Connect with us

Bűnügy

FEKETELISTA: Szerbia (is) lejjebb csúszott a korrupt országok feketelistáján

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korrupcio kisebb
play icon A cikk meghallgatása


A korrupció tekintetében mélyponton van az egész Nyugat- Balkán – állapították meg a Transparency International (TI) elemzői. A jelentés szerint a térség országaiban a koronavírus-járvány újra felszínre hozta azokat a gondokat, amelyeket az uniós csatlakozás iránti áhítozás csak feledtetett, de nem oldott meg. A tavalyi évhez viszonyítva Szerbia egy ponttal lejjebb csúszott azon a listán, amely a világ 180 államában és régiójában mérte fel, hogy az adott terület lakossága mennyire tartja korruptnak az ország vezetését. A TI adatai szerint Szerbia a 94. helyen végzett az említett “feketelistán”. Ilyen rossz eredménye 2012 óta nem volt az országnak: a besoroláson nyolc másik országgal osztozik, többek között Kazahasztánnal, Brazíliával és a dél-amerikai Suriname-mal került egy sorba.

A koronavírus társadalmi hatása

Szerbiát a kutatás alapján a közép-ázsiai régió országaihoz hasonlították. Ezeken a területeken ugyanis a Covid-19 megjelenése még inkább kifejezésre juttatta az állami vezetésre és a rendszerre egyébként is jellemző problémákat, megerősítette a széleskörűen elterjedt korrupciót, ami társadalmi elégedetlenséghez vezetett.

A Transparency International jelentése szerint Szerbiában a legnagyobb gondot a jogállamiság hiánya, a demokratikus elvek folyamatos leépítése és a bírálatokkal szembeni intolerancia jelenti.

– A nyolc éve nem tapasztalt mélypontot elsősorban azok az ellentmondásos döntések okozták, amelyek a koronavírus-járvány kezelésének során keletkeztek

– állítják a szakértők.

A népszerűtlen intézkedések közé sorolták a rendkívüli állapot idején bevezetett kijárási tilalom és a tüntetők elleni erőszakos fellépést, amelyben egyes állítások szerint a bűnözői csoportok tagjai is részt vettek.

Kiemelték, hogy a szerb kormány ellehetetlenítette az egészségügyi felszerelések beszerzésére vonatkozó információk közzétételét, és bosszúhadjáratot indított egyes egészségügyi dolgozók ellen is, akik negatívan véleményezték a bevezetett intézkedéseket.

Az elemzők szerint egyes szerb politikusok a járványhelyzetet a saját pozíciójuk megerősítésére használták fel. Ezt elsősorban úgy érték el, hogy megszűntették a közbeszerzésék átláthatóságát és mellőzték a társadalmi ellenőrzést szavatoló mechanizmusokat.
balkan euroazsia

Meghátrálás a prioritás terén

A nemzetközi adatokat a Transparency International szerbiai kirendeltsége is nyilvánosságra hozta. A szerbiai helyzetet elemző konferencián elhangzott, hogy Szerbia már második éve a lista alsó részében parkol. A megszerezhető 100 pontból ugyanis csupán 38-at sikerült elérni, ami 5 ponttal kevesebb a globális átlagnál.

– A visszaesés még aggasztóbb annak fényében, hogy a kormány prioritásként emlegeti a korrupció-ellenes küzdelmet

– mondta a konferencián Nemanja Nenadić, a TI szerbiai kirendeltségének programigazgatója.

– A múlt évben tapasztalható hanyatlás kapcsolatba hozható a korrupció ellenes törvények és mechanizmusok figyelmen kívül hagyásával. Nem csak azzal kell szembenéznünk, hogy egyes esetekben nincs politikai szándék a korrupció visszaszorításával kapcsolatos törvények betartatására. Sok esetben azzal kell megküzdeni, hogy a politikai szándék ezeknek a törvényeknek a megkerülésére irányul

– jegyezte meg Nenadić.

– Rendkívül rossz vért szül az is, hogy a közvállalatokat túlnyomórészt olyan vezetik, akiknek lejárt a mandátumuk. Ezzel veszélybe kerül a közpénzek felhasználása, amelyekkel az államilag finanszírozott vállalatok rendelkeznek

– indokolta állítását az igazgató, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy visszaélések tapasztalhatók az infrastruturális befektetések területén is, a közcélú projekteket kivitelező magáncégek partneri kapcsolatait ugyanis csak a kisértékű befektetések esetén szabályozzák a szerbiai törvények. A nagy horderejű befektetések ugyanakkor a nemzetközi együttműködések palástja alatt valósulnak meg, ami lehetőséget ad arra, hogy külön rendelkezésekkel határozzák meg a teljesítések feltételeit.

Nenadić kiemelte, hogy az utóbbi években a szerb vezetés semmilyen jelét nem adja, hogy a jogállamiságra törekedne, pedig ez biztosítaná, hogy a társadalmi ellenőrzés a politikai szándék hiányában is működjön.

europai unio

Hallgatással védekeztek

A szerb kormány nem reagált a Transparency International jelentésére.

Bár hivatalosan nem foglaltak állást, az elmúlt hónapokban az állami vezetés szinte heti rendszerességgel hangsúlyozza a korrupcióellenes rendelkezések meghozásának fontosságát.

Leszámoltak a Veljko Belivuk (Bajkeverő Velja) által vezetett bűnbandával, miközben Aleksandar Vučić szerb elnök bevallotta, hogy a szervezett bűnözés szálai az állami intézményekig vezetnek.

A belügyminisztérium és a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) közös akcióját Ana Brnabić a kormány működésének századik napja alkalmából tartott beszédében méltatta.

– Aleksandar Vučić bejelentette a küzdelmet, a kormány pedig prioritásként kezeli. Szerbia erős és biztonságos ország. A szervezett bűnözés elleni harc folytatódik. Egy bűnöző sincs biztonságban

– mondta a szerb miniszterelnök.

A Nyugat- Balkán bukása

A Transparency International elemzői szerint a Szerbiában tapasztalt helyzet a Nyugat- Balkán többi országára is jellemző.

A felmérésben Montenegrót 45-ös, Albániát és Koszovót pedig 36-os mutatóval rangsorolták. 35-ös indexel minősítették Észak- Macedóniát, illetve Bosznia és Hercegovinát is: utóbbiban tapasztalható a régió legnagyobb visszaesése, a bosnyákok ugyanis az elmúlt nyolc évben 7 ponttal lejjebb tornászták magukat a feketelistán.

A nemzetközi felmérés szerint a világ 22 országában romlott a helyzet, 26 országában viszont sikeres volt a korrupció elleni küzdelem.

A megszerzett legmagasabb mutató 88 pont volt: a hely lakosság legkevésbé Dániát és Új- Zélandot tartja korruptnak. 85-ös indexel, a második helyen Finnország, Szingapúr, Svédország és Svájc osztoznak.

A legkorruptabb országnak Dél- Szudán és Szomália számít, ezek 12 ponttal végeztek a nemzetközi lista alján.
_________________
Grafika: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékA koronavírus társadalmi hatásaMeghátrálás a prioritás terénHallgatással védekeztekA Nyugat- Balkán bukása A cikk meghallgatása Commitment was made, the draft law...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékA koronavírus társadalmi hatásaMeghátrálás a prioritás terénHallgatással védekeztekA Nyugat- Balkán bukása A cikk meghallgatása The Iranian Ambassador to Sarajevo gave...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékA koronavírus társadalmi hatásaMeghátrálás a prioritás terénHallgatással védekeztekA Nyugat- Balkán bukása A cikk meghallgatása Serbia is anticipating a bright future,...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English1 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékA koronavírus társadalmi hatásaMeghátrálás a prioritás terénHallgatással védekeztekA Nyugat- Balkán bukása A cikk meghallgatása Janez Janša, a former ally of...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékA koronavírus társadalmi hatásaMeghátrálás a prioritás terénHallgatással védekeztekA Nyugat- Balkán bukása A cikk meghallgatása Even before the early parliamentary elections...

Tíz nap legjava