Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

TÁVOL ÉS NEM KÖZEL: A MOL drágán adná az INA-t

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ina mol
A cikk meghallgatása


A zágrábi Poslovni dnevnik című gazdasági hírportál a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökségre és a HINA horvát távirati irodára hivatkozva tudósított a MOL és a horvát kormány közötti tárgyalásokról, amelyek célja az INA részvények visszavásárlása a magyar kőolajipari vállalattól. Molnár József, a Társaság vezérigazgatója megerősítette a tárgyalások folytatásának hírét, ám azt is közölte, hogy a szóban forgó részvénycsomag árával kapcsolatos álláspontok “meglehetősen távol állnak egymástól”.

Kényszerházasság

Molnár a MOL tavalyi üzleti eredményeinek bemutatása alkalmával, az elemzőkkel beszélgetve kijelentette, hogy a MOL sohasem ellenezte a megegyezést, ám a tulajdonában lévő INA-részvényeket olyan áron szeretné eladni, amely ellensúlyozná a MOL eddigi befektetéseit a horvát vállalatba.

Jelenleg a MOL az INA legnagyobb részvényese, a papírok 49,1 százaléka (4.908.207 részvény) felett rendelkezik, szemben a horvát államnal, amely 44,8 (4.483.552 részvény) birtokol. Az intézményes- és a magánbefektetők tulajdonában 6,1 százalék (608.241 részvény) részvény van.

Február elején Tomislav Ćorić gazdasági és fenntarható fejlődési miniszter kijelentette, hogy tárgyalások folynak a MOL-lal a magyar cég tulajdonában lévő részvénycsomag visszavásárlásáról, amit nem kellene tovább halogatni az év második felénél.

Ćorić az újságírók számára február 10-én tartott tájékoztatóján arról tájékoztatta a médiát, hogy a tárgyalások során a horvát kormány tavaly novemberben ajánlatott tett a MOL-nak az INA részvényeinek visszavásárlására, ám nem volt hajlandó nyilatkozni az ajánlat részleteiről.

– Az elkövetkező négy-öt hónapban pontosan tudnunk kell, milyen irányban haladnak a dolgok. Amennyiben ez tranzakciót tesz szükségessé, ennek megvalósítása is időt vesz igénybe

– mondta Ćorić.

ima mol

A szakítás

A horvát miniszter azt is kifejtette, hogy a status quo fenntartása Horvátország számára “nem optimális”, ezért a zágrábi kabinet a kezdetektől szeretne megállapodni a magyar féllel az INA részvénycsomagjának visszavásárlásáról.

Nem zárható ki az a megoldás sem, hogy egy harmadik szereplőt vonnak be az ügyletbe, amely a magyar féltől átvenné az INA részvényeit.

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a zágrábi Nacional egy évvel ezelőtt arról írt, hogy a horvát kormány helyett az orosz Rosznyefty vásárolná ki a MOL-t az INA-ból.

Ha a magyar fél hajlandóságot mutat a részvénycsomag eladására, akkor az sem kizárt, hogy a részvényeket Horvátország maga vásárolja vissza, ám ez valószínűleg az ország külföldi adósságának növeléséhez vezetne, ami Ćorić szerint már kezdetben sem állt a kormány szándékában.

Harmadik lehetőségként – amennyiben nem sikerülne megegyezni a részvénycsomag árában – a horvát gazdasági miniszter az INA-n belüli partneri viszony újratárgyalását nevezte meg.

Ebben az esetben Ćorić szerint a céget irányító struktúrának világosan tükröznie kell a két nagy részvényes kiegyensúlyozott viszonyát, beleértve ebbe az igazgatóságban elfoglalt pozíciókat, a felelősségeket, kötelezettségeket és a jogokat is.

Emlékeztetőül, Andrej Plenković miniszterelnök még 2016 végén jelentette be a horvát kormány abbéli szándékát, hogy visszavásárolja a MOL tulajdonában lévő INA-részvényeket, miután Horvátország pert veszített a MOL ellen az ENSZ nemzetközi kereskedelmi jogi döntőírósága előtt.
______________________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava