Connect with us

Egyesült Államok

MODERNIZÁLÁS: Horvátország elmaradt hadereje fejlesztésében, ezért van mit bepótolni
0 (0)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Jelenleg körülbelül az ökölrázással ér fel a horvát légierő, amelynek két üzemképes harci gépe van nappali használatra. De nem csak a légierőre, hanem az adriai hadiflottára és a szárazföldi erőkre is ráférne egy alapos modernizálás. Az utóbbi időben történtek előrelépések, immár másodszor írták ki a repülőgéptendert, és a horvát szárazföldi erők is fejlődnek.

Elmaradás

Horvátország az elmúlt években folyamatosan csökkentette védelmi kiadásait, ami leginkább a légierő állapotán látszik, hiszen néhány modern helikopteren kívül, csupán hat MiG 21-es repülővel rendelkezik, amelyek közül jó, ha kettő üzemképes, és azok is csak nappal vethetők be, miután az ukránok vélhetően átverték a horvátokat a gépek nagyjavítása során.

Ezért elképzelhető, hogy amennyiben pár éven belül nem történik előrelépés, vagyis nem érkeznek meg idejében az új harci gépek, akkor Horvátország légterének védelmét Magyarországra és Olaszországra bízzák.

Annak ellenére, hogy Horvátország 2009-től a NATO teljesjogú tagja, haderejének jelentős része a mai napig a délszláv háborúban is használt, mára már több szempontból is elavult fegyverzettel rendelkezik.

Az elmúlt években történtek ugyan fejlesztések, ám ezek többnyire a gyalogságot, a tüzérséget, illetve a könnyű támogató egységeket érintették.

Az utóbbival kapcsolatban a legnagyobb újítás 2016-ban volt, amikor Horvátország 146 finn gyártmányú Patria AMV páncélozott harcjárművet szerzett be.

Ajándékba kapják

A légierőn kívül az adriai haditengerészetre és a szárazföldi csapatokra is ráférne már egy alapos korszerűsítés.

A horvát haderő utóbbi fegyverneméhez hamarosan jelentős erősítés érkezik, mégpedig a világ jelenleg minden bizonnyal legerősebb hadseregével rendelkező országától, az Egyesült Államoktól.

A State Department nemrég hagyta ugyanis jóvá 76 BradleyM2 típusú, használt, könnyűpáncélos “adományozását” Horvátországnak, ezek beszerzéséről 2019 tavaszán beszéltek először a NATO szövetségesek.

A horvát védelmi minisztérium szerint a felek a jövő év során írhatják alá a vonatkozó szerződést.

A 757 millió dollár értékűre becsült adomány esetében azonban közel sem nagylelkűségről van szó, mert az amerikaiak számára a mostani ajándékozás is üzlet.

A járművekért ugyan nem számolnak fel egyetlen kunát sem, a modernizálást és a szükséges fegyverzetet, valamint a muníciót megfizettetik a horvátokkal.

A Večernji list horvát napilap szerint a modernizáció darabonként két és fél, hárommillió dolláros költséget jelent, ami, akárhogy is számoljuk, egy 200 millió dollárba kerülő “ajándékcsomag”, hogy a hosszútávú elköteleződésről ne is beszéljünk.

Ki végzi a felújítást?

Az amerikai hadsereg által a közel-keleti harcokban használt csapatszállító járműveket a tervek szerint az e téren jelentős tapasztalatokkal rendelkező szlavón-bródi Đuro Đaković üzemmel közreműködve modernizálnák, ám erről még nem született megállapodás.

A korszerűsítés során a harckocsikat M2A3 modellekké alakítják át, ami a Bradley legkorszerűbb kiadásának számít.

A felfejlesztett lánctalpas járműveket teljesen digitalizálják, és új kommunikációs rendszert is kapnak.

Ezt a harckocsit napjainkban az Egyesült Államokon kívül csak Szaúd- Arábia és Libanon hadserege használja.

A most beszerzésre kerülő katonai járműveket új fegyverekkel is ellátnák, mindegyik kapna egy M240-es géppuskát és egy rakétaindító rendszert, amely TOW2 és TOW 500 Bunker Booster lövedékek használatára is alkalmas.

Az előbbit az ellenséges járművek elleni harcban, az utóbbi pedig – ahogy neve is mondja – a bunkerek megsemmisítésére vethetnék be a horvátok.

A harckocsik, ha megérkeznek és átesnek a modernizáláson, vagy a dalmáciai Kninben, vagy a kelet-szlavóniai Vinkovceban állomásozó páncélos hadosztály valamelyik laktanyájába kerülnek.

Nem ez az első amerikai fegyveradomány

Nem ritka, hogy az USA fegyvereket adományozzon szövetségeseinek, és Horvátország is már több ízben kapott hadifelszereléseket.

A háborús évek javarészt titkos ügyletein túl az Egyesült Államok az elmúlt években 16 Kiowa OH-58-as felderítőhelikoptert, 2 Sikorsky UH-60 Black Hawk közepes helikoptert, 20 Hmmvee katonai dzsipet, 214 MRAP páncélozott csapatszállítót, két kistengeralattjárót és számos egyéb, nem harcászati célokat szolgáló eszközt adományozott a balkáni országnak.

A horvát kormány 2019-ben a bruttó hazai össztermékének mindössze 1,68%-át költötte a hadseregre, ami nem éri el a NATO által ajánlatosnak tartott 2%-ot.

A szóban forgó “ajándékozásnak”, és ha minden a tervek szerint halad, akkor a jövőre esedékes vadászgép beszerzésnek köszönhetően, 2021-ben már meglehet az előbb említett bűvös 2%.

Egyénként a vadászgépek beszerzése terén is nyomulnak az amerikaiak az F-16-os gépeikkel, amelyek leválthatják a magyar Gripeneket Horvátország egén, ha netalán már ott repülnének.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (7)

TartalomjegyzékElmaradás Horvátország az elmúlt években folyamatosan csökkentette védelmi kiadásait, ami leginkább a légierő állapotán látszik, hiszen néhány modern helikopteren kívül,...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia3 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (4)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava