Connect with us

B A Balkanac

A vámpír, aki rémesen beszélt angolul és az összekötött egerek (ajándékba Drakulics elvtárssal)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dracula
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc


Az ifjak vérének fiatalító hatásáról szóló legendák – olvasható bölcs könyvekben – egészen az ógörögökig vezethetők . Később az ókori római költészetben is megjelentek, hogy a gótikus vámpírmesékben szülessenek újjá.

A kettőezres évek elején – a Drakula-mítosz alapján – a Stanford Egyetem kutatócsoportja úgy döntött, teszteli az elméletet. Elkövették tudósaink a következőt: összekötötték egymással egy fiatal és egy idős egér vérkeringését, majd a fiatal vérét átáramoltatták az idősebb szervezetén és viszont. Az eredmény már első pillantásra látható volt: valódi elixírként a friss életnedű megfiatalította az öreg állatot. A kontrollvizsgálatok is ezt mutatták, ugyanúgy azt, hogy az ifjú egyednél – ezzel párhuzamban – gyors hanyatlás következett be. Amennyire egér esetében megállapítható, a testi romlást súlyos szellemi leépülés kísérte. Egyszerűen elfelejtette például, hogy mi merre van, míg az öreg, ha nem is szavalt fejből Ovidiust rögtön, de már-már katasztrofális memóriája erősen feljavult, visszatérő tanulékonyságával együtt. Így ismét meg tudta különböztetni a hangjeleket, szaglása és látása is jobb lett – kommunikációs képessége visszatért. Nem beszélve az életkedvéről. Sőt, a libidó terén is erős javulás mutatkozott, ha a macskával való verekedésben nem is fényeződtek fel látványosan a dolgok.

Elkövették tudósaink a következőt: összekötötték egymással egy fiatal és egy idős egér vérkeringését, majd a fiatal vérét átáramoltatták az idősebb szervezetén és viszont. Az eredmény már első pillantásra látható volt: valódi elixírként a friss életnedű megfiatalította az öreg állatot.

Szóban forgó kísérletről egyébként, ha nem is éppen így, de A fiatalság véres forrása fejezetcímmel olvashatunk A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk című kötetben, mégpedig a HVG-könyvek Tango-sorozatában. Írta a származású Peter H. Diamandis és Steven Kotler, a New York Times újságírója. Szíves figyelmükbe ajánlom, kitűnő tandem. Akiről viszont itt pár szóban szeretnénk még megemlékezni kettős évfordulója kapcsán – útban Drakulics elvtárs felé –, az a mi legendás vámpírunk, egyben a világ leghíresebb magyar színésze: Lugosi Béla.
Amennyiben úgy gondolunk rá, mint olyan emberre, aki teljes mértékben azonosulni tudott a szerepével, akkor a vámpír halálának távolodó 65. évfordulóját ünnepelhetjük – jelentős megnyugvással. Másrészt éppen idén van kilencvenedik éve annak, hogy elkészült a mi Lugosi Bélánkat a csillagok közé juttató Drakula-film, melynek köszönhetően Lugosi utóbb egy valódi csillagforma emlékművet is kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Meg örök tiszteletet a filmipar részéről, pedig másképp indult a karrierje. A bánsági Lugoson született, ómoravicai (Bácskossuthfalva) édesanyától származó Blaskó Béla Ferenc Dezső a szegedi színpadi deszkákon tűnt fel, hogy pályafutásának egyik emlékezetes állomása legyen Szabadka. Kevesen tudják, hogy ez a szülőhelyének nevét felvevő, fényes pályát befutó, nőknek felettébb tetsző, bővérű autodidakta egykor a szabadkai teátrum tagja volt, ahol kisebb szerepeket kapott a különféle Shakespeare-előadásokban. Így például ő volt az egyik legjobb második gyilkos a III. Richárdban. Sajnos a helybeli hölgyek nem sokáig élvezhették gyönyörködtető látványát, mert ugye, ahogy Lugosi életrajzában olvashatjuk, otthagyta Szabadkát.

Róla dióhéjban annyit még, hogy rövidesen kisebb szerepet vállalt a magyar történelem színpadán. A tanácsköztársaság alatt a színészi szakszervezetben tevékenykedett, mert miként jellegzetes mosolyával később megjegyezte: mindig is vonzódott a vörös színhez. Ennek az lett az egyenes ágú következménye, hogy disszidálnia kellett. Amerikában magyar színházat alapított, utána sikerült felkapaszkodnia a Broadwayra Bram Stoker Drakulájával, ahol a filmipar csakhamar felfedezte magának. Titokzatos tekintetével, egész megjelenésével beleillett az erdélyi vámpírmesékbe. Utóbb már nem is kellett semmit csinálnia, szinte csupán léteznie a kamerák előtt. Egy nagy problémája azért volt: pocsékul beszélt angolul, ezért jócskán megszenvedte egyébként épp emiatt nem túl hosszúra szabott megszólalásait. A szövegeket nem értelemszerűen, hanem fonetikusan kellet bemagolnia, ám ez csak segítette pályáját. Körülményes beszéde, súlyos akcentusa valóságos védjeggyé vált, és utóbb már nem is volt szabad megváltoztatnia abban a vámpírfiókban, ahová került & ahonnan többé nem is sikerült kimásznia.

Úgy tűnik, hogy a neten felfedezhető újabb jelenései közül némelyik ún. deep-fake technikával, egyfajta bonyolult számítógépes manipulációval készült, amelyben az illető kiköpött saját maga, valójában mégse ő. Persze, ez közel sem olyan kellemetlen Béla esetében, mint ugyanennek a pornós deep-fuck változata, amelynek egyik áldozata lett Hermione Granger a Harry Potterból. Valamelyik interjújában Hermione, azaz Emma Watson színésznő el is sírta magát, amikor megkérdezték, hogy látta-e „azt az erotikus alkotást”?

A Drakulics elvtárs pedig egy 2019-ben bemutatott magyar film, amelyben bebizonyosodni látszik, hogy a vámpírok továbbra is köztünk élnek, a táplálékul szolgáló vér pedig palackozott formában jelenik meg. Arról van itt szó, hogy a kubai forradalmat is megjárta Fábián elvtárs – játssza Nagy Zsolt – hazalátogat, hogy löketet adjon a kibontakozó magyarországi véradó mozgalomnak. Mindenki elképedésére azonban az öreg csatár úgy néz ki, mint aki harminc sincs rendesen. Lezser stílusa, magabiztos megjelenése, száguldó vörös Mustangja felkelti a nők figyelmét, miként a kémelhárításét is. Vajon mi lehet az elvtárs titka, aki csatos üvegéből örökké valami vörös löttyöt szopogat? Nos, nem lőnénk le a kézzel-lábbal kínálkozó poént. Annyit csupán megjegyzésként, hogy a rendező és forgatókönyvíró Bodzsár Márk agyából vélhetően Lugosi Béla alakja és műve nyomán pattanhatott ki a cím, amely egyből lefedi a lényeget. – Kérem, ennyit erről, ha tehetik, nézzék meg. Mi meg majd valahogy megpróbáljuk utolérni annak a belgrádi kiállításnak az anyagát, vagy valamicskét belőle, amely a Szerbiában élő, aktuálisan Romániához tartozó területekről egykor odavándorolt vla(c)hok mindenféle rémlényekkel teli hiedelemvilágát igyekszik fotografikusan dokumentálni. Izgalmasnak ígérkezik.
_________________
Videók: internet

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
B A Balkanac

Isten háta mögött (Visky András: Kitelepítés)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Visky András: Kitelepítés
Ha választhatna, András, a hét közül legifjabb testvér, akkor ő a vízen járást meg a csodálatos halfogást választaná
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Ha választhatna – vallja szóban forgó regényben (Jelenkor, Pécs, 2022) András, a hét közül legifjabb testvér –, akkor ő a vízen járást meg a csodálatos halfogást választaná. Mert annak látja ott a telepen a legnagyobb hasznát. Föl-alá járkálna a vízszínen, miközben nem tévesztené szem elől a parti füzesben és sűrű nádasban ólálkodó lágerlakókat, akik mind a megfelelő pillanatra várnak, hogy vízbe öljék magukat. Ő bizony visszakergetne minden öngyilkost a lágerbe. Átadná őket a papnak, hogy a szívükre beszéljen.

visky andras kitelepites
?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Ám az a gond, hogy vízen járni nem tud, halászni meg anyjuk nem engedi, nehogy belelőjék a Dunába a körlet őrei. – Hiszen a Duna erre van kitalálva, hogy ártatlan embereket lőjenek bele – inti az édesanyja, aki viszont a folyó budapesti szakaszáról tudja pontosabban azt, amit tud.

Ugyebár arról van szó dióhéjban, hogy a szerző református lelkész édesapját az ötvenhatos magyar forradalmat követően Romániában huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélik a nagyváradi bíróság messze vöröslő ítélkezői. Méghozzá a népi demokrácia ellen irányuló ellenséges tevékenysége miatt, amelyben szerintük – osztrák származású, Júlia nevű felesége mellett – gyermekei is – Ferenc (11 éves), István (10), Pál (9) Lídia (9), Máriamagdolna (6), Péter (3), nem utolsósorban már néven nevevezett András (2) – mind-mind derekasan a segítségére voltak/vannak. Ezek a kis átkozott bozgorok! Ez a gyütt-ment bagázs! Apjuké tehát a súlyos rabgolyó, a többiek sorsa pedig a kitelepítés a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe.

Abba a lírai Rekettyésbe, ha jól értjük.

Kérdés: látják-e még egymást valaha is?

Visky András: Kitelepítés

Eláruljuk, látják, azonban az még nem jelenti a történet végét. A könyv több száz oldala megrendítő, tragikus, azzal együtt gyakran tragikomikus, sőt egyenest abszurd bemutatása a történteknek. Egy szovjet mintára létrehozott és üzemeltetett romániai munkatábor mindennapjairól olvashatunk az apa nélkül maradt família küzdelmes útját követve, amely a földbe vájt gödröktől – egy elnéptelenedett ház pincéjén át – a legalább bemázolt falú barakkig terjed a kiűzetésben. A legkisebb gyermek gyakorta bájos humorú nézőpontjából ismerhetjük meg a mindenféle nemzetiséghez tartozó táborlakók színes históriáit. Illetve mindazt, amit formálódó világképében a hol erősen jelenlevő, hol valahová elkallódott, a dolgok alakulását befolyásolni képtelen, szórakozott Gondviselőről gondol ez az isteni látkörből kikerült, cseperedő kisfiú.

Visky András: Kitelepítés

Nota bene! A felcsillanó humor néhol akár Kertész Imre „sorstalan” főhősének emlékezetes megállapítását is eszünkbe juttathatja, amelyben az ifjú főhőst a haláltáborban kapott leves aggasztja legjobban: ugyanis az bosszantóan hideg. Az omnipotenciáját termékeny és hatékony módon gyakorolni képtelen, hátat fordító Úr szövegkörnyezetében megjelenő hereproblematika pedig számunkra kiváltképp azért is érdekes emebben a könyvben emitt, mert bizonyos maica Vida „hereszakértő” személyéhez és művéhez fűződik. Természetesen a vérbeli szekusok sorából, akik azt állítják szilárd meggyőződéssel, hogy ha az ő Vidájuk kezébe kerülsz, azt is bevallod, amiről álmodni se mertél. Bizonyos Aurél, aki átesett Vida kezelésén, szerb perditának nevezi a nőt, de végül is a dolog nem a hölgy szerbségére fut ki, hanem Aurél képtelen állítására, hogy román ember semmiképp sem lehet kommunista. Akkor mégis honnan az a több millió párttag? – Jó kérdés.

Visky András: Kitelepítés

– Ne aggódj, mindent megjegyzek, és megírok majd – mondja édesanyjuknak a legkisebbik gyerek, mintha a megírás a megbosszulással lenne egyenlő. A szavaiból rendre kitetszik, csakugyan mindent megtenne a szenvedő-gürcölő-aggódó Anya vigasztalásáért, akibe egész kisfiúi lényével valósággal szerelmes. Nem csoda, hogy a később tényleg megírásra kerülő mű középpontjában ez a törékeny, mégis eltökélt, a férjéhez körömszakadtáig ragaszkodó, gyermekeiért harcoló nő áll. És nem csak úgy, mint Anya, hanem maga a tetőtől-talpig Nő, akinek a kezét sokan megkérik a táborban – ez is minő abszurdum –, azonban nem hajlandó férjhez menni. Legalábbis addig nem, amíg abban reménykedhet, hogy a férje életben van. Kisfia titokban tudni véli, mikor és hogyan történhetett némely orgazmusa szeretett anyukájuknak, amelyek közül kétségtelenül messze kimagasló érdekességgel bírhat az, amelyet az egyik fejezetben a magyar–román határ tiltott átlépésének óriási izgalmában élhetett át a fiatalasszony. Midőn kénytelen volt lerogyni a mezsgyén (senki-földjén?), amíg valahogy el nem intéződött ez a hirtelen rátörő, halaszthatatlan és kényes dolog.

Okvetlenül meg kell még említeni a főszereplők között Márikát, ezt az odaadó lánykát, aki árvaként került a családhoz, hogy mindenfelé kövesse őket. Úgy tűnik, akár a halálba is. Nényu, ahogy a gyerekek becézik, rendíthetetlen abbéli elhatározásában, hogy ő bizony nem tágít, még ha kisbalták esnek is az égből, holott nem tartozik az elítéltek közé. Így aztán szabadabban járhat-kelhet, létfontosságú élelmiszereket és gyógyszereket szerezhet be azért a kevéske pénzért, amit Júlia a végtelen robotolásért kap. – A kitelepítésnek onnan még nem látszik a vége, amikor valamelyik lapról elhangzik, hogy hát nyugalom: semmi ok elkapkodniuk ezt a szabadulás dolgot, mert nekik aztán van idejük. Ha nem is a világ összes ideje.

P. S. Akkoriban, úgy tudni, még nem létezett olyan nemzetközi szerv, amely a legfelsőbb politikai szinten keresett volna bűnösöket gyermekek deportálásáért. Még ha mégoly meddő módon is, de legalább megpróbálta volna szankcionálni.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

B A Balkanac

Kard és tollforgatás, szaporodó szigetekkel (avagy midőn a tök virágzott Japánban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Japán szigetek és tök
A Dragoslav Mihailovićnak szentelt falfestmény szűlővárosa, Ćuprija bejáratánál (Forrás: Mondo)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Egy régi kedves belgrádi barátunk szintúgy régi meséje szerint – ő úgy tudta, mi viszont így jegyeztük meg: – Dragoslav Mihailović szerb író egyszer valahol a nagyvilágban találkozott Nobel-díjas japán kollégájával, a szamuráj-leszármazott Óe Kenzaburóval. Valamely többnapos irodalmi rendezvényen történt ez az emlékezetes dolog. Mégpedig úgy, hogy a díszebéd helyszínére robogó kisbuszon, ahol alig hallották egymást a motor zúgásától – nem kevésbé az éhes írógyomrok egetverő korgásától –, beszédbe elegyedtek az emberi lét tünékenysége révén test és lélek lényegi mivoltáról.

Kissé egymáshoz préselődve néztek ki közben az ablakon, amelyen keresztül tündöklő szigeteket láttak a távolban, ugyanis a tenger közelében voltak, valahol. – Lám, lám, az is meglehet, hogy az akkor még jugoszláv tengerparton, tehát nem is olyan messze. Persze, melyiküknek hogy esik útjába, ám nem ez a lényeg. (Mert nehogy ez a szokásos remek fordulat kimaradjon az elbeszélésünkből: NEM EZ A LÉNYEG!)

Japán szigetek helyett Goli otok

Japán szigetek helyett Goli otok (Forrás: YouTube, screenshot)

Lényeg az, hogy Óe elárulta Draginak: ifi korában imádott filozofálni, és a maga részéről azt a Rubik-kocka gyanánt elforgatható metaforikus szerkezetet, amely embert és szigetet hasonlít egymáshoz, ő úgy képzelte el, illetve hát annak nyomán úgy találta gondolni, hogy minden ember egy sziget.

– Csak azt nem érti – mondta nevetve –, hogy van az, hogy pontosan számon tartja a japán evidencia, hány japán lélek van az országban, viszont a szigeteket… Nem sikerült kifejtenie Kenzaburónak, pontosan mire gondol, mi van itt a szigetekkel, mert megérkeztek a lakoma színhelyére, aztán az előre kifundált ülésrend szétválasztotta őket. Bizonyos idő múltával Mihailovićnak otthon, Belgrádban eszébe jutott ez az eset. Írt egy levelet Kenzaburónak, amelyben az állt, hogy igazából nem ismeri a japán szigetvilágot, abban azonban biztos, hogy ott nincs és nem is volt olyan, mint amilyen őt emitt a maga szépségével hosszan: valósággal rabul ejtette. Ehhez mellékelte a keserű személyes tapasztalatokra épített, GOLI OTOK című könyvét (valamely fordításban), majd kíváncsian várta a fejleményeket.

Japán szigetek

Vajon ki számolja meg Óe Kenzaburó helyett, hogy hányan vannak a japán szigetek? (Forrás: Internet)

Telt-múlt az idő, Kenzaburó nem válaszolt. Aztán egyszer csak megérkezett a felkelő nap országából az „illatos levélke”. Abban feltételezhetően franciául vagy angolul az állt, hogy ha volt is, esetleg van is Japánban olyan sziget, mint az a Goli, ő nem tud róla. Persze, nem annyira szubjektív idealista, hogy azt higgye, akkor nincs is, meg nem is volt soha. A dolog feltárásra vár, ő pedig a maga részéről már szorgalmazni is kezdte, miként az atomerőművek (pl. Fukusima) átvilágítását ugyancsak. Ám őszintén: nem tudja, mi lesz belőle. Egyikből sem, másikból sem. – Viszont a tök – közölte vidáman –, szépen elkezdett bimbózni Japánban, ha még nem is indult virágzásnak. De ő személyesen is öntözi nap, mint nap, hát majd kiderül.

Lehet, fejezte be viccesen, a szerb tök rövidesen legalább olyan népszerű lesz náluk, mint amilyen népszerű a japán kacsa amott. Az a pompás kacsacomb, oh, amilyet közös obedálásukon ettek. (!) Soha nem futott össze olyan finommal odahaza, gyűlik a nyál a szájában, amikor visszaemlékezik rá. Mikor lesz megint olyan fenséges élményben része, vajh? (Honyiiii! Hah-hah!)

Japán szigetek

Igazság szerint nem tudjuk, megismétlődött-e Óe Kenzaburónak az a ropogós, netán tényleg dalmát japánkacsa-comb. Volt-e rá újbóli alkalom, vagy nem? Aztán meg hol volt, hol nem volt, eljött-e az idő, amikor a balkáni tök arrafele náluk is pompásan kivirágzott? Ezt innen nem látjuk. Legalábbis nem látjuk pontosan mi, akik ezt a cikket írjuk (vállvetett munkában, ugyanabban a koponyában), azonban valamikor mi is olvastuk Mihailović KAD SU CVETALE TIKVE (Mikor virágzott a tök) c. nagysikerű regényét, amellyel a szerző sokfelé visszhangos sikert aratott. Szerte e világon, csak odahaza, szigorú pártberkekben nem, mert a mű öklöző főhőse, akinek már félig kiverték az agyát, meg az összes fogát, szóban forgó hendikep ellenére nagyon is érthetően vall arról, miért kell kimennie örökre Svédországba. Mi nem stimmel neki Jugóban. Lajstroma eléggé meggyőző és hosszú, miként a szerző listája is arról, hogy miért nem tudott soha rendesen besorolni a pártvonalba. Még ha majdnem ki is taposták a belét anno azon a mára turisztikai zarándokhellyé vált kopár szigeten, amelyen a fű sem nő rendesen, nem hogy a tök.

A tök, amely végül mégiscsak egy kényes jószág, és tkp. akkor is le lehet ütni, ha nem mászott fel virágozni a fára. Ha meg igen, akkor pedig főképp: különösebb nehézség nélkül.

Japán szigetek + Goli otok

Dragoslav Mihailović szerb író csak egy szigetet ismert igazán (Forrás: Internet, N.Skenderija)

A szerb Szolzsenyicinnek becézett Dragoslav Mihailović és Óe Kenzaburó – vélhetően anélkül, hogy tollforgató kettősük egyeztetett volna – most halt meg, tavaszba hajló márciusunkban. A két halál között annyi idő telt el cirka, mint kissé régebben egy hajóút Japánba, vagy vissza. A hírek pedig mindig is röpködtek, ennél sokkal gyorsabban. Közöttük például az, hogy a legújabb digitális technikával készült felmérések szerint Japánnak legalább dupla annyi szigete van, mint gondolták. Hogy ez pontosan miként történhetett meg, számunkra itt a végén már nem fontos. Nyilvánvaló, hogy az eddig ismeretlenség ködébe veszett szigetek közül – legalábbis a nagyobbak – feltárásra várnak.

És akkor kérdés lehet, nincs-e véletlenül pár múltból ottragadt arc, mondjuk Hirohito császár idejéből, akik még nem értesültek a változásokról, és időtlenségükben, „bezombultan” mind a mai napig szorgosan törik a követ. Vagy ha már nem törik, nehogy elfogyjon a sziget alóluk, akkor azt teszik, amit állítólag a Goli otokon tettek a rabok. Nevezetesen azt, hogy a délelőtti váltás a sziget egyik végéből cipelte a szikladarabokat át a másikba, a délutáni meg vissza. Ez már csak kellően fejlett (írói) fantázia kérdése. Mármint ez a kőtörő matuzsálem zombi-csapat, összes viselt dolgával együtt.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: