Connect with us

Földrengés

HORVÁTORSZÁGI HELYZETJELENTÉS: Jót is, rosszat is kihozott a földrengés az emberekből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Közép- Horvátországot sújtó szörnyű természeti csapás utáni első napokban az előállt helyzet a legjobbat hozta ki az emberekből. Mondhatni, hogy a polgárok gyorsabb és hathatósabb segítséget nyújtottak a rászorulóknak, mint a katasztrófavédelmi rendszer, a kormány és a segélyszervezetek. A szurkolói csoportok munkaerővel, az ország lakossága élelmiszerrel és meleg öltözékkel, valamint több száz lakókocsival segítette a földönfutóvá vált embereket. A BALK zágrábi tudósítójának helyzetjelentése.

Normalizálódik a helyzet

Most, hogy normalizálódik a helyzet, és lassan kezdődnek a “kínos hétköznapok”, beindult a halászás a “politikai zavarosban”, miközben előkerültek a mindhalálig pesszimisták és az örök kritizálók.

Így a Škoro-féle Hazafias Mozgalom azt követeli a kormánytól, hogy sürgősen derítse ki, mi lett az állami árutartalékok mobil konténereivel. A “politikai hazafiak” értesülései szerint a lakókonténerek egy részét a kormány a zöldhatárra küldte, ezért azok most nem ott vannak, ahol ebben a pillanatban lenniük kellene, vagyis Petrinjában és környékén.

A gazdasági minisztérium, amely az árutartalékokkal is sáfárkodik, természetesen azonnal felfortyant, mondván, hogy “egyesek az emberek félelmén és pánikérzetén élősködnek.”

Szerintük Miroslav Škoro és emberei személyesen is meggyőződhettek volna arról, hogy hol vannak a lakókonténerek.

Ezek zöme, 201 darab a kórházak mellett található, és az egészségügyi rendszer munkáját segíti a járvány elleni küzdelemben, 77-ben még mindig laknak a Zágrábban történt márciusi földrengés károsultjai, 21-et pedig Petrinjára, Sziszekre és Glinába küldtek.

Ki kapott többet?

Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere, tiltakozásképpen vissza akarta utasítani a kormány által folyósított 30 millió kunás gyorssegélyt (kb. 4 millió euró), mert a Glinának nyújtott segély alig 2 millió kunával kisebb, pedig Glina csak feleakkora, mint Petrinja.

Legalábbis feleakkora volt a földrengés előtt.

Végül mégsem utasította vissza, miután újabb segélyeket helyeztek kilátásba Petrinja számára.

Közben sokan nehezményezték, hogy Glina polgármestere, Stjepan Kostanjević a katasztrófa utáni napokban nem szerepelt sem az újságokban, sem a televíziókban.

Minden nyilatkozatot az alpolgármester asszony, Branka Bakšić Mitić adott, ő ült a fővárosi tévéstúdiókban, vele voltak tele az újságok.

Kisebbfajta kutatóakció indult, amely azt volt hivatott kideríteni, hogy hol tartózkodik Glina kormánypárti, HDZ-és polgármestere.

Végül előkerült a polgármester, aki kicsit szabadkozott, hogy állandóan járta a környéket, nem ért rá “fotózkodni” vagy a tv-kamerák elé állni.

– Már harmadik napja esik az eső, feláztak a város körüli kis falvakba, szállásokra vezető utak, segíteni pedig mindenkinek kell. Ráérünk majd fotóztatni magunkat, miután rendeződik a helyzet

– nyilatkozta Glina polgármestere.

Mindig vannak okosabbak

Aco Petrović, kosárlabda-edző, volt szövetségi kapitány, egy petrinjai családnak ajándékozta a lakókocsiját, áramfejlesztővel, és minden egyébbel egyetemben. Egyesek szerint azonban ez nincs rendjén, mert a Petrović-féle utánfutó túl drága, az árán több lakókocsit lehetett volna vásárolni.

Tomislav Debeljak nagyvállalkozót, aki nemcsak a tulajdonában lévő spliti hajógyár mintegy harminc nehéz munkagépét, emelődaruját rendelte a helyszínre, de koordinálta a vele kapcsolatban lévő építőipari cégek segélyakcióját is, azért ítélték el, mert arra vetemedett, hogy készpénzt osztogasson a szerencsétlenül járt embereknek.

A pénz eredetét firtató kérdése Debeljak azt válaszolta, hogy mindezt “az összes horvát” nevében adja.

A horvát RTL munkatársának érdeklődésére, hogy miért nem akar erről beszélni, a nagyvállalkozó csak annyit mondott, hogy “minden rendben” van.

Mindezt ráadásul álhírek és rémhírek kavalkádja követi: közelgő világvége, Nostradamus, ellopták, eldobták, nem adták oda. Olyannyira, hogy a különböző vádaskodások megrendítették a Vöröskeresztbe vetett bizalmat is, ami már-már a munkájukat is megnehezíteni.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava