Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

AZ ADÓT ELNYELTE A GÉP: Véget ért az adókerülő automaták kora Horvátországban?

automata
Olvasási idő: 2 perc

január elsejétől kötelezővé tette az ital- és étel automaták bekötését az adóhivatal szerveire, így a “ NAV” valós időben látja a gépek forgalmát. Erre azért volt szükség, mert eddig az automaták bevétele után a tulajdonos nem adózott, vagyis az adót, képletesen szólva, elnyelte a gép.

Az üzemeltetők lelkiismeretesen adóztak 🙂

Az automatából vásárolt kávé ára Horvátországban átlagosan 3 és 5 kuna (140-240 forint). A kávéautomaták, kihelyezéstől függően, körülbelül napi kétszáz adag forró kávét készítenek és adnak el. Ez napi szinten 30-40 ezer forintnak megfelelő forgalmat jelent.

A Horvátországban még mindig főként aprópénzzel működő automaták nagy haszonkulccsal “termelnek”, hiszen egy ital előállítása nem kerül többe 1 kunánál (47 forint), vagyis a befektetett összeg legalább háromszorosa jön ki a gépből.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 10 ezer kávéautomata van Horvátországban, és ha szorzunk-osztunk, akkor kiderül, hogy egészen elképesztő összegek landolnak az üzemeltetők zsebében.

A bevételek jelentős része eddig az adóhivatal látókörén kívül maradt, mivel az üzemeltetők csupán a nyersanyagként felhasznált kávé után fizettek bizonyos összeget, kilogrammonként 6 kunát (285 forintot).

Az üzemeltetők aztán vagy fizettek, vagy nem, mert senki sem tudta ellenőrizni, hogy pontosan mennyi kávé is fogyott, a bejelentést a tulajdonosok lelkiismeretére bízták.

Az üzemeltetők természetesen tagadják, hogy adókerülők lennének, állításuk szerint elenyésző haszonkulccsal dolgoznak, a gépparkot pedig karban kell tartani, és az alkalmazottakat is fizetni kell.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Vége az aranykornak 🏅🏆✨

Horvátországban az elmúlt években a szürke- és feketegazdaság visszaszorításának érdekében szinte minden gazdasági szereplőt kötelezték az elektromos, az adóhivatal szervereire csatlakozó pénztárgépek használatára.

Ez alól csupán a saját termékeiket a helyi piacon értékesítő őstermelők és az emberi beavatkozás nélkül működő automaták képeztek kivételt.

Idén január elsejétől azonban a kávéautomatákra is “lecsapott a törvény szigora”, ráadásul az adózási szabályok is változtak. Az új előírások értelmében ezentúl minden eladott pohár ital után 25%-os áfát kell fizetniük az üzemeltetőknek, amit a legtöbben áremeléssel kompenzáltak.

Jól jött nekik a 😷

Az új szabályozás minden automatát érintett, vagyis nem csak a kávégépek voltak adókerülők.

Eddig az üdítővel, csokoládéval vagy egyéb csemegével szolgáló gépek üzemeltetői is “kreatívan fizették” az adót, hiszen senki sem tudta ellenőrizni, hogy mekkora forgalmat valósítottak meg.

A törvénymódosítás kiterjed az önkiszolgáló autómosókra, a szórakoztató játékgépekre és a magántulajdonban lévő cégek által üzemeltetett parkolókra is, nekik is adózniuk kell ezután, ha el akarják kerülni a magas bírságot.


A kávéautomaták az utóbbi időben nagyot mentek, a járványhelyzet miatt a horvát kávézóknak ugyanis decembertől egészen február közepéig zárva kellett tartaniuk, még elvitelre sem adhattak ki kávét. Ez alól csupán az éttermek képeztek kivételt.

A szigorítások azt eredményezték, hogy a kávéfüggő meglepték az automatákat, amelyek forgalma így az egekbe szökött.
_______________
Fotó:

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: