vissza. Később az ókori római költészetben is megjelentek, hogy a gótikus vámpírmesékben szülessenek újjá.

A kettőezres évek elején – a Drakula-mítosz alapján – a Stanford Egyetem kutatócsoportja úgy döntött, teszteli az elméletet. Elkövették tudósaink a következőt: összekötötték egymással egy fiatal és egy idős egér vérkeringését, majd a fiatal vérét átáramoltatták az idősebb szervezetén és viszont. Az eredmény már első pillantásra látható volt: valódi elixírként a friss életnedű megfiatalította az öreg állatot. A kontrollvizsgálatok is ezt mutatták, ugyanúgy azt, hogy az ifjú egyednél – ezzel párhuzamban – gyors hanyatlás következett be. Amennyire egér esetében megállapítható, a testi romlást súlyos szellemi leépülés kísérte. Egyszerűen elfelejtette például, hogy mi merre van, míg az öreg, ha nem is szavalt fejből Ovidiust rögtön, de már-már katasztrofális memóriája erősen feljavult, visszatérő tanulékonyságával együtt. Így ismét meg tudta különböztetni a hangjeleket, szaglása és látása is jobb lett – kommunikációs képessége visszatért. Nem beszélve az életkedvéről. Sőt, a libidó terén is erős javulás mutatkozott, ha a macskával való verekedésben nem is fényeződtek fel látványosan a dolgok.

Elkövették tudósaink a következőt: összekötötték egymással egy fiatal és egy idős egér vérkeringését, majd a fiatal vérét átáramoltatták az idősebb szervezetén és viszont. Az eredmény már első pillantásra látható volt: valódi elixírként a friss életnedű megfiatalította az öreg állatot.

Szóban forgó kísérletről egyébként, ha nem is éppen így, de A fiatalság véres forrása fejezetcímmel olvashatunk A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című kötetben, mégpedig a HVG-könyvek Tango-sorozatában. Írta a görög származású Peter H. Diamandis és Steven Kotler, a New York Times újságírója. Szíves figyelmükbe ajánlom, kitűnő tandem. Akiről viszont itt pár szóban szeretnénk még megemlékezni kettős évfordulója kapcsán – útban Drakulics elvtárs felé –, az a mi legendás vámpírunk, egyben a világ leghíresebb magyar színésze: Lugosi Béla.
Amennyiben úgy gondolunk rá, mint olyan emberre, aki teljes mértékben azonosulni tudott a szerepével, akkor a vámpír halálának távolodó 65. évfordulóját ünnepelhetjük – jelentős megnyugvással. Másrészt éppen idén van kilencvenedik éve annak, hogy elkészült a mi Lugosi Bélánkat a csillagok közé juttató Drakula-film, melynek köszönhetően Lugosi utóbb egy valódi csillagforma emlékművet is kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Meg örök tiszteletet a filmipar részéről, pedig másképp indult a karrierje. A bánsági Lugoson született, ómoravicai (Bácskossuthfalva) édesanyától származó Blaskó Béla Ferenc Dezső a szegedi színpadi deszkákon tűnt fel, hogy pályafutásának egyik emlékezetes állomása legyen Szabadka. Kevesen tudják, hogy ez a szülőhelyének nevét felvevő, fényes pályát befutó, nőknek felettébb tetsző, bővérű autodidakta egykor a szabadkai teátrum tagja volt, ahol kisebb szerepeket kapott a különféle Shakespeare-előadásokban. Így például ő volt az egyik legjobb második gyilkos a III. Richárdban. Sajnos a helybeli hölgyek nem sokáig élvezhették gyönyörködtető látványát, mert ugye, ahogy Lugosi életrajzában olvashatjuk, otthagyta Szabadkát.

Róla dióhéjban annyit még, hogy rövidesen kisebb szerepet vállalt a magyar történelem színpadán. A tanácsköztársaság alatt a színészi szakszervezetben tevékenykedett, mert miként jellegzetes mosolyával később megjegyezte: mindig is vonzódott a vörös színhez. Ennek az lett az egyenes ágú következménye, hogy disszidálnia kellett. Amerikában magyar színházat alapított, utána sikerült felkapaszkodnia a Broadwayra Bram Stoker Drakulájával, ahol a filmipar csakhamar felfedezte magának. Titokzatos tekintetével, egész megjelenésével beleillett az erdélyi vámpírmesékbe. Utóbb már nem is kellett semmit csinálnia, szinte csupán léteznie a kamerák előtt. Egy nagy problémája azért volt: pocsékul beszélt angolul, ezért jócskán megszenvedte egyébként épp emiatt nem túl hosszúra szabott megszólalásait. A szövegeket nem értelemszerűen, hanem fonetikusan kellet bemagolnia, ám ez csak segítette pályáját. Körülményes beszéde, súlyos akcentusa valóságos védjeggyé vált, és utóbb már nem is volt szabad megváltoztatnia abban a vámpírfiókban, ahová került & ahonnan többé nem is sikerült kimásznia.

Úgy tűnik, hogy a neten felfedezhető újabb jelenései közül némelyik ún. deep-fake technikával, egyfajta bonyolult számítógépes manipulációval készült, amelyben az illető kiköpött saját maga, valójában mégse ő. Persze, ez közel sem olyan kellemetlen Béla esetében, mint ugyanennek a pornós deep-fuck változata, amelynek egyik áldozata lett Hermione Granger a Harry Potterból. Valamelyik interjújában Hermione, azaz Emma Watson színésznő el is sírta magát, amikor megkérdezték, hogy látta-e “azt az erotikus alkotást”?

A Drakulics elvtárs pedig egy 2019-ben bemutatott magyar film, amelyben bebizonyosodni látszik, hogy a vámpírok továbbra is köztünk élnek, a táplálékul szolgáló vér pedig palackozott formában jelenik meg. Arról van itt szó, hogy a kubai forradalmat is megjárta Fábián elvtárs – játssza Nagy Zsolt – hazalátogat, hogy löketet adjon a kibontakozó magyarországi véradó mozgalomnak. Mindenki elképedésére azonban az öreg csatár úgy néz ki, mint aki harminc sincs rendesen. Lezser stílusa, magabiztos megjelenése, száguldó vörös Mustangja felkelti a nők figyelmét, miként a kémelhárításét is. Vajon mi lehet az elvtárs titka, aki csatos üvegéből örökké valami vörös löttyöt szopogat? Nos, nem lőnénk le a kézzel-lábbal kínálkozó poént. Annyit csupán megjegyzésként, hogy a rendező és forgatókönyvíró Bodzsár Márk agyából vélhetően Lugosi Béla alakja és műve nyomán pattanhatott ki a cím, amely egyből lefedi a lényeget. – Kérem, ennyit erről, ha tehetik, nézzék meg. Mi meg majd valahogy megpróbáljuk utolérni annak a belgrádi kiállításnak az anyagát, vagy valamicskét belőle, amely a Szerbiában élő, aktuálisan Romániához tartozó területekről egykor odavándorolt vla(c)hok mindenféle rémlényekkel teli hiedelemvilágát igyekszik fotografikusan dokumentálni. Izgalmasnak ígérkezik.
_________________
Videók: internet

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava