Connect with us

Koronabuli

KORONÁZÁSI ÜNNEP: A kutyát sem érdekli a vírus Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Hosszú hétvége van Szerbiában, aminek a következménye hosszú lábadozás lesz. Azt is mondhatnánk, hogy a jelen pillanatban a kutyát nem érdekli a vírus Szerbiában. Az üdülőhelyeken nincs szabad szállás, a koronabulikon több száz ember vesz részt, egyes esetekben ezer vendégről is beszélnek. A mostani államisági ünnepet akár “koronázási ünnepnek” is nevezhetjük, de hamarosan itt a nagyböjt, és jöhet a “bú- és a bűnbánat”.

Dugig a legismertebb szerb téli üdülőhely

Szerbiában már nyolcszázezer embert beoltottak, ám ennek ellenére minden ötödik covidos, legalábbis erre lehet következtetni a mostanában végzett tesztekből.

Ezért nem teljesen logikus fejlemény, hogy a szerbiai üdülőhelyeken, például a Kopaonikon is, emberemlékezet óta nem volt ekkora forgalom.

A legismertebb téli üdülőközpont bejárata előtt majdnem akkora a kocsisor, mint boldogabb időkben a szerb-magyar határon, és a sípályák bejáratánál is hatalmas a torlódás.

A szállodák több mint kilencven százalékos kihasználtsággal működnek.

– Így van, rengeteg az ember, nagyon igyekszünk, ezért a vendégek megértését kérjük az epidemiológiai intézkedésekkel kapcsolatban, és azt is kérjük tőlük, hogy ők is tartsák tiszteletben az egészségügyi előírásokat, ahogy mi is tiszteletben tartjuk őket

– jelentette ki Martina Verguljas, a kopaoniki szállodák menedzsere, miközben megigazította lecsúszott maszkját.

Nagy a torlódás a sípályáknál is, teljesen megtelt a 42 nappali, és a 3 éjszakai pálya. Jóformán senki sem tartja be a másfél méteres “szociális távolságot”, maszkot pedig alig visel bárki is.

– Mi nem tudjuk, hogy mi az a korona, itt biztosan nincs ilyen

– mondta magabiztosan az egyik vendég a síbotjára támaszkodva.

Koronabulik a fővárosban

Aki nem utazott el síelni, az más szórakozási lehetőséget keres. A szerb fővárosban a kommunális rendőrség lecsapott egy koronabulira, amelyen legalább ezren voltak.

Más források csak 700 emberről beszélnek, de az sem kevés, ha százassával vesszük, akkor sem lehet őket egy kézen megszámolni.

Egy ekkora rendezvényt nem könnyű titokban tartani, főleg akkor ha, ha azt a tašmajdani parkban, vagyis a város központjában tartják, bár a rejtőzködésnek megvannak a technikái.

A tömeg nagyságára utal, hogy a szórakozóhely kiürítése több mint egy órán át tartott, miközben a bejáratnál legalább negyven várakoztak a belépésre.

A rendőrség őrizetbe vette a mulatság három szervezőjét, a vendégekre pedig pénzbírságot róttak ki.

A belgrádi sajtó szerint a koronavírus kitörése óta minden kétséget kizáróan ez volt a legtömegesebb dáridó Szerbiában.

Ha most meghalok

Viszont nem ez volt az egyetlen koronabuli, amelyen a rendőrök intézkedtek, legalább két hasonló helyszínre kellett még kivonulniuk. Az egyik helyszínen több személyt őrizetbe vettek, mert rátámadtak az intézkedő rendőrökre.

A másik helyszínen, a belgrádi vásárcsarnok közelében, egy közismert énekes lépett fel, akit szintén előállítottak. Menedzsere szerint Sloba Radanović nem bűnös, mert a fellépéseit nem ő szervezi meg, hanem oda megy, ahova a menedzser mondja neki.

Az “önfeláldozó programszervező” szerint a buli egyébként is napközben volt, amikor a vendéglátóhelyek nyitva tarthatnak.

Sloba Radanović “Ha most meghalok” című slágerét több mint ötmillió alkalommal nézték meg a YouTube-n, ami egy alig hétmiliós ország estében elég szép eredmény. A cím és a dal természetesen semmiféle összefüggésben nincs a koronavírussal.

Voltak hasonló esetek a vidéki városokban, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), Újvidéken vagy a dél-szerbiai Vranjeban is.

Az utóbbi város esetében hivatalosan éppen ezzel magyarázzák, hogy a koronavírus elszabadult arrafelé.

Szerbiában egyébként nyílt titok, hogy nagy vendégszámú koronabulikat tartanak a vajdasági szállásokon is, elvégre a kutya sem foglalkozik azzal, hogy mi történik egyik-másik istállóban.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és Várhelyi Olivér
Bosznia1 óra telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 nap telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 nap telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia3 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország3 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékDugig a legismertebb szerb téli üdülőhelyKoronabulik a fővárosbanHa most meghalok A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava