Connect with us

Migráció

KATONÁKAT AKARNAK: A polgármester is támogatja a fiatalok megmozdulásait a migránsok ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sid migrants
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Zombort és Horgost követően a lakosság a horvát határ közelében lévő Šidben is lázadozik a migránsok jelenléte miatt. A városban három befogadó központ is van, de ennek ellenére, vagy éppen ezért, mindenfele migránsok bóklásznak. A helyi lakosok tiltakozó megmozdulásokat szerveznek, amelyeket támogat a polgármester is, aki közölte, hogy az illegális migránsok „vandalizmusától és terrorjától” védi a helyi lakosságot.

Jöjjenek vissza a katonák!

A migránsok a világ különböző részeiből érkeznek Šidbe, ahol – bármilyen furcsa is – találkozik és Ázsia. A horvát határ közelében lévő településen csak az alkalomra várnak, hogy folytassák útjukat Nyugat- Nyugat Európa felé.

A helyi fiatalok tüntetéseket szerveznek, mert rossz tapasztalataik vannak, és tartanak is a migránsoktól. Hatósági intézkedéseket követelnek a befogadó központon kívül tartózkodó és személyi dokumentumokkal nem rendelkező migránsok esetében.

– Szedjék össze, zárják befogadó központokba és igazoltassák őket, állapítsák meg a kilétüket

– javasolta a hatóságoknak Predrag Danilović, a megmozdulások szervezője a belgrádi N1 televíziónak nyilatkozva.

A szervező azt is elmondta, hogy a hadsereg kivezénylését követelik. A szerbiai parlamenti választások előtt már voltak katonák a horvát határ mentén lévő város utcáin, a nyár végén azonban visszavonták őket.

A helyiek azt is szeretnék elérni, hogy távozzon a városból a No Name Kitchen nevet viselő civil szervezet, amely a migránsoknak készít meleg ételt.

– Ezek avanturisták, akiknek nincs jobb dolguk, minthogy csatlakozzanak egy ilyen civil szervezethez

– jegyezte meg a megmozdulások előbb említett szervezője.

Doktori disszertáció

A No Name Kitchen Šidben tevékenykedő önkéntese összeköti a „kellemetlent a hasznossal”.

– Azért jöttem ide, hogy megértsem az Európai Unió határai közelében lévő városokban kialakult helyzetet, mivel ebből a témából írom a doktori disszertációmat

– nyilatkozta a magát csak Lawrence-nek nevező önkéntes, aki Nagy- Britanniából érkezett, és naponta mintegy száz emberre főz.

Véleménye szerint a helyi lakosság támogatja az általa képviselt civil szervezetet, mert az alapanyagok nagy részét helyi termelőktől szerzik be.

Értesültek ugyanakkor a migránsellenes megmozdulásokról is, és ismerik a polgármester véleményét, aki sok gondot okoz nekik, mert gyakran videókat készít róluk.

A No Name Kitchen azonban nem csak főz, hanem másfelé is kavar a Balkánon: információkat gyűjt és szolgáltat más szerveztek felé, például a Border Violence Monitoring Network számára, amely összefoglaló jelentéseket készít a beérkező adatok alapján nemcsak a volt Jugoszlávia, hanem például Görögország esetében is.

A No Name Kitchen hét önkéntesét ugyan már kiutasítottak Szerbiából, de a szerbiai civil szervezetek panasszal éltek, ezért az önkéntesek egy ideig még maradhatnak.

A civil szervezetek ugyanígy kifogásolják a šidi polgármester álláspontját is, és az ellen is panaszt tesznek.

Külföldi elemek

Zoran Semenović šidi polgármester nem adott interjút az N1 televíziónak. Álláspontját hivatalos honlapján keresztül hozta nyilvánosságra, abból kiderült, hogy támogatja a helyi fiatalok kezdeményezését.

A helyi vezető azt írta, hogy a probléma évek óta létezik, és azóta próbálnak rá megoldást találni.

– Amikor saját kezünkbe vettük a kezdeményezést, akkor egyesek ellenségként tekintettek ránk a menekültügyi hivatalból, a No Name Kitchen civil szervezet pedig feljelentést tett ellenem. Mögöttük külföldi elemek állnak, akik destabilizálni akarják a Szerb Köztársaság jogrendjét

– jegyezte meg a polgármester, aki szerint ő nem tesz mást, minthogy megpróbálja megvédeni a helyi lakosságot az illegális migránsok „vandalizmusától és terrorjától”.

Ezért jóváhagyással tekint a tiltakozásokra, amelyek által az állampolgárok elégedetlenségüket fejezik ki a településen kialakult migránshelyzet miatt.

Semenović hozzátette, hogy nem hagyják abba a harcot a migránsok számának csökkentéséért és a regisztráció nélküli migránsok eltávolításáért Šidből, mert álláspontja szerint azok a migránsok, akik nem hajlandók bevonulni a befogadó központokba, veszélyeztetik a lakosságot, beleértve ebbe a gyerekeket is.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava