Connect with us

Koronabuli

KORONÁZÁSI ÜNNEP: A kutyát sem érdekli a vírus Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koronabuli
A cikk meghallgatása


Hosszú hétvége van Szerbiában, aminek a következménye hosszú lábadozás lesz. Azt is mondhatnánk, hogy a jelen pillanatban a kutyát nem érdekli a vírus Szerbiában. Az üdülőhelyeken nincs szabad szállás, a koronabulikon több száz ember vesz részt, egyes esetekben ezer vendégről is beszélnek. A mostani államisági ünnepet akár “koronázási ünnepnek” is nevezhetjük, de hamarosan itt a nagyböjt, és jöhet a “bú- és a bűnbánat”.

Dugig a legismertebb szerb téli üdülőhely

Szerbiában már nyolcszázezer embert beoltottak, ám ennek ellenére minden ötödik covidos, legalábbis erre lehet következtetni a mostanában végzett tesztekből.

Ezért nem teljesen logikus fejlemény, hogy a szerbiai üdülőhelyeken, például a Kopaonikon is, emberemlékezet óta nem volt ekkora forgalom.

A legismertebb téli üdülőközpont bejárata előtt majdnem akkora a kocsisor, mint boldogabb időkben a szerb-magyar határon, és a sípályák bejáratánál is hatalmas a torlódás.

A szállodák több mint kilencven százalékos kihasználtsággal működnek.

– Így van, rengeteg az ember, nagyon igyekszünk, ezért a vendégek megértését kérjük az epidemiológiai intézkedésekkel kapcsolatban, és azt is kérjük tőlük, hogy ők is tartsák tiszteletben az egészségügyi előírásokat, ahogy mi is tiszteletben tartjuk őket

– jelentette ki Martina Verguljas, a kopaoniki szállodák menedzsere, miközben megigazította lecsúszott maszkját.

Nagy a torlódás a sípályáknál is, teljesen megtelt a 42 nappali, és a 3 éjszakai pálya. Jóformán senki sem tartja be a másfél méteres “szociális távolságot”, maszkot pedig alig visel bárki is.

– Mi nem tudjuk, hogy mi az a korona, itt biztosan nincs ilyen

– mondta magabiztosan az egyik vendég a síbotjára támaszkodva.

Koronabulik a fővárosban

Aki nem utazott el síelni, az más szórakozási lehetőséget keres. A szerb fővárosban a kommunális rendőrség lecsapott egy koronabulira, amelyen legalább ezren voltak.

Más források csak 700 emberről beszélnek, de az sem kevés, ha százassával vesszük, akkor sem lehet őket egy kézen megszámolni.

Egy ekkora rendezvényt nem könnyű titokban tartani, főleg akkor ha, ha azt a tašmajdani parkban, vagyis a város központjában tartják, bár a rejtőzködésnek megvannak a technikái.

A tömeg nagyságára utal, hogy a szórakozóhely kiürítése több mint egy órán át tartott, miközben a bejáratnál legalább negyven várakoztak a belépésre.

A rendőrség őrizetbe vette a mulatság három szervezőjét, a vendégekre pedig pénzbírságot róttak ki.

A belgrádi sajtó szerint a koronavírus kitörése óta minden kétséget kizáróan ez volt a legtömegesebb dáridó Szerbiában.

Ha most meghalok

Viszont nem ez volt az egyetlen koronabuli, amelyen a rendőrök intézkedtek, legalább két hasonló helyszínre kellett még kivonulniuk. Az egyik helyszínen több személyt őrizetbe vettek, mert rátámadtak az intézkedő rendőrökre.

A másik helyszínen, a belgrádi vásárcsarnok közelében, egy közismert énekes lépett fel, akit szintén előállítottak. Menedzsere szerint Sloba Radanović nem bűnös, mert a fellépéseit nem ő szervezi meg, hanem oda megy, ahova a menedzser mondja neki.

Az “önfeláldozó programszervező” szerint a buli egyébként is napközben volt, amikor a vendéglátóhelyek nyitva tarthatnak.

Sloba Radanović “Ha most meghalok” című slágerét több mint ötmillió alkalommal nézték meg a YouTube-n, ami egy alig hétmiliós ország estében elég szép eredmény. A cím és a dal természetesen semmiféle összefüggésben nincs a koronavírussal.

Voltak hasonló esetek a vidéki városokban, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), Újvidéken vagy a dél-szerbiai Vranjeban is.

Az utóbbi város esetében hivatalosan éppen ezzel magyarázzák, hogy a koronavírus elszabadult arrafelé.

Szerbiában egyébként nyílt titok, hogy nagy vendégszámú koronabulikat tartanak a vajdasági szállásokon is, elvégre a kutya sem foglalkozik azzal, hogy mi történik egyik-másik istállóban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava