Connect with us

Magyarország

ÚJABB RAZZIA: A migránsoknak csak a felét vitték el Majdányból a szerb rendőrök, miközben Boszniából jön az utánpótlás

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migranso majdany
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton reggel újabb akció volt a magyar-szerb-román hármashatárnál. Hivatalos közlés szerint 450 bevándorlót szállítottak el a rendőrök. A szerb belügyminisztérium közlése szerint a migránsokat az arra kijelölt befogadóközpontokban helyezik el, értesüléseink szerint mindenekelőtt Preševoban. A szerb rendőrök azonban sziszifuszi munkát végeznek, mivel a migránsok folyamatosan érkeznek a magyar határhoz, a BALK úgy tudja, hogy egy nagyobb csoport most éppen Bosznia irányából jön.

A belügyminiszter a pacsirták közé tartozik

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter koránkelő, úgynevezett pacsirta típus, mert a héten már másodszor razziázott, illetve razziáztatott a magyar határ mentén hajnalok-hajnalán.

Szerdán korán reggel Szabadkán volt jelenése, most pedig Majdányba vonult be népes kísérettel.

Az utóbbi két hétben ez már a második hasonló akció a hármashatár közvetlen közelében lévő településen.

Legutóbb több mint kétszáz migránst távolítottak el Majdányból, szombaton kora reggel pedig hivatalos közlés szerint 450 illegális bevándorlót vittek el Törökkanizsa községből, amelyhez Majdány is tartozik.

Összehasonlításképpen említhető meg, hogy a településnek kétszáz lakosa sincs.

A szerb belügyminiszter – ha már korán kelt – szombaton is nyilatkozott a sajtónak.

Gyerekek voltak itt, anyák, olyanok, akik nem kellene, és nem szabad, hogy a befogadóközpontokon kívül tartózkodjanak. Ügyelnünk kell az egészségükre, ahogyan a saját állampolgáraink egészségére is a koronavírus-járvány idején. Egyetlen migráns sem tartózkodhat a befogadóközpontokon kívül

– jelentette ki a szerb belügyminiszter, akinek nem ismeretlen a téma, mert korábban munkaügyi miniszterként már volt illetékes a kérdésben.

De nem vitték el mindet…

Hivatalos közlés szerint tehát 450 migránst szállítottak el a törökkanizsai község területéről, a helyiek szerint viszont csak 350 hagyta el Majdányt, ahova hat autóbusszal érkeztek a szerb rendőrök.

Egy kis matek után kiderül, hogy ha tényleg 450 migráns távozott, akkor minden buszra éppen 75 jutott, ami szép teljesítmény.

A BALK értesülései szerint annyi migráns volt a faluban, hogy nem is fértek fel a buszokra, ezért közel fele ott maradt Majdányban, ahol korábban hatszázra becsülték a számukat.

Helyi lakosok szerint nem kizárt, hogy a migránsoknak van informátoruk (a segélyszervezetek köreiből), vagy őrszemeket állítanak, és azok jelzik a közelgő veszélyt, mert mire a kora reggeli órákban az összes utcát végigjárták a rendőrök, addigra szinte teljesen kiürültek az ismert címek. [quads id=2]

A rendőrök elől megszökött migránsok a közeli cserjésekben, fás területeken vagy a kanálisokban bújtak el, de még így is könnyen megtelt a hat busz.

A migránsok külföldről is kapnak segítséget, mégpedig nem hivatalos csatornákon keresztül.

A BALK úgy tudja, hogy a szerb rendőrök a napokban feltartóztattak egy autót, amely ruhákat és élelmiszert szállított a migránsoknak. Az üggyel kapcsolatban két külföldi állampolgárt állítottak elő, és tiltottak ki Szerbiából.

Sziszüphosz és szerb követői

Sziszüphosznak sok követője lehet Szerbiában, mert a migránsok szállítgatásának legalább annyi értelme van, mint egy bizonyos kő görgetésének hegynek felfelé: akár mekkora erőfeszítést is tesznek a rendőrök, a migránsok úgyis visszamennek a magyar határra.

Nem csak hogy visszamennek, hanem erősítést kapnak Boszniából is, a jelek szerint ugyanis megismétlődik a tavalyi forgatókönyv, miután leesett a hó a horvát-boszniai határ mentén lévő Plješivica hegységben. [quads id=4]

Információink szerint ezért a migránsok Bosznia- Hercegovinából visszatérnek Szerbiába, hogy a magyar határnál tegyenek kísérletet az illegális átkelésre.

A migránsokat az is vonzza, hogy egyre többen jutnak át a magyar határon, miután megvan a kerítés megmászásának „know-how”-ja, amiről az internetnek köszönhetően egyre többen értesülnek.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava