Connect with us

Advent

ADVENT: Zágráb dacol a járvánnyal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zagraeb ho
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Bár idén közel sem dübörög úgy a zágrábi advent, mint a korábbi években, amikor a világ szinte minden tájáról, így Magyarországról is, érkeztek vendégek a zágrábi Idegenforgalmi Közösség által szervezett rendezvénysorozatra, a horvát főváros azonban dacolni látszik a járvánnyal.

Ami nincs

Nincsenek sátrak a főtéren, de árusok, lacikonyhák sem, és az idén nem szervezték meg a zágrábi advent egyik fő attrakcióját, a nyílt téri korcsolyapályát sem.

Ennek jegén nem csak a polgárok szórakozhattak, hanem változatos jégrevüket is láthatott a többezres nézőközönség.

A várost viszont ugyanúgy feldíszítették, nem maradt el az óriási karácsonyfa, a Manduševac-kút köré font adventi koszorú, és a Zrínyi tér (Zrinjevac) és az Óváros is a megszokott varázslatos látványt nyújtja.

A zágrábiak kedvenc kávézói, éttermei nem működnek, így az embereknek meg kell elégedniük azzal, hogy egy pohár forralt borral sétálnak az egyáltalán nem kihalt városközpontban.

Sőt, mutatóba még turista is fel-feltűnik, a vállalkozó kedvű, vagy Európában ragadt amerikaiak, kanadaiak formájában, de hellyel-közzel egy-egy német vagy skandináv is akad.

Ami van

Az Idegenforgalmi Közösség igyekszik menteni, ami menthető, s így szabadtéri rendezvényekkel, alkalmi kiállításokkal csábítja a zágrábiakat és a vendégeket városnézőbe.

Így a Horvát Nemzeti Színház környékén a Diótörő világát igyekeznek feleleveníteni, a IV. Béla parkban a legkisebbek találhatják meg a számukra érdekes tartalmakat.

Az Óvárosban (Gornji grad) a Strossmayer sétányon egy század eleji zágrábi polgári család karácsonyi szokásait elevenítették fel a szabad ég alatt.

Így bekukkanthatunk a konyhába, megcsodálhatjuk az ebédlőt és ennek asztalán a hagyományos karácsonyi ebédet, a pulykasültet mlincivel, ami leginkább a lebbencstésztához hasonló szárított/pörkölt tésztaféle.

Ennek lapjait használat előtt apróbb darabokra törik, kifőzik, majd pecsenyezsírral öntik nyakon.

De vannak számunkra is ismerős sütemények ,hájas kifli, linzer, kuglóf, mákos és diós keltkalács – a horvátok viszont nem ismerik a bejglit.

Továbbsétálva benézhet a nappaliba és a zeneszobába: valamikor polgári körökben nem volt ritkaság, hogy a család minden tagja játszott valamilyen hangszeren.

A sétány végén, a Gradec téren megcsókolhatjuk szívünk választottját a fagyöngy alatt, és erről egy szelfivel értesíthetjük a világot.

Mi van hátra?

Lehet, hogy végül a zágrábiak számára nem marad más a városban való mászkálásnál, a válságtörzs ugyanis bejelentette, hogy december 23-ától kéthetes utazási tilalmat vezet be.

Az intézkedés értelmében a jelzett időszakban a horvátok csak külön engedéllyel hagyhatják el tartózkodási helyüket.

Mint ezt Božinović belügyminiszter bejelentette, az utazási tilalmat sokkal szigorúbban kezelik, mint tavasszal, és csak azok kapnak engedélyt, akik ezt megfelelően megindokolják.

Hogy mi lesz a síszezonnal, a zágrábi középosztály abszolút státusszimbólumával, jelenleg még senki sem tudja, viszont az osztrákok még reménykednek. Mindenfelé osztrák síparadicsomok hirdetéseit látni, online és az írott sajtóban is.

Advent

LEMONDOTT A FŐHAZAFI: Škoro bedobta a törölközőt, Juliskák, mi lesz most veletek?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

advent skoro
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
A rendőrségi aktivitással tarkított uborkaszezon álmos csöndjében – kedden Splitben vettek őrizetbe néhány városi tisztségviselőt és vállalkozót, a zágrábihoz hasonló korrupciógyanús ügyletek vádjával – szinte bombaként robbant Miroslav Škoro lemondása a Hazafias Mozgalom elnöki posztjáról. A rövid, egy gépelt oldalas nyilatkozat nem tartalmaz szinte semennyi konkrétumot, Škoro személyes okokra hivatkozva indokolta meg teljesen váratlan húzását.

Szó- és borvirágok

Július második felében, amikor a horvát állampolgárok zöme vagy évi szabadságon van, vagy évi szabadságra készülődik, lemondott az ország legnagyobb nacionalista-konzervatív ellenzéki pártjának vezetője, amit jobbára meglepett értetlenkedés fogadott.

A jelekből, illetve a zavarodott kommentárokból ítélve a „főhazafi” még a párton belül sem egyeztetett, hanem vette kalapját, és lelépett.

A távozást bejelentő üzenetében két dolgot fogalmazott meg precízen, az egyik, hogy semmilyen minőségben nem vesz részt a Hazafias Mozgalomban szeptemberre tervezett tisztújító választásán, a másik pedig, hogy a továbbiakban is a párt tagja marad, munkáját parlamenti képviselőként kívánja folytatni.

Aki kedveli a szó- és borvirágokat, annak érdemes figyelnie arra, amit Škoro mondott az N1-es televíziónak nyilatkozva:

– Nekem saját borom, saját dalaim és saját parlamenti képviselői helyem van. Nem érzek semmilyen elkeseredettséget.


Ugyanebben a rövidke interjúban Škoro elsősorban családját ért támadásokra helyezte a hangsúlyt, mint döntő okát lemondásának, ám ugyanakkor homályosan arra is utalt, hogy a sorozatos választási felsülések is hozzájárulhattak a váratlan leköszönéshez.

– Elérkezett annak az ideje, hogy más vegye át a párt vezetését


– mondta a jobboldali pártvezér, aki büszke a párt eredményeire, amely szerinte rövid időn belül az egyik meghatározó erejű horvát párttá nőtte ki magát.

– Továbbra is a párton belül fogok dolgozni, mert én szeretem ezt a pártot, és amelyet végső soron én hoztam létre


– mondta a Hazafias Mozgalom most már ex-elnöke.

„Csárdáslábú” magyar lányok

Több dalszerző is hivatottnak érezte magát arra, hogy a „csárdáslábú” magyar lányokról énekeljen. Így tett Miroslav Škoro is, akit Juliska ihletett meg.

Juliskák, Škoro távozása után mi lesz veletek?

Sanader emléke kísért

E sorok írásakor még nem érkeztek meg a nagyobb lélegzetű elemzések, kommentárok, bár Sandra Benčić a Možemo! (Bírunk!) egyik vezető politikusa már megszellőztette, hogy ilyen jellegű lemondás Horvátországban csak egy volt, amikor Sanader leköszönt miniszterelnöki posztjáról.

A Jutarnji list szerint a kuloárokban arról suttognak, hogy Škoro rossz egészségi állapota miatt mondott le, de ezt a lapnak nyilatkozva maga Škoro cáfolta, mondván, igaz ugyan, hogy négy bypassa van, nem egészségi állapota miatt nyújtotta be lemondását.

A regényességről a Hazafias Mozgalom egyik névtelenül nyilatkozó vezetőségi tagja gondoskodott, amikor azt találta mondani, hogy Škorót a kormányzó Horvát Demokrata Közösség (HDZ) mondatta le.

Ebben – bármilyen furcsán is hangzik – van ráció, miután Škoro benne volt a zágrábi advent vásár körüli bizniszben, lehet hogy a nyomozók valamire bukkantak Škoróval kapcsolatban, amit a kornmányzat nem akar nyilvánosan kitárgyalni, és inkább lemondásra ösztökélta a HDZ fészkében kikelt és felcseperedett jobboldali vezetőt.

Zágrábban mindezidáig csak az apróhal került horogra, Milan Bandić volt polgármester pedig, aki esetleg lebuktathatott volna valakit a kormánypárt frontemberei közül, halott.

A zágrábi karácsonyi (adventi) vásár körül túl nagy pénzek forogtak ahhoz, hogy ez elkerülhette volna a felsőbb politikai rétegek érdeklődését, de erre a jelek szerint egyhamar nem derül fény.

A bűnbakok őrizetben vannak, Škoro meg nyilván afféle bónusz volt, illetve „járuléos kár” (collateral damage).

Miután azonban Škoro is tudhat ezt-azt, kiegyeztek egy sima lemondásban. Persze, az is megtörténhet, hogy Škoro elunta az „el presidente” szerepet, és úgy határozott, hogy neki nem kell ez. Mert ugye, van saját bora, vannak saját dalai, meg pénze is elég.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava