Connect with us

Migráció

SZERB BELÜGYMINISZTER: Senki sem szegheti meg büntetlenül a törvényeket, most Szabadkán gyűjtötték be a migránsokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb rendőrség reggel folytatta a migránsok eltávolítását a határmenti településekről, Šidet, Horgost és Majdány- Rábét követően ezúttal Szabadkán gyűjtötték be a migránsok, itt az utóbbi időben immár másodszor. Az akciót megtekintette a szerb belügyminiszter, aki ez alkalomból kijelentette, hogy senki sem szegheti meg büntetlenül a szerb törvényeket. A mostani akciókkal ugyan némileg változott a migránsokkal szembeni bánásmód, ám a szerb kormány így sem teljesíti azokat az ígéreteket, amelyeket Aleksandar Vučić 2016 nyarán, még miniszterelnökként tett.

Az akció

Helyi beszámolók szerint a szerb rendőrök a szabadkai vasútállomásnál és a kelebiai erdőben csaptak le az illegális bevándorlókra.

Kiszállt a helyszínre Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki a helyszíni szemlére vitte magával Vladimir Rebićet, a szerb rendőrség igazgatóját, és Vladimir Cucićot, a menekültügyi hivatal vezetőjét is.

Vulin ebből az alkalomból azt mondta, hogy a migránsok csak a befogadó táborokban tartózkodhatnak, és be kell tartaniuk Szerbia törvényeit.

– Hazánkban minden migránsnak van lehetősége és joga arra, hogy a befogadó központjainkban tartózkodjon, orvosi és egyéb védelemben részesüljön, de aki engedély nélkül elhagyja a befogadóállomást, aki megfelelő jóváhagyás nélkül jár-kel, és aki úgy gondolja, hogy nem tartja tiszteletben Szerbia törvényeit, az szemben találja magát a belügyminisztérium válaszával

– mondta Aleksandar Vulin, aki nemrég vette át a belügyi tárca irányítását.

Vulin rámutatott arra, hogy a migránsok megfelelő engedély nélkül azért sem tartózkodhatnak a táborokon kívül, mert a koronavírus-járvány idején meg kell védeni az egészségüket, de meg kell védeni a nem egészségét is.

– Szerbia humánus, szervezett ország, de Szerbia mindenekelőtt olyan ország, ahol tiszteletben tartják a törvényeket. Senki nem sértheti meg a törvényeinket anélkül, hogy ne büntetnék meg érte, és anélkül, hogy ne találná magát szemben a belügyminisztérium megfelelő reakciójával. A belügyminisztérium tagjai továbbra is ügyelni fognak arra, hogy a mindennapjaink semmilyen módon ne legyenek veszélyeztetve ennek a migránsválságnak a következményeként sem

– hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter és a retorika

Vulin a szerb kormányzat egyik legoszloposabb tagja, 2013-tól tárcanélküli miniszterként Koszovóval foglalkozott, 2014-től lett munkaügyi miniszter, ezen a poszton “szakadt a nyakába” a migránsválság kezelése, 2017-től védelmi miniszterként funkcionált, idén pedig a belügyi tárca élére került.

A most végrehajtott akció ellenlére bizonyára maradt még migráns Szabadkán, a tehetősebbek ugyanis a szabadkai “ócskapiac” környékén lévő kisebb szállodákban és éjszakázó helyeken várakoznak.

A mostani akciókkal ugyan némileg változott a migránsokkal szembeni bánásmód, ám a szerb kormány így sem teljesíti azokat az ígéreteket, amelyeket Aleksandar Vučić 2016 nyarán, még miniszterelnökként tett.

– Aki menedéket kér Szerbiában, az a befogadó központokba kerül, aki erre nem hajlandó, azt a törvények alapján eltávolítjuk Szerbia területéről

– jelentette ki annakidején Vučić a titkosszolgálatok tevékenységének összehangolását végző koordinációs iroda ülését követően, és akkor el is magyarázta, hogy a migránsok eltávolítása miként zajlik majd.

– Harminc napos procedúráról van szó, minimális esélyekkel arra, hogy menedéket kapjanak. Azok, akik nem fejezik ki szándékukat a maradásra, a törvényes előírásokkal összhangban eltávolításra kerülnek a Szerbia területéről

– mondta dörgedelmesen, és a “kemény fellépést” meg is indokolta.

– Az ügyészségek és a bíróságok minden rendelkezésre álló törvényes intézkedést alkalmaznak, hogy a bűnözést megállítsák, és mindenkinek világosan megmutatjuk, hogy Szerbia nem lehet az afgánok és a pakisztániak parkolópályája, akiket Európában már látni sem akarnak, nemhogy befogadni.

Mindehhez képest mi történt? Szerbiában akkor hivatalosan 2700 migráns volt, ma a számuk hivatalosan hatezer körül van. Ezt kell felszorozni legalább hárommal, hogy megkapjuk a valóságot megközelítő számot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava