Connect with us

Bulgária

PÁRTOSODÓ RUSZOFILEK: Vezetőjük szerint a nép azt látja, hogy a demokrácia alatt nem jött el a szabadság

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A mintegy 7 milliós Bulgária lakosságának körülbelül 80 százaléka ruszofil a szociológiai tanulmányok szerint – állította szófiai sajtónyilatkozatában Nikolaj Manilov, a bulgáriai Ruszofilek elnevezésű mozgalom Országos Tanácsának közelmúltban újjáválasztott elnöke. Arról adott tájékoztatást, hogy mozgalma az utóbbi időben több zaklatásnak is ki volt téve, és az esetleges betiltás lehetőségére tekintettel “pártpolitikai projekt” megvitatása került napirendre.

Így hozta a történelem

Bulgáriát különleges viszony fűzi Oroszországhoz azóta, hogy mintegy 500 éves török megszállás után az orosz hadsereg verte ki a török csapatokat 1878-ra a balkáni ország területéről.

A bolgár nép háláját tükrözi például az Alekszandar Nevszki (oroszul Alekszander Nyevszkij) székesegyház, amelyet közadakozásból emeltek a bolgárok Szófia központjában.

Közismert, hogy Bulgária ugyan hadat üzent a Szovjetuniónak a II. világháború idején, de a bolgár hadsereg nem vett részt a hadműveltekben.

III. Borisz cár ezt azzal magyarázta Hitlernek, hogy a bolgár nép történelmi hálája miatt ez nem lehetséges.

Évtizedekkel később Todor Zsivkov kommunista vezető kétszer is kezdeményezte, hogy hazája 16. köztársaságként csatlakozhasson a Szovjetunióhoz, ám kérését nem teljesítették.

Nem lehet se baloldali, se jobboldali, se liberális. Ki az?

A Ruszofilek vezetője szerint a mozgalom alapelve a pártok felettiség, és tevékenysége a kultúra területén kialakított együttműködésen nyugszik.

Úgy magyarázta, hogy a kulturális téren megnyilvánuló ruszofil beállítottság nem lehet se baloldali, se jobboldali, se pedig liberális, így nem véletlen, hogy a különféle szociológiai tanulmányok szerint a bolgárok körülbelül 80 százaléka ruszofilként határozható meg.

Elmondta, hogy a szervezet Országos Tanácsának 165 tagja között megtalálhatóak különféle politikai pártok parlamenti képviselői mellett a bolgár pravoszláv egyház és számtalan társadalmi szervezet neves személyiségei is.

Beszámolt arról, hogy a mozgalom változtatott a hangsúlyokon a tevékenységében az utóbbi években: elkezdtek könyveket kiadni, a korábbiaknál több versenyt és fesztivált szerveznek, amelyeken tízezrek vesznek részt.

Kiemelte, hogy a Sztara Zagora melletti Koprinka tónál évente megrendezett ruszofil fórumon már hagyományosan 15-20 ezren vesznek részt.

A mozgalom erőfeszítéseket tesz az 1877-78-as orosz-török háború, valamint a II. világháború emlékeinek a megőrzése érdekében, segíti az orosz nyelvoktatási programok fejlesztését, támogatja az Oroszország és Bulgária képviselői közötti párbeszédet a kulturális szférában kialakított együttműködésre helyezve a hangsúlyt.

Arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen a társadalmi-politikai és a kulturális-oktatási munka között anélkül, hogy belépne a pártpolitikai tevékenység zónájába.

Mégis pártot alakítanak

A ruszofilek nemzetközi együttműködéséről szólva Manilov elmondta, hogy egy évvel ezelőtt váratlan nehézségekbe ütközött a mozgalma.

Tavaly például letartóztatták a szervezet 16 aktivistáját, a bolgár ügyészség pedig ellenőrizte a Ruszofilek mind a 240 szervezeti egységét, amelyek 35 ezer ruszofilt egyesítenek az ország egész területéről.

Vélemény szerint a támadásnak az lehetett az oka, hogy létezik egy program a ruszofilek nemzetközi mozgalmának a kialakítására.

Elmondta, hogy bolgár részről Javor Notev, a bolgár nemzetgyűlés korábbi alelnöke foglalkozik majd ezzel a kérdéskörrel, s reméli, hogy nagyon magas szinten fogják befejezni ezt a munkát, egyúttal szélesedni fog a mozgalom bázisa, új emberek csatlakoznak hozzá.

A Ruszofilek mozgalmára nehezedő folytatódó nyomás miatt egy “pártpolitikai projekt” megvitatása került napirendre a mozgalom esetleges betiltásával kapcsolatban – de nem árulta el, hogy konkrétan mit is készítenek elő.

Csak annyi derült ki Manilov nyilatkozatából, hogy az év végéig ki akarnak alakítani egy új szervezetet, amely meg akar jelenni a következő parlamenti választásokon, amely a jövő év márciusában esedékes.

“A demokrácia idején nem jött el a szabadság”

A bulgáriai Ruszofil mozgalom vezetője szerint a főügyészségnek az a lépése váltotta ki a Szófiában már mintegy 80 napja tartó tüntetéseket, hogy átkutatták az államelnöki adminisztráció egyes irodáit.

– A nép pedig azt látta, hogy a demokrácia idején nem jött el a szabadság, hanem éppen az ellenkezője történt, mert elvesztette azt

– mondta Manilov.

A Bojko Boriszov miniszterelnök és Ivan Gesev főügyész lemondatása érdekében kirobbant tiltakozásokról azt mondta, hogy támogatja a tömeges akciókat, de elengedhetetlen a párbeszéd minden egyes érintett bevonásával.

Szerinte mozgalmának a tagjai párbeszédre törekszenek, és alapelvnek tartják, hogy nem vonulnak az utcákra, és nem vesznek részt hasonló akciókban.

Arra hivatkozott, hogy Bojko Boriszov kormányát demokratikus körülmények között választották meg, és éppen a demokrácia nevében türelmesnek kellene lenni még 6 hónapig, az új választásokig.

– Remélem, hogy semmi elvileg fontos nem fog történni ez alatt az időszak alatt

– mondta a mozgalom vezetője a novinite.bg honlap ismertetése szerint.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava