Connect with us

Horvátország

DILEMMA: Meglesz Mátyás, meglesz az igazság!?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lepoglava matyas
A cikk meghallgatása


Magyar kutatók Horvátországban gyűjtött DNS-minták alapján kívánják azonosítani Mátyás király földi maradványait. A minták az igazságosságáról nevezetes uralkodó házasságon kívül született, de törvényesített fiának, Corvin Jánosnak a sírjából származnak.

Koronázó templom

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika volt kétségkívül a középkori magyar királyság egyik legfontosabb szakrális épülete.

Hosszú ideig ebben a templomban koronázták meg királyainkat, és többüket ott is temették el. A szóban forgó bazilika falai között temették el többek között Mátyás királyt is.

A koronázótemplom és egykori uralkodói temetkezőhely vesztét a török megszállás okozta.

A több mint másfél évszázadon át tartó hódoltság, és a gyakori harcok során a templomot kifosztották és le is rombolták, mára csak az alapjai maradtak meg.

Az épület falain belül egykoron eltemetett 15 uralkodó közül csupán egy sír maradt érintetlen, amely vagy III. Béláé vagy pedig Könyves Kálmáné.

A feltárások során ellenben a kutatók több, feltételezett királyi csontvázat is találtak, amelyek azonosítása eddig igen nehéz feladatnak bizonyult.

A modern technológiáknak köszönhetően mára már lehetővé vált a maradványok DNS-alapú azonosítása, ám ehhez szükséges egy biztos rokoni szál, hogy a mintákat össze lehessen vetni.

Rakjuk össze Mátyás királyt!

A feltételezett királyi csontok között lehetnek Hunyadi Mátyás földi maradványai is, és mivel Mátyás fiának, Jánosnak a horvátországi Lepoglavan található sírja szerencsére érintetlen állapotban fennmaradt egészen a mai napig, így annak felnyitásával DNS-mintához juthattak a genetikusok.

A sír felnyitása és a mintavétel az illetékes horvát püspök engedélyével meg is történt január második hetében.

A történelmi jelentőségű eseményen jelen volt Magyarország emberi erőforrásokért felelős minisztere Kásler Miklós is.


A DNS minták segítségével a kutatók hamarosan azonosítani tudják majd, az igazságosságáról nevezetes uralkodó maradványait, amelyeket így méltó módon helyezhetnek majd remélhetőleg most már tényleg örök nyugalomba.

Hogyan kerültek Horvátországba Mátyás utódai?

Hunyadi Mátyásnak több házasságból sem sikerült fiú örököst nemzenie, ezért életének utolsó éveiben házasságon kívül fogant fiát, Jánost törvényesítette.

Jánost jelentős birtokokat kapott az akkori királyságban és a horvát báni tisztséget is ő viselte egészen élete végéig.

Corvin Jánost a mai Horvátország területén érte el a vég, ezért végső nyughelye is itt került, az ő patronálása alatt újjáépült lepoglavai pálos kolostor kriptájában.

A 31 éves korában elhunyt János mellé temették fiát, Kristófot is, aki öt évet élt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava