Connect with us

Magyarország

“HATÁRON ÁTNYÚLÓ TURIZMUS”: Nem csökken a migránsok száma a magyar határ mentén, de van új gócpont is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ismét növekszik a migránsok száma a magyar határ mentén. Helyi beszámolók szerint több száz migráns állomáshozhat Szabadkán, Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, és a többi határ menti településen. Egyes információk szerint a szabadkai befogadó központ is megtelt, állítólag rég voltak már ennyien, mint amennyien most tartózkodnak ott. A migránsok egyre többen vannak a szerb-román határ közelében lévő Kladovóban is.

Létrák és csónakok

A közösségi médiában terjedő hírek szerint szeptember elsején is “szépen mozogtak” a migránsok Magyarkanizsán, de előfordultak Törökkanizsa központjában is.

Egyikük a magyarkanizsai kínai boltban csónakot vásárolt, hogy azzal keljen át a Tiszán a magyar oldalra, vagyis hogy “beevezzen” az Európai Unióba.

Egy másik beszámoló szerint a helyiek Horgoson arra lettek figyelmesek, hogy az általában csak “turistáknak” nevezett migránsok alumínium létrával indultak a határ felé.

A migránsok közül sokan tartózkodnak a Horgos- Röszke közúti határátkelő közvetlen közelében, az egykori jugoszláv határőrség elhagyott épületeiben.

A Pannon TV beszámolója szerint egy palesztin fiatalember azt állította, hogy a legtöbben a kamionokkal próbálkoznak meg átjutni Magyarországra. Vagy felmennek a kamion rakterébe, vagy pedig megpróbálnak a kamion alvázában megbújni.

Arról is érkeztek hírek, hogy a román-szerb-magyar határnál lévő Majdány manapság is “nagyon érdekes” az előbb említett “turisták körében”.

A BALK értesülései szerint estefelé érdemes ellátogatni Majdányra, mert akkor “indul be az élet”, a migránsok ugyanis azidőtájt ébredeznek az elhagyatott házakban, ahova beköltöztek.

A migránsok Majdányból Románia felé is próbálkoznak, arrafelé lehet velük találkozni akár fényes nappal is.

De egyre több a migráns Hajdújáráson és Királyhalmán is.

Egy helyi lakos szerint Hajdújárásra napi szinten szervezetten szállítják a migránsokat, akik leginkább taxikkal érkeznek.

Máshol is próbálkoznak

A srbin.info szerb hírportál szerint a szerb-román határ közelében levő Kladovo város – a környező falvakkal együtt – az újabb migrációs gócpont, ahova általában szervezetten szállítják a bevándorlókat Belgrádból.

Amióta megérkeztek a “közel-keleti vendégek”, az ottani lakosság hétköznapjai gyökeresen megváltoztak: a közbiztonság megingott, a légkör pedig egyre feszültebbé vált.

A helyi lakosok arra panaszkodnak, hogy a migránsok gyakran betörnek az udvarokba, és több helyen is megritkították a jószágállományt, de más károkat is okoztak.

A srbin.info információi szerint a migránsok egy része “az éj leple alatt” megpróbál csónakkal átkelni a Dunán, és ily módon eljutni Romániába.

A szerb migránsbiznisz

A migrációra nemcsak Észak- Macedóniában, hanem Szerbiában is egy “egész iparág” épül.

Az említett szerb hírportál szerint a migránsokat szervezetten szállítják Belgrádból más városokba, most például éppen Kladovóba.

Már korábban is voltak próbálkozások arra, hogy az embercsempészek Kladovónál juttassák át a migránsokat Romániába.

Két évvel ezelőtt a szerb rendőrök letartóztattak két embercsempészt, akik 33 migránst akartak csónakokkal átcsempészni a Duna túlsó partjára.

De nem ez volt az egyetlen hasonló eset.

Tavaly is voltak ilyen próbálkozások, idén áprilisban pedig a román rendőrség nyolc migránst és egy szerb állampolgárt mentett ki a Dunából, de legalább ennyien bele is fulladtak a folyóba.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava