Connect with us

Görögország

XXI. SZÁZAD: A gépek akár lőhetnek is ránk, avagy robotokkal a migránsok ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mint ezt Tim Maughan kanadai-brit újságíró és író állítja, hogy világunk végérvényesen elérkezett a fejlődésének arra a fokára, hogy ezt az egyén képtelen felfogni és megérteni. A tudomány és technológia exponenciális fejlődése nemcsak az ipari folyamatokat változtatja meg a javában dúló negyedik ipari forradalom jóvoltából, de szinte észrevétlenül átformálja az emberi társadalmat is. Hogy ez hova vezet, az utópia vagy disztópia irányába, ezzel nem foglalkozunk, de miután az utópia létrejöttének feltétele, hogy az emberiség megváltozik, ezért a jelenleginél rosszabb világ vagy társadalom víziója (a disztopiás jövő) jóval valószínűbbnek tűnik.

Mi a manó az ADM?

A modern embert fogva tartó láncok és bilincsek jobbára láthatatlanok, és az emberek szinte 99 százaléka csak akkor veszi tudomásul őket, ha valamelyikével közvetlenül is szembesül.

A hatalommal általunk felruházott politikusok és a hatalmat kiszolgáló gépezetet alkotó bürokraták állandó jelleggel azon mesterkednek, hogy a kiszámíthatatlan tömegeket – azaz mindannyiunkat – irányíthatóbba tegyenek valamilyen módon.

Ezt a célt szolgálja a személyazonosságot, lakhelyet, állampolgárságot rögzítő igazolványok, s nemkülönben az ilyen olyan nyilvántartási számok, amelyek segítségével bepillantást nyernek pénzügyeinkbe, családi- és egészségi állapotunkba.

Ehhez csatlakozik most az ADM-rendszerek bevezetése, ami különösen az utóbbi két évben kezdett terjedni az Európai Unió országaiban.

Az ADM az angol Automation Decision Making (önműködő döntéshozatal) rövidítése, és legegyszerűbben azt kell érteni alatta, hogy egy gépi rendszer, emberi beavatkozás nélkül hoz bennünket érintő döntéseket.

A civilek veszélyt szimatolnak

Hogy erről milyen regényt írna Franz Kafka, azt csak találgathatjuk, de a civil szervezetek némelyike megneszelte a veszélyt.

Így nemrég látott napvilágot az Algorithm Watch és a Bertelsmann Stiftung majd 300 oldalas tanulmánya a társadalom automatizálásának trendjeiről.

Az EU 18 országát vizsgáló tanulmányban a BALK érdeklődési területéről két ország, Szlovénia és Görögország szerepel.

A szaloniki székhelyű CERTH egy 12 országból érkező, 26 résztvevőt számláló konzorcium koordinátoraként a Roborder (Robot Border) elnevezésű biztonsági rendszeren dolgozik, amelynek lényege az automatizált határőrzés autonóm robotok és drónok rajaival.

Ennek a konzorciumnak tagja a Magyar Rendőrség is.

A szóban forgó rendszer nem valamilyen scifi laboratóriumi projekt, mivel a 80 milliárd eurós Horizon 2020 EU kutatási fejlesztési program keretén belül kiemelt támogatást élvez.

Miután a határőrizet eléggé egyértelmű dolog, aminek a lényege az illegális határátlépés megakadályozása, ez a program az EU határainak megszilárdítását és az illegális migráció problémáinak orvoslását is szolgálja.

Lőnek-e ránk a robotok?

Arról senki sem beszél, hogy a robotok esetleg fel lesznek-e fegyverezve, de ez egyébként irreleváns, mert minden robotra, drónra amúgy is fel lehet szerelni valamilyen gyilkoló szerkentyűt, mint ezt az ISIS terroristái is bizonyították Szíriában, ahol szabad kereskedelmi forgalomban lévő drónokat pakoltak meg robbanóanyaggal.

A Roborder kapcsolódó programjai a TENSOR, a RAWFIE, a GAMALINK, a BODEGA, a SCOUT, a HOMER, a SAFESHORE és a CAMELOT, amelyek kivétel nélkül biztonsági célokat szolgáló ADM rendszerek.

Szlovéniában nem foglalkoznak nagy horderejű fejlesztésekkel, a hatóságok szimplán megelégszenek a saját állampolgárok után történő szimatolással.

Például, mint ez a tanulmányból kiderül, a szlovén rendőrség már több mint öt éve használja az TRACE FACE arcfelismerő rendszert, de ennek legalizására csak egy 2017-ben meghozott törvénnyel került sor – bizonyos mértékben.

A szlovén rendőrség egyéb huncutságaira is fény derült, például a közösségi hálózatokon napvilágot látó fényképek begyűjtése és bekapcsolása a FACE TRACE adatbázisba, de rendszerei egyéb biometrikus adatokat is gyűjtenek, mint amilyen a DNA vagy az ujjlenyomat.

Az adóhivatal is megfigyel

A karhatalmi szervektől az adóhivatal sem akar lemaradni, mesterséges intelligencián alapuló rendszere segítségével igyekszik felfedni az adókerülési gyakorlatokat és eseteket, illetve kiszűrni az adóbevallásokban található hibákat.

Egyúttal a rendszer figyelmezteti az adóhivatalt azokra a “gyanús” egyénekre, akik véleménye szerint hajlamosak az adófizetés elkerülésre.

A szlovén civil szervezetek kutatói rávilágítottak arra is, hogy az ADM rendszerek alkalmazásával kapcsolatban szinte nem is folyik nyilvános vita, és ha ilyenre esetleg sor is kerül, a politikai reakció teljes mértékben elmarad. Ebben a témában ez idáig még egyetlen képviselő sem szólalt fel a parlamentben.

Talán azért is, mert világunk egyre inkább kiismerhetetlen, a rohamos, mindent felforgató változásokat egyre kevésbé tudjuk megjósolni, s mindinkább csak ezek következményeivel foglalkozunk.

Ez meg, hogy leegyszerűsítsük, nem más, mint eső után köpönyeg.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava