Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

HÁTRAARC: A migránsok visszafordulnak Boszniából, és ismét a magyar határ felé veszik az irányt

drina migransok
Olvasási idő: 2 perc

Már 2015-ben, a migránsválság kirobbanásakor többen is azt jósolták, hogy a Balkán lesz azoknak a migránsoknak a gyülekezőhelye, akik felé indultak. Ezt nevezték el később “balkáni hotspotnak”. A ugyan sorra állították, és állítják még ma is, hogy náluk nem lesznek gyűjtőközpontok. A valóság azonban kezd rájuk cáfolni, a java pedig még csak ezután következik. A migránsok jelentős része már nem tud átjutni Horvátországon és Szlovénián, illetve nem tud bejutni Magyarországra. Ezért Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában torlódnak fel, és járnak ide-oda, hogy rést találjanak a rendőri kordonokon vagy a határkerítéseken. Erre erősített rá a napokban a szarajevói O Kanal magántelevízió tudósítása is.

A balkáni mókuskerék

Az O Kanal szerint a migránsok menekülnek Bosznia-Hercegovinából, az új útvonal az EU-ba ismét Szerbián (és Magyarországon) ül vezet.

Ez azt jelenti, hogy megkezdődött a “le-fel járkálás” Bosznia- és Szerbia között.

A migránsok Szerbiából ugyan még érkeznek a Tuzlába, folyamatban van azonban már egy ellenkező irányú közlekedés is: az Una-Sana Kantonban lévő migránsok elkezdtek menekülni, vagyis visszafordulni Szerbia felé.

Ez a vučjaki táborban uralkodó embertelen körülményekkel és a rendőrség brutalitásával magyarázható.

Visszavágynak Szerbiába

Ali Khalilnak és a vele együtt vándorló három rokonának a tekintette a túlsó partját kémleli.

Egyszer már átkeltek a folyón abban bízva, hogy az Una-Sana Kantonból bejuthatnak Horvátországba. Most azonban éppen az ellenkező irányba indultak, Szerbiába szeretnének visszatérni.

Negyvenöt napig voltunk Bihácsban, miután a szlovén rendőrség átadott bennünket Horvátországnak, az ottani pedig visszaküldtek bennünket Bosznia-Hercegovinába. A horvát rendőrök elvették a pénzemet, a kabátomat és a hátizsákomat. Szeretnék visszatérni Szerbiába

– nyilatkozta az O Kanalnak a szíriai migráns.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Khalil család Szerbiából Hollandiába szeretne menni. A beszámoló szerint minden könnyű lesz, ha átlépik a magyar határt, ahhoz azonban előbb vissza kellene jutniuk valahogy Szerbiába. De hogyan?

Éjszaka gyalog, vagy pedig a folyót átúszva

– vélte a szíriai migráns.

A Drina átúszása

A Drinát már sokan megpróbálták átúszni, ami általában végzetes következményekkel jár.

A bosznia-hercegovinai őrség zvorniki helyőrsége a folyó 160 kilométeres középső szakaszát ellenőrzi. Ez az egység az év eleje óta 5,5 ezer migránst akadályozott meg az illegális határátlépésben. Egyelőre csak befelé.

Ezeknek a kísérleteknek a során a migránsok különböző eszközöket használnak, például felfújható csónakokat, vagy bármi mást, ami a kezük ügyébe kerül, például üres PET-palackokat kötnek össze, hogy annak segítségével jussanak át a folyón

– közölte Elmedin Mujkić, a zvorniki határőrség parancsnokának helyettese.

De nem mindenki szeretne nekimenni a folyónak.


A Drina két partját Zvorniknál egy vashíd köti össze, amelyen tehervonat jár. És a migránsok.

November közepén történt, hogy egy migráns megpróbált felkapaszkodni a vonatra, de a sínekre esett, és a szerelvény mindkét lábát levágta.

Ezt megerősítették a barátai is, akik Montenegró felől jutottak be Bosznia-Hercegovinába, ahonnan azonban nem tudtak továbbmenni Horvátországba.

Ezért most ők is megpróbálnak átjutni Szerbiába. Kilétüket azonban nem fedték fel.

Megyek Szerbiába, megint!

– mondta egy “inkognitóba burkolódzó” migráns.

Oda-vissza illegális

A határ leküzdése azonban oda-vissza illegális, ha a migránsoknak nincsenek okmányaik.

Tekintettel arra, hogy őket már regisztrálták Bosznia-Hercegovinában, ezért ők nem hagyhatják el az országot a hivatalos határátkelőkön, mivel nem rendelkeznek megfelelő személyi okmányokkal, amelyekre szükség van az országból történő törvényes távozásra

– nyilatkozta a a zvorniki határőrség parancsnokának helyettese.

Amíg nem lépik át a határt, a migránsok százával maradnak Zvornikban.

A helyi lakosság egy részét ez nem zavarja. „Nekem teljesen mindegy” – mondja egy idősebb nő. Egy fiatalabb nő szerint a migránsok „téves helyszínt” választottak.

A O Televízió beszámolója szerint növekszik a migránsok száma Zvornikban, az állam azonban nem reagál.

Úgy látszik, hogy a “központnak” mindegy, hogy a migráns merre távozik, csak minél előbb hagyja el az országot.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: