KÍNA TOVÁBBRA IS BARÁT: A kínaiak építhetik meg a Tarcal-hegyi korridort, és a leghosszabb szerbiai alagutat

Olvasási idő: 1 perc

Az amerikaiakkal történt nagy összeborulást követően a szerbek nem feledkeztek meg a kínaiakról sem, nekik is megengedik, hogy építsenek valamit Szerbiában csekélyke 606 millió euró értékben. Belgrádban már alá is írták a szerződést a Tarcal-hegyi (Fruška gora) korridor megépítéséről, amely a maga nemében egyedülálló projekt lesz, mert egy jelentős része a föld alatt halad majd.

A kínaiak is építenek Szerbiában

A szerb kormány és a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) aláírta a szerződést a Tarcal-hegyi korridor építéséről, amely Újvidéket köti össze Árpatarlóval (Ruma).

A 47,5 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út lerövidíti az utat Sid (Šid) és Szabadka, illetve Nyugat-Szerbia és Szerbia északi része között, és ezzel valamelyest tehermentesítik a Belgrád körüli közlekedési folyosókat.

Az út szélén egyik oldalon sem épül leállósáv, azért nem beszélhetünk autópályáról, hanem csak gyorsforgalmi útról.

A megállapodást Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, valamint Sziao Jen, a kínai CRBC korporáció igazgatója írta alá Aleksandar Vučić szerb elnök és Csen Bo, kínai nagykövet jelenlétében.

Ez az út fontos az újvidékieknek, de számos más járás lakosságának is, mert lerövidíti az utat a nyugati országok és Szerbia nyugati része között

– mondta Aleksandar Vučić szerb elnök.

Az új gyorsforgalmi út megépítését követően az újvidékiek számára félórás közelségbe kerül a belgrádi Nikola Tesla repülőtér.

Ugye, mi jó barátok vagyunk?

A kínai nagykövet elégedettséggel nyugtázta, hogy újabb sikeres együttműködés jött létre Szerbia és Kína között.

A COVID-19 járvány ellenére a kapcsolataink folyamatosan fejlődnek, ami elősegíti mindkét ország gazdasági talpra állását

– jelentette ki a kínai nagykövetasszony.

A kínaiakkal aláírt szerződés értéke 606 millió euró. A gyorsforgalmi út megépítéséhez szükséges hitelt a kínai Exim Bank egy hónappal ezelőtt hagyta jóvá.

A munkálatok jövőre kezdődnek meg. A szerb elnök szerint a korridor és a kísérőlétesítmények átadása 2024. március 15-én várható.

A korridor további két szempontból is fontos, először is magánban foglalja egy 3,5 kilométer hosszú alagút megépítését, amely a Szerbia leghosszabb földalatti útszakasza címet viselheti.

Ezenkívül épül egy 1,8 kilométer hosszú új híd is a Duna felett, amely a Tarcal-hegyi korridor része lesz.tarcal KÍNA TOVÁBBRA IS BARÁT: A kínaiak építhetik meg a Tarcal-hegyi korridort, és a leghosszabb szerbiai alagutat balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!