Connect with us

Hadsereg

A MIGRÁCIÓ MEGELŐZÉSE AFRIKÁBAN: A szlovénok a magyarokkal együtt mennének Maliba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mobil hadikórházat telepítene 2023-ban Maliba Szlovénia, és ebben Magyarország közreműködését is kérte – jelentette be a szlovén védelmi miniszter Budapesten. Matej Tonin azt mondta: Szlovénia biztosítaná a felszerelést és a technikai hátteret, Magyarországot és más partnereket pedig a személyzet biztosítására kérte fel. Magyar kollégája elmondta, hogy Magyarország erősíteni kívánja jelenlétét Észak- Afrikában, elsősorban a Száhel-övezetben.

Az éhségöv a migráció (egyik) forrása

A szlovén védelmi miniszter kiemelte: Észak- Afrika fontos terület az európai stabilitás és béke megteremtésében, hiszen az a migráció egyik “forrása”.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott magyar-szlovén védelmi miniszteri tanácskozást követő sajtótájékoztatón a magyar honvédelmi miniszter kiemelte: Magyarország és Szlovénia egyetért abban, hogy a gondokat, problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek, ezért tervezi Szlovénia is Maliban a mobilkórház építését.

Benkő Tibor azt mondta: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudnának egészségügyi szakszemélyzettel részt venni az afrikai kórház működtetésében.

Ennek kapcsán azt is közölte, hogy Magyarország erősíteni kívánja jelenlétét Észak- Afrikában, elsősorban a Száhel-övezetben (éhségöv), mert ott olyan gondok, problémák keletkeznek, amelyek kihatással vannak Európára, Magyarországra is.

Ennek célja, hogy segítsék ott élő embereket, ne kelljen elhagyniuk a térséget.

A magyar honvédelmi tárca vezetője felhívta a figyelmet az illegális migráció egészségügyi veszélyeire is.

A tömegesen Európába érkezők nem csak a koronavírus, hanem más komoly betegségek hordozói is lehetnek – emelte ki a miniszter, hozzátéve: ezért a magyar emberek, az európai emberek biztonsága érdekében erre oda kell figyelni.

A katonák és a járvány

Ennek kapcsán azt is elmondta: a koronavírus-járványban nagy hangsúlyt fordítanak a katonák biztonságára Magyarországon és külföldön egyaránt. A missziókat emiatt nem csökkentették, nem adták fel és nem is áll szándékukban.

A szlovén védelmi miniszter szerint a járvány elleni védekezésben két területen van lehetőség együttműködésre, az egyik a védőfelszerelések beszerzése, a másik a tapasztalatcsere.

– A legkritikusabb pillanatokban, az első hullámban Szlovéniában nem volt elegendő védőfelszerelés. Magyarország segítséget nyújtott

– mondta a szlovén védelmi miniszter, aki ezért is köszönetét fejezte ki.

A szlovén védelmi miniszter közölte: információi szerint “Magyarországon a magyar kormány ura a helyzetnek”. Ezzel így van Szlovénia is. Az első hullám idején nekik is sikerült elegendő védőfelszerelést és lélegeztetőgépet beszerezniük.

Ha a helyzet rosszabbra fordulna, akkor szükség lehet a szakorvosi személyzet cseréjére, együttműködésre – mondta Matej Tonin, hozzátéve, ahogy az első hullám idején Olaszországot segítették, most is így kell majd támogatni egymást az országoknak.

Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarország a koronavírus-járvány első időszakában, tavasszal meg tudta oldani, hogy felkészüljön a második hullámra: védőeszközök beszerzésével, a szakszemélyzet felkészítésével, infrastrukturális fejlesztésekkel.

– Magyarország hatékonyan alkalmazta a Magyar Honvédséget is

– mondta a miniszter, kiemelve: a Magyar Honvédség most is készen áll, hogyha szigorításokra lenne szükség, s ha a helyzet súlyosabbá válna, annak kezelésére is.

Nem csak Maliban, Koszovóban is

A magyar-szlovén védelmi miniszteri tanácskozáson kiemelt téma volt a Balkán térsége is.

Benkő Tibor azt mondta: Magyarország számára elsődleges fontosságú a Nyugat- Balkán békéje és biztonsága.

Matej Tonin is úgy értékelt, Szlovéniának és Magyarországnak is alapvető érdeke a balkáni térség békéjének és stabilitásának megteremtése, ezért nagyon fontos, hogy ennek fenntartásában továbbra is együttműködjenek.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Balkán mindkét ország számára egy olyan térség, ahol meg kell őrizni a két ország jelenlétét.

Elmondta: Benkő Tiborral áttekintették azokat a missziókat, amelyekben a két ország együttműködik, ezek közül is kiemelten Koszovót és Malit.

Azt mondta: Szlovénia teljes mértékben támogatja Magyarországot a koszovói (KFOR) misszió vezetésében.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava