Connect with us

Labdarúgás

MILLIÓ EMBER: Ennyit oltottak be Szerbiában, mégis sok a beteg

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

millio zvezda milan
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc


Millió fölött van Szerbiában a koronavírus ellen beoltott emberek száma, mégis egyre több a beteg. A hatóságok ezt az emberek felelőtlen magatartásával magyarázzák, és attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik, miután a hosszú hétvégén sokan látogatták az üdülőközpontokat, illetve szép számmal keresték fel a koronabulikat. Ennek az lett a következménye, hogy csütörtökön zárt kapuk mögött tartják a Crvena Zvezda és a Milan közötti labdarúgó mérkőzést.

Egy hónap, millió ember

Szerbiában alig egy hónap alatt millió, vagyis egészen pontosan 1.002.949 embert oltottak be, ebből már 356.010 felvette a második adagot is.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a koronavírussal folytatott harc „nem sprint, hanem maraton”.

Ez ugyan némileg ellentmond azoknak az elképzeléseknek, hogy gyorsan kell sok embert beoltani, mert ez gazdasági érdek is.

A gazdasági összefüggések az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak, kormányszinten most ugyanis mindenki a milliós eredményről beszél, amivel Szerbia az átoltottság tekintetében Nagy-Britannia után a második Európában, világviszonylatban pedig a hetedik helyet foglalja el. millio derlek

A kormány felismerte a milliós eredmény marketingértékét, ezért egész nap ez folyik a kormánypárti médiából, és a nem kormánypártiból is, mert a tények mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Ami az oltási gyorsaságot illeti, azoknak várniuk kell, akik kívánságműsornak tekintik az oltási szezont, vagyis egy általuk kiválasztott vakcinát szeretnének beadatni maguknak.

Akik egy bizonyos oltást szeretnének, azoknak várniuk kell. Az oltóanyag megválasztása lehetséges, de az a legjobb vakcina, amelyhez ma hozzá lehet férni, mert minél több embert kell beoltanunk

– tette hozzá az előbb említett államtitkár, aki szerint a koronavírus elleni harc tehát nemcsak maraton, hanem tömegsport is.

Egy nap alatt 2,5 ezer beteg

A milliós oltási eredmények ellenére növekszik a megbetegedések száma, az utóbbi egy napban ugyanis 2.467 új esetet regisztráltak, ehhez 13.063 embert kellett tesztelni.

Vagyis az arány továbbra is 20 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy nem nehéz elkapni a betegséget, mert minden ötödik ember – tudja, vagy nem tudja – vírushordozóvá vált, ez egy ezer résztvevős rendezvényen legalább kétszáz „gazdaszervezetet” jelent.

Ezeket a számokat azonban még nem befolyásolták a hétvégi koronabulik és szabadidős programok, amelyek hatása majd csak a jövő hét közepén válik érezhetővé.

A szerbiai kommunális rendőrség az utóbbi öt napban 16.157 szórakozóhelyet keresett fel, és ebből 39-et záratott be, 391 alkalommal pedig szabálytalanságokat észlelt a járványügyi intézkedések terén.

A helyzet romlása miatt a szerbiai válságstáb úgy döntött, hogy csütörtökön zárt ajtók mögött kell megtartani a Crvena Zvezda és a Milan közötti mérkőzést, pedig az UEFA engedélyezte, hogy a stadion egyharmadát nézőkkel töltsék fel, de a végső döntés meghozását a rendező országra hagyta.

Nem engedhetünk meg semmilyen összejövetelt sem, még az említett találkozón sem, mert a járványügyi helyzet az elmúlt napokban romlott, különösen Belgrádban

– nyilatkozta dr. Predrag Kon az egyik hírportálnak, ami a kegyelemdöfés jelentette a bizakodó szurkolók számára. Biztosan jobban fájt nekik, mint amennyire a millió beoltottnak örültek.


hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Labdarúgás

TEXAS ÉS VATIKÁN: 3,8 millió szövetségi kapitány országa

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

2 brazil balk standard scale
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Eddig talán már százszor leírtam, hogy Horvátország furcsa hely. Egyrészt Európa kedvenc strandja, másrészt a hi-tech és az IT délkelet-európai központja, a semmiből előpattanó egyszarvúakkal, azaz milliárd dolláros értékű cégekkel. Hogy a fociról ne is beszéljünk, vagyis inkább beszéljünk, mert stadionok ugyan nincsenek, de foci az van.

Texas és Vatikán

A liliputi országban egyaránt jelen van Közép-Európa, a Mediterrán és a Balkán, változatos helyi kultúrákat és a nyelvjárásokat generálva. Mondjuk, kevesen tudják, hogy az adriai szigetek szinte mindegyikének megvan a maga tájszólása, és hogy a Dubrovnik központú Dél-Horvátország annyira különbözik az Észak-Nyugat horvátországi Zagorjetól, mint Texas a Vatikántól.

Ezt oldalakon keresztül lehetne taglalni, de ezúttal a sportról lesz szó, és ezen belül is a fociról, mert az egész ország, ha bevallja, ha nem, fejben már a pénteki brazil-horvát meccsre van rápörögve.

Ezen a vadászgépnek csúfolt MIG-21-es őskövület szerencsétlen földet érése sem változtat, amiről már értesült a BALK nagyérdemű közönsége, és nem befolyásolja Plenković miniszterelnök ékesszóló nyilatkozata sem a schengeni övezethez való csatalakozásról.

Töretlen bizakodás

Bár a horvátok zöme elismeri, hogy a brazilok esélyesebbek, mégis abban reménykednek, hogy Modrić és társai valahogy majdcsak találnak fogást a „kariokákon”.

A horvát Index olvasóinak 73 százaléka azt gondolja, hogy Horvátország sikerrel veszi ezt a toronymagas akadályt, még ha ez a derűlátás teljesen irracionálisnak tűnik is. A számadatok ugyanis kíméletlenek. Brazil lakossága olyan 200 milió, Horvátországé 4 millió se, a brazil csapat értéke kb. 1 milliárd 200 millió euró, a horváté 300 valamennyi.

Donald Trump is ezt nézi

Brazíliában 2,1 millió bejegyzett játékos van, szemben a horvátországi 130-140 ezer focistával, bár a tíz csapatot számláló NB1 alatt már inkább félamatőr viszonyok uralkodnak.

Az országban nincs egy normális stadion sem, a Zágrábba látogató nyugati újságírók mindig attól tartanak, hogy maga alá temeti őket a Dinamónak otthont adó maksimiri aréna.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a horvát kormányok fütyülnek a sportra, Horvátország meggyőzően utolsó az EU-ban a sportra fordított támogatások tekintetében, fejenként 13,3 eurót fektet a sportba, majdnem kétszer kevesebbet, mint mondjuk Szlovákia és Románia.

És mégis, a horvát sportolók szinte mindenhol az élvonalban vannak. Az egyik legjellemzőbb sztori az, amikor a Kostelić-család elhatározta, hogy megteremti a horvát sísportot, amely, ha ma nem is annyira sikeres, mint a Kostelićok idejében, de ez azóta is létezik.

Visszakanyarodva a focihoz, a válogatott mindig is magában hordozta a háborús idők emlékét, a nemzetért való kompromisszum nélküli küzdelmet, ha kell vért izzadva, az utolsó leheletig.

Persze, az is segít, hogy a másfél horvát utánpótlás iskola – ahogy ezt az újságírók gunyorosan emlegetni szokták -, sorozatban szállítja a tehetségeket, amelyek a Dinamo, vagy a Hajduk kirakatából aztán rendre erős nyugati csapatoknál végzik.

A horvát csoda

A horvát nemzeti tizenegy a függetlenség elnyerése óta eltelt három évtizedben csak a 2010-es dél-afrikai világbajnokságról hiányzott, és a harminc év alatt sikerült nekik egy bronzérmet és egy ezüstérmet összekalapálni.

Ezt, a fentiek ismeretében, nem lehet másként, mint csodának elkönyvelni, merthogy egyetlen ésszerű magyarázat sincs rá.

Az itteni focisták sorozatban szállítják a Dávid-Góliát történeteket, és ezeknek lassan már se szeri, se száma. A horvátok egyszerűen megszokták, hogy akárhogy is alakul a meccs, végül ők győznek, ha másként nem megy, akkor tizenegyesekkel.

Ezért van most is az, hogy – mint már említettük – az egész ország a pénteki brazil-horvát meccsen agyal. Nem zárják ugyan ki, hogy a brazilok egyszerűen ledarálják őket, és súlyos vereséggel búcsúznak a világbajnokságtól. De a rend kedvéért azért odateszik, hogy a labda kerek, a foci kiszámíthatatlan, főleg ha Horvátország lép pályára.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Bosznia

CSAK HALASZTANAK: Hiába ígérte meg Putyinnak a boszniai szerbek Miléje, most nem lesz orosz-boszniai focimeccs

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

bosnia oroszorszag
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Milorad Dodik szeptemberben újságolta el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy sikerült összehoznia a bosznia-hercegovinai és az orosz nemzeti tizenegy találkozóját, bár ő maga is érezte, hogy a dolog körül tapasztalható némi bizonytalanság. A boszniai-hercegovinai labdarúgó szövetség hétfőn (október 31-én) elhalasztotta – nem pedig lemondta – az oroszok elleni meccset, amelyet az elsődleges elképzelések szerint november 19-én tartottak volna meg Szentpéterváron.

Focimeccs, mint áldozati bárány

Milorad Dodik legutóbbi moszkvai látogatása alkalmával azzal szerette volna bizonyítani az orosz elnök iránti hűségét, hogy összehozta a katari világbajnokságra magát nem kvalifikáló bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott találkozóját a seregszemléről kitiltott orosz nemzeti tizeneggyel.

A mérkőzést Dodik elképzelése szerint Szentpéterváron játszották volna november 19-én, vagyis egy nappal a világbajnokság kezdete előtt, de ebben még ő maga sem volt biztos, pedig a szövetség akkor már 5:1 arányban megszavazta a döntést, csakhogy elég nagy volt a „társadalmi ellenállás”.

Szeretném elmondani, vagyis inkább eldicsekedni, hogy néhány nappal ezelőtt lehetőségünk nyílt annak elintézésére, hogy Bosznia-Hercegovina november 19-én Szentpéterváron barátságos mérkőzést játsszon az Önök labdarúgócsapatával

– húzta el a mézesmadzagot Vlagyimir Putyin orosz elnök orra előtt a boszniai szerb politikus, aki azonban hagyott magának menekülési útvonalat arra az esetre, ha a találkozó mégsem jönne össze.

Embereinknek ezt a döntést sikerült elérniük, reméljük, hogy tartható a dátum, bár Bosznia-Hercegovina egy része nem akarja. Mindenesetre ennyit tettünk a jelenlegi körülmények között

– helyzete a “zsákmányt” a Nagyúr lába elé Mile Boszniából, tudván, hogy az orosz elnök nagy sportoló volt a maga idejében, ha nem is a labda kergetésében tűnt ki.

Unokaöcsi

És valóban nem ártott az óvatosság, mert a találkozóra mégsem kerül sor, Bosznia-Hercegovina labdarúgó szövetsége ugyanis a nemzetközi rosszallást és a hazai felháborodást is figyelembe véve, most közölte, hogy a csapat nem játssza le az orosz válogatott elleni barátságos mérkőzést, a találkozót azonban hivatalosan nem mondták le, hanem csak egy későbbi időpontra halasztották.

Ezt Vico Zeljković, az NSBiH, vagyis a szövetség elnöke is megerősítette, de neki sem volt könnyű dolga, mert – nem mellékesen szólva – Zeljković – mit ad isten – Dodik unokaöccse, ezért a boszniai Milének szeptemberben nem volt nehéz elérnie, hogy megörvendeztesse Putyin elnököt.

A legismertebb bosnyák játékosok: a csapatkapitány, a lassacskán kiöregedő Edin Džeko és a némileg fiatalabb Miralem Pjanić is nemtetszését fejezte ki, mindketten egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánnak Oroszországba utazni.

Az oroszok sem vették teljesen komolyan, hogy november 19-én pályára lépnek Bosznia-Hercegovina válogatottja ellen, az orosz szövetség ugyanis november 17-re Tádzsikisztánnal szervezett le egy barátságos találkozót, vagyis az oroszok nemigen számítottak arra, hogy két nappal később netalán Bosznia-Hercegovinával játszanak.

Milorad Dodik számára ez az első komolyabb kudarc azt követően, hogy gyanús körülmények között megválasztották a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, ebben az esetben nem maradt más, minthogy egy családi „dalárdázás” közepette megdorgálja az unokaöcsit.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: