Connect with us

Horvátország

AZ ADÓT ELNYELTE A GÉP: Véget ért az adókerülő automaták kora Horvátországban?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához


Horvátország január elsejétől kötelezővé tette az ital- és étel automaták bekötését az adóhivatal szerveire, így a “horvát NAV” valós időben látja a gépek forgalmát. Erre azért volt szükség, mert eddig az automaták bevétele után a tulajdonos nem adózott, vagyis az adót, képletesen szólva, elnyelte a gép.

Az üzemeltetők lelkiismeretesen adóztak 🙂

Az automatából vásárolt kávé ára Horvátországban átlagosan 3 és 5 kuna (140-240 forint). A kávéautomaták, kihelyezéstől függően, körülbelül napi kétszáz adag forró kávét készítenek és adnak el. Ez napi szinten 30-40 ezer forintnak megfelelő forgalmat jelent.

A Horvátországban még mindig főként aprópénzzel működő automaták nagy haszonkulccsal “termelnek”, hiszen egy ital előállítása nem kerül többe 1 kunánál (47 forint), vagyis a befektetett összeg legalább háromszorosa jön ki a gépből.

A legfrissebb adatok szerint mintegy 10 ezer kávéautomata van Horvátországban, és ha szorzunk-osztunk, akkor kiderül, hogy egészen elképesztő összegek landolnak az üzemeltetők zsebében.

A bevételek jelentős része eddig az adóhivatal látókörén kívül maradt, mivel az üzemeltetők csupán a nyersanyagként felhasznált kávé után fizettek bizonyos összeget, kilogrammonként 6 kunát (285 forintot).

Az üzemeltetők aztán vagy fizettek, vagy nem, mert senki sem tudta ellenőrizni, hogy pontosan mennyi kávé is fogyott, a bejelentést a tulajdonosok lelkiismeretére bízták.

Az üzemeltetők természetesen tagadják, hogy adókerülők lennének, állításuk szerint elenyésző haszonkulccsal dolgoznak, a gépparkot pedig karban kell tartani, és az alkalmazottakat is fizetni kell.

Vége az aranykornak 🏅🏆✨

Horvátországban az elmúlt években a szürke- és feketegazdaság visszaszorításának érdekében szinte minden gazdasági szereplőt kötelezték az elektromos, az adóhivatal szervereire csatlakozó pénztárgépek használatára.

Ez alól csupán a saját termékeiket a helyi piacon értékesítő őstermelők és az emberi beavatkozás nélkül működő automaták képeztek kivételt.

Idén január elsejétől azonban a kávéautomatákra is “lecsapott a törvény szigora”, ráadásul az adózási szabályok is változtak. Az új előírások értelmében ezentúl minden eladott pohár ital után 25%-os áfát kell fizetniük az üzemeltetőknek, amit a legtöbben áremeléssel kompenzáltak.

Jól jött nekik a vírus 😷

Az új szabályozás minden automatát érintett, vagyis nem csak a kávégépek voltak adókerülők.

Eddig az üdítővel, csokoládéval vagy egyéb csemegével szolgáló gépek üzemeltetői is “kreatívan fizették” az adót, hiszen senki sem tudta ellenőrizni, hogy mekkora forgalmat valósítottak meg.

A törvénymódosítás kiterjed az önkiszolgáló autómosókra, a szórakoztató játékgépekre és a magántulajdonban lévő cégek által üzemeltetett parkolókra is, nekik is adózniuk kell ezután, ha el akarják kerülni a magas bírságot.

A kávéautomaták az utóbbi időben nagyot mentek, a járványhelyzet miatt a horvát kávézóknak ugyanis decembertől egészen február közepéig zárva kellett tartaniuk, még elvitelre sem adhattak ki kávét. Ez alól csupán az éttermek képeztek kivételt.

A szigorítások azt eredményezték, hogy a kávéfüggő horvátok meglepték az automatákat, amelyek forgalma így az egekbe szökött.
_______________
Fotó: internet

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia17 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia6 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia2 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava