Connect with us

Egészségügy

KORONATÖRVÉNY: Drasztikus bírságokat hozott a “koronatörvénynek” is becézett jogszabály

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Loncar maszk
A cikk meghallgatása

Szerbiában életbe léptek a lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosításai, miután azok megjelentek a Hivatalos Közlönyben. A törvényt módosító törvényt a szerb parlament csütörtökön (november 13-án) fogadta el. Az új törvényre 189 képviselő szavazott, egy képviselő ellenezte, egy tartózkodott, egy pedig nem alkotott véleményt.

Hazai büntetések…

Mindenekelőtt szembetűnő, hogy drasztikus büntetéseket hozott a “koronatörvénynek” is becézett jogszabály.

Az előírt intézkedések megszegése esetén a természetes személyekre 50 000 és 150 000 dinár (150 000 és 450 000 forint) közötti szabálysértési bírság róható ki, ami a karantén megszegésére is vonatkozik.

Ugyanekkora összeggel szankcionálhatók azok is, akik elutasítják a védőoltás felvételét, ha esetleg kötelező érvényű lesz a vakcináció.

Törvényerőre emelkedik a maszk viselete, új fogalmakat vezettek be ugyanis például a személyi védelem (kötelező maszk, ha előírják) vagy a 14 napos házi karantén esetében, ami az enyhe tünetekkel rendelkező pozitív személyekre, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülőkre vagy a külföldről hazatérőkre vonatkozik.

…külföldi gyógykezelés

A törvény értelmében a fertőző betegségben szenvedő betegeket, mint például a COVID-19, az állam szervezésében ugyanakkor külföldre is küldhetik gyógykezelésre.

Ennek alkalmazása abban az esetben lehetséges, ha minden izolációs és gyógyítási kapacitás kimerül, ehhez azonban a szerb kormány döntésére van szükség.

Ennek a realitása nem nagy, de nem kizárt, hiszen láttunk már hasonlót a járvány első hullámában, amikor Franciaország Svájc és Belgium segítségét vette igénybe.

Világos azonban, hogy Szerbia esetében sokkal fontosabbak a törvény fentebb említett szakaszai, amelyek lehetővé teszik a járványellenes intézkedések fegyelmezettebb végrehajtását, és a rendelkezések megszegőnek szigorú megbüntetését.

– Nem célunk, hogy bárkit is megbüntessünk, ezekkel az intézkedésekkel a felelős állampolgárokat szeretnénk megvédeni, Szerbia lakosságának 95%-a ugyanis nyolc hónapja tiszteletben tartja az összes intézkedést, maszkot visel, nem szervez ünnepségeket, és így védi saját, valamint családja egészségét

– nyilatkozta a törvénnyel kapcsolatban Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter, aki nem mindig példamutatóan viseli a maszkot, mint a fenti képen is látható.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava