Connect with us

Migráció

PÁSZTORMUNKA: Migránsok Andrástelkén, avagy rendőrök és határőrök terelgetik őket Szerbiában ide-oda

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

miigransok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

November eleje óta növekszik a migránsok száma a szerb-magyar határ közelében lévő településeken és városokban. Csak a múlt hónapban több mint 2000 migránst akadályoztak meg abban, hogy illegálisan lépjen be Magyarországra, ami egy hónap alatt a legtöbb regisztrált határsértési kísérlet. Ahogy szaporodnak a migránsok a magyar határral szomszédos területeken, úgy „népesítik be” a környékbeli falvakat egy kis piknikre. A határőrök és a rendőrök nem tehetnek mást, minthogy az egyik községből a másikba terelgetik, vagy inkább szállítják át a migránsokat.

A tulajdonos nem volt otthon

Andrástelke (Gornja Rogatica) lakói is a saját bőrükön érezhetik a „migránsjárás gyönyöreit”, és ennek következtében számos kellemetlenséget szenvednek el, miután az utóbbi időben náluk is feltűntek a migránsok.

Nem véletlenül, hanem mert oda küldték őket, de nem az embercsempészek.

A migránsok tízes-húszas csoportokban haladnak át a településen, ezért sokan féltik a saját testi épségüket, valamint a gyerekeik és a családtagjaik biztonságát.

A félelem csak növekedett, miután a migránsok a közelmúltban betörtek a falu egyik házába, amelyben az adott pillanatban éppen senki sem tartózkodott, miután az asszony, aki a házban lakik, Újvidékre utazott.

A helyiek jelentették az esetet a rendőrségen, a rendőrök ki is szálltak, és elvitték a migránsokat a faluból. A helyiek szerint borzalmas állapotok maradtak utánuk a kulturálatlan viselkedés és a mások vagyonával történt gondatlan bánásmód miatt.

A történteket követően Andrástelke helyi vezetőségének néhány tagja összeállt, és azóta rendszeresen figyeli a migránsok mozgását, és azonnal értesíti a rendőrséget. Aminek lett is eredménye.

Terelgetik őket2>

A falusi vezetők nem sokkal később annak lehettek szemtanúi, hogy egy újabb csoport érkezett a faluba megfelelő útbaigazítás birtokában.

– A migránsok többsége a zombori közösség felől jött, a határőrség hozta ide őket, mutatva nekik az irányt. Felhívtuk a rendőrséget, azonnal ki is jöttek, és a migránsokat visszaterelték a zombori község területén lévő Telecskára, annak az önkormányzatnak a területére, ahonnan jöttek. A zombori rendőrök elszállították őket a befogadó központig

– mesélte Jovan Diklić, Andrástelke tanácsának alelnöke, aki szerint azonban nem ez volt az egyetlen eset.

– Ma este egy 24 fős csoport érkezett a faluba, de azonnal észrevettük őket, és a rendőrség kísérettel Szabadkára vitték őket. Később még három migráns érkezett, akiket szintén elvittek

– tette hozzá az ottani vezető helyettese.

Átutazóban vannak, avagy a forró krumpli esete

Nikola Kraguljac, a falu központjában található bár tulajdonosa, többször is találkozott a migránsokkal.

– A helyi rendőrséggel egyetértésben, amikor migránsokat észlelünk, mindenképpen megpróbáljuk feltartóztatni őket, amig a rendőrök kijönnek. Egyik este egy nagyobb csoport migráns jött be a kocsmámba, így egy kissé kényelmetlen volt a helyzet. Mivel nem beszéljük a nyelvüket, kézzel-lábbal mutogattunk. Fiatalemberek voltak, de velem szemben nem voltak erőszakoskodtak. Felhívtam a rendőrséget, akik gyorsan ki is és érkeztek, és megszervezték az elszállításukat

– jelentette ki a „falusi bár” tulajdonosa.

Szerbia a migránsok számára tranzitország, illetve csak kényszerű megálló, miután a magyar kerítés miatt feltorlódnak ideig-óráig.

És mivel a migránsok „átutazóban vannak” Németország felé, ezért kerülik a konfliktusos szituációkat, akárcsak a szerb rendőrök, akik betörések, lopás vagy házfoglalások esetén sem lépnek fel velük szemben. Mert ez a parancs.

Ennek a következménye a közmondásos „forró krumpli esete”, amelyet mindenki a másik kezébe próbál nyomni. A migránsokat a zomboriak a topolyai községbe terelik, a topolyiak pedig Szabadkára viszik tovább őket rendőri felvezetéssel, csakhogy megszabaduljanak tőlük.

Onnan meg majd visszaszállítják őket Szerbia déli részére, és így tovább. Csakhogy ezzel az égvilágon semmi sem oldódik meg.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava