Connect with us

Szerbia

JÁTSZD ÚJRA, ANA: Ismét Ana Brnabić alakíthat kormányt, magyar mintára új tárcát hoznak létre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ismét Ana Brnabić lesz Szerbia miniszterelnöke, miután hosszas halogatás után Aleksandar Vučić megint őt jelölte a tisztségre. A Szerb Haladó Párt (SNS) ugyan elsöprő győzelmet aratott a június 21-i parlamenti választásokon, a szerb köztársasági elnök mégis heteken át tárgyalt a parlamentbe bejutott többi párttal egy koalíciós kormány megalakításáról.

A magyar minta

A szerb elnök azzal indokolta Ana Brnabić újbóli kinevezését, hogy a szerb miniszterelnök “fegyelmezett és felelős politikát folytatott”, nem hízelgett a külföldi hatalmi központoknak, és Szerbiában sem udvarolt senkinek.

Vučić úgy nyilatkozott, hogy semmit sem vethet a régi-új miniszterelnök szemére a fontos kérdésekben.

– Apróbb szemrehányásokat tehetek, de még többet tehetnék magamnak, ezért nem igazságos, ha megbocsátok magamnak, másnak viszont nem

– fűzte hozzá a szerb elnökelnök, aki két új minisztérium megalakítását várja.

Ezért Szerbiában várhatóan létrejön az emberi jogi tárca, magyar mintára pedig létrehozzák a családügyi minisztériumot, amely a családok gondjaival foglalkozik.

Aleksandar Vučić azt szeretné, hogy a kormányban megteremtődjék a biológiai egyensúly, és a miniszterek 50 százaléka a nők soraiból kerülne ki, ami véleménye szerint forradalmi dolog lenne.

Mint mondta, az új kormány három legfontosabb feladata a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése, a gazdasági növekedés megőrzése, valamint a koronavírus-járvány kezelése lesz.

A külpolitikai célokról szólva rámutatott, hogy az európai integráció, valamint a stratégiai partnerekkel fenntartott viszony ápolása is fontos helyet kap a kormány feladatai között.

Várhelyi: Szerbia lépjen a gázra

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos üdvözölte Ana Brnabić kinevezését az új belgrádi kormány élére, és kijelentette: eljött az ideje, hogy Szerbiai a “gázra lépjen” az Európai Unió felé vezető úton.

A magyar biztos ezt az Európai Parlament külpolitikai bizottságának ülésén mondta, amelyen bemutatta az Európai Bizottság éves jelentését a nyugat-balkáni országok helyzetéről, valamint az új befektetés csomagot, amelyet a régió kap Brüsszeltől.

Várhelyi egyúttal hangsúlyozta, hogy a gázpedállal kapcsolatos művelet lesz közelgő belgrádi látogatásának “fő üzenete”.

– Ana Brnabić újbóli kinevezése jó jel. Remélem, hogy az elkövetkező időben, és ez lesz a fő üzenetem Belgrádnak, a gázra lépünk, és jelentős előrelépést érünk el a reformok terén. Ezt eddig a választások akadályozták, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd szintén kényes kérdés, de most minden feltétel adott ahhoz, hogy lepadlózzuk a gázt

– mondta a bővítési biztos, aki a napokban felkeresi a térség országait.

Megnyílhat egy fejezet

Várhelyi Olivér úgy vélte, hogy Szerbia ebben az évben még megnyithat egy fejezetet a csatlakozási tárgyalások során, mégpedig a nyolcadikat, amely a versenyképességről szól.

A BALK több alkalommal is írt arról, hogy nincs előrelépés a Szerbia csatlakozás terén az Európai Unióhoz.

Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője szerint nem történt előrelépés a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és az egyéb reformok terén, és “ha nincs előrelépés, akkor új fejezetek sem nyithatók meg”.

Nem sokkal később Pásztor István a VMSZ, és a vajdasági parlament elnöke az Európai Unióra hárította a felelősséget, amely szerinte az elmúlt egy évben úgy működött, olyan dolgokkal foglalkozott, hogy a bővítés kérdése messze az ingerküszöb, a prioritási ingerküszöb alatt maradt.

Pásztor egész pontosan úgy fogalmazott, hogy “a nagy nyögésnek az akarathiány szokott általában az oka lenni”, és úgy vélte, hogy idén már valószínűleg nem nyílnak meg új fejezetek.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava