VIRÁGZIK A MIGRÁNSBIZNISZ: Az embercsempészek kamionokkal szállítják a migránsokat a szerb határra

Olvasási idő: 1 perc

A macedón rendőrség erőfeszítéseire ellenére is virágzik a migránsbiznisz Észak-Macedóniában – állapította meg egyik cikkében a Nova Makedonija. A macedón lap beszámolói szerint az embercsempészek az utóbbi időben nagy csoportokban szállítják a migránsokat a szerb határra. 12-13 ilyen eset is történt, pedig az embercsempészetért többéves börtönbüntetés jár.Kamionos transzfer

Az utóbbi néhány hónapban a koronavírus terjedésének megakadályozására vonatkozó kormányhatározat és a bevezetett korlátozások betartatása mellett is bőven volt dolga a macedón rendőrségnek.

Különösen azért, mert az ország egész területén migránsokat szállító kamion tűntek fel az utakon, amelyek hol kisebb, hol nagyobb, akár 30-40, sőt 80 fős csoportokban viszik utasaikat a szerb határra.

Augusztus hetedikén Štipnél például 94 szíriai, afganisztáni, iraki és pakisztáni migránst találtak egy feltartóztatott kamionban, amelynek sofőrje elmenekült a helyszínről.

A migránsok Macedóniába is illegálisan érkeznek, ahol az embercsempészek jó pénzért próbálják meg eljuttatni őket a szerbiai határig, amelyet szintén illegálisan lépnek át az emberkereskedelemre szakosodott szervezett csoportok segítségével.

Ezen a határon falusi átjárókat használnak, különösen a határmenti Lipkovo járásban, ami miatt a túloldalon, Miratovac környékén a szerbek kerítést építenek.

Több év börtön

Csak a múlt hónapban, azaz július 1-jétől 29-ig, 12 hasonló esetet lepleztek le Észak-Macedóniában, ezek során 567 migráns csempészésére tettek kísérletet az elkövetők.

A macedón belügyminisztérium közlése szerint kilenc ember, köztük három szerbiai állampolgár ellen büntetőeljárást kezdeményeztek hét, „migránsok csempészés irányuló” bűncselekmény elkövetése miatt.

A legtöbb leleplezett bevándorló Bangladesből érkezett, egészen pontosan 217 személy. Pakisztánból 189, Afganisztánból 66, Szíriából 28, Iránból 12 és Szomáliából pedig 10 migráns származott.

A macedón büntető törvénykönyv szerint bárki, aki az országhatárokon át bevándorlókat csempész be Észak-Macedóniába, legalább négy év börtönbüntetést kap, a migránsokat szállító, nekik menedéket nyújtó vagy az őket befogadó személyek pedig öt év börtönre ítélhetők.

A bűncselekmény elkövetéséhez használt tárgyakat és szállítóeszközöket a rendőrség elkobozza.

A szigorú törvények ellenére a csempészek száma nem csökken. Ellenkezőleg, az az általános vélemény, hogy éppenséggel növekszik.
VIRÁGZIK A MIGRÁNSBIZNISZ: Az embercsempészek kamionokkal szállítják a migránsokat a szerb határra VIRÁGZIK A MIGRÁNSBIZNISZ: Az embercsempészek kamionokkal szállítják a migránsokat a szerb határra balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!