Connect with us

Kína

KÍNA TOVÁBBRA IS BARÁT: A kínaiak építhetik meg a Tarcal-hegyi korridort, és a leghosszabb szerbiai alagutat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az amerikaiakkal történt nagy összeborulást követően a szerbek nem feledkeztek meg a kínaiakról sem, nekik is megengedik, hogy építsenek valamit Szerbiában csekélyke 606 millió euró értékben. Belgrádban már alá is írták a szerződést a Tarcal-hegyi (Fruška gora) korridor megépítéséről, amely a maga nemében egyedülálló projekt lesz, mert egy jelentős része a föld alatt halad majd.

A kínaiak is építenek Szerbiában

A szerb kormány és a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) aláírta a szerződést a Tarcal-hegyi korridor építéséről, amely Újvidéket köti össze Árpatarlóval (Ruma).

A 47,5 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út lerövidíti az utat Sid (Šid) és Szabadka, illetve Nyugat-Szerbia és Szerbia északi része között, és ezzel valamelyest tehermentesítik a Belgrád körüli közlekedési folyosókat.

Az út szélén egyik oldalon sem épül leállósáv, azért nem beszélhetünk autópályáról, hanem csak gyorsforgalmi útról.

A megállapodást Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, valamint Sziao Jen, a kínai CRBC korporáció igazgatója írta alá Aleksandar Vučić szerb elnök és Csen Bo, kínai nagykövet jelenlétében.

– Ez az út fontos az újvidékieknek, de számos más járás lakosságának is, mert lerövidíti az utat a nyugati országok és Szerbia nyugati része között

– mondta Aleksandar Vučić szerb elnök.

Az új gyorsforgalmi út megépítését követően az újvidékiek számára félórás közelségbe kerül a belgrádi Nikola Tesla repülőtér.

Ugye, mi jó barátok vagyunk?

A kínai nagykövet elégedettséggel nyugtázta, hogy újabb sikeres együttműködés jött létre Szerbia és Kína között.

– A COVID-19 járvány ellenére a kapcsolataink folyamatosan fejlődnek, ami elősegíti mindkét ország gazdasági talpra állását

– jelentette ki a kínai nagykövetasszony.

A kínaiakkal aláírt szerződés értéke 606 millió euró. A gyorsforgalmi út megépítéséhez szükséges hitelt a kínai Exim Bank egy hónappal ezelőtt hagyta jóvá.

A munkálatok jövőre kezdődnek meg. A szerb elnök szerint a korridor és a kísérőlétesítmények átadása 2024. március 15-én várható.

A korridor további két szempontból is fontos, először is magánban foglalja egy 3,5 kilométer hosszú alagút megépítését, amely a Szerbia leghosszabb földalatti útszakasza címet viselheti.

Ezenkívül épül egy 1,8 kilométer hosszú új híd is a Duna felett, amely a Tarcal-hegyi korridor része lesz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava