Connect with us

Migráció

PÁSZTORMUNKA: Migránsok Andrástelkén, avagy rendőrök és határőrök terelgetik őket Szerbiában ide-oda

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

miigransok
A cikk meghallgatása

November eleje óta növekszik a migránsok száma a szerb-magyar határ közelében lévő településeken és városokban. Csak a múlt hónapban több mint 2000 migránst akadályoztak meg abban, hogy illegálisan lépjen be Magyarországra, ami egy hónap alatt a legtöbb regisztrált határsértési kísérlet. Ahogy szaporodnak a migránsok a magyar határral szomszédos területeken, úgy “népesítik be” a környékbeli falvakat egy kis piknikre. A határőrök és a rendőrök nem tehetnek mást, minthogy az egyik községből a másikba terelgetik, vagy inkább szállítják át a migránsokat.

A tulajdonos nem volt otthon

Andrástelke (Gornja Rogatica) lakói is a saját bőrükön érezhetik a “migránsjárás gyönyöreit”, és ennek következtében számos kellemetlenséget szenvednek el, miután az utóbbi időben náluk is feltűntek a migránsok.

Nem véletlenül, hanem mert oda küldték őket, de nem az embercsempészek.

A migránsok tízes-húszas csoportokban haladnak át a településen, ezért sokan féltik a saját testi épségüket, valamint a gyerekeik és a családtagjaik biztonságát.

A félelem csak növekedett, miután a migránsok a közelmúltban betörtek a falu egyik házába, amelyben az adott pillanatban éppen senki sem tartózkodott, miután az asszony, aki a házban lakik, Újvidékre utazott.

A helyiek jelentették az esetet a rendőrségen, a rendőrök ki is szálltak, és elvitték a migránsokat a faluból. A helyiek szerint borzalmas állapotok maradtak utánuk a kulturálatlan viselkedés és a mások vagyonával történt gondatlan bánásmód miatt.

A történteket követően Andrástelke helyi vezetőségének néhány tagja összeállt, és azóta rendszeresen figyeli a migránsok mozgását, és azonnal értesíti a rendőrséget. Aminek lett is eredménye.

Terelgetik őket

A falusi vezetők nem sokkal később annak lehettek szemtanúi, hogy egy újabb csoport érkezett a faluba megfelelő útbaigazítás birtokában.

– A migránsok többsége a zombori közösség felől jött, a határőrség hozta ide őket, mutatva nekik az irányt. Felhívtuk a rendőrséget, azonnal ki is jöttek, és a migránsokat visszaterelték a zombori község területén lévő Telecskára, annak az önkormányzatnak a területére, ahonnan jöttek. A zombori rendőrök elszállították őket a befogadó központig

– mesélte Jovan Diklić, Andrástelke tanácsának alelnöke, aki szerint azonban nem ez volt az egyetlen eset.

– Ma este egy 24 fős csoport érkezett a faluba, de azonnal észrevettük őket, és a taxisok rendőrség kísérettel Szabadkára vitték őket. Később még három migráns érkezett, akiket szintén elvittek

– tette hozzá az ottani vezető helyettese.

Átutazóban vannak, avagy a forró krumpli esete

Nikola Kraguljac, a falu központjában található bár tulajdonosa, többször is találkozott a migránsokkal.

– A helyi rendőrséggel egyetértésben, amikor migránsokat észlelünk, mindenképpen megpróbáljuk feltartóztatni őket, amig a rendőrök kijönnek. Egyik este egy nagyobb csoport migráns jött be a kocsmámba, így egy kissé kényelmetlen volt a helyzet. Mivel nem beszéljük a nyelvüket, kézzel-lábbal mutogattunk. Fiatalemberek voltak, de velem szemben nem voltak erőszakoskodtak. Felhívtam a rendőrséget, akik gyorsan ki is és érkeztek, és megszervezték az elszállításukat

– jelentette ki a “falusi bár” tulajdonosa.

Szerbia a migránsok számára tranzitország, illetve csak kényszerű megálló, miután a magyar kerítés miatt feltorlódnak ideig-óráig.

És mivel a migránsok “átutazóban vannak” Németország felé, ezért kerülik a konfliktusos szituációkat, akárcsak a szerb rendőrök, akik betörések, lopás vagy házfoglalások esetén sem lépnek fel velük szemben. Mert ez a parancs.

Ennek a következménye a közmondásos “forró krumpli esete”, amelyet mindenki a másik kezébe próbál nyomni. A migránsokat a zomboriak a topolyai községbe terelik, a topolyiak pedig Szabadkára viszik tovább őket rendőri felvezetéssel, csakhogy megszabaduljanak tőlük.

Onnan meg majd visszaszállítják őket Szerbia déli részére, és így tovább. Csakhogy ezzel az égvilágon semmi sem oldódik meg.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava