Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Macedónia

ÚJ KERÍTÉS: Szerbia kerítést épít az Észak-Macedóniával közös határán, ismét felengedték a lufit

20200304 144426 scaled
Olvasási idő: 2 perc

Az illegális bevándorlók tömegeinek megfékezése érdekében Szerbia kerítés építésébe kezdett az Észak-Macedóniával közös határán – közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája. A hír nem új, már egy hónappal ezelőtt is megszellőztette az egyik kormányellenes szerbiai hírportál. Egyelőre csak azt nem tudjuk, hogy igaz-e. Amikor körülbelül fél évvel azelőtt arra jártam, semmiféle erre utaló jelet nem láttam, persze ez még nem jelenti azt, hogy ez az egész csak mese.

Kerítés a szerb-macedón határon(?)

A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint az értesülést a határ menti Preševo vezetése is megerősítette.

A helyi polgármester elmondta, a szögesdrótkerítés építése egy Európai Unióval kötött megállapodás része, azonban eddig sem az Európai Bizottság, sem a szerb belügyminisztérium nem erősítette meg, hogy létezik ilyen egyezség.

A pénzügyminisztérium oldalán júniusban megjelent egy lista, amelyen több tucat olyan magánszemély és vállalat neve szerepel, akinek, amelyeknek a határ mellett fekvő földjeit az állam ideiglenesen lefoglalta a határvédelem érdekében.

A tervek szerint a 147 kilométeres szerb-észak-macedón határnak csupán egy részén épül kerítés, ott, ahol a legnagyobb migrációs nyomásra lehet számítani.

Szerbiába naponta átlagosan ötven illegális bevándorló próbál bejutni Észak-Macedónia felől.

A válság tetőpontján, 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.

A magyar határzár felállítását követően a migránsok inkább Horvátország felé próbáltak meg bejutni az Európai Unióba, ám a határokat a koronavírus-járvány miatt szigorúbban őrzik, illetve lezárták.

Azok az illegális bevándorlók, akik március közepe előtt érkeztek Szerbiába, már nem tudtak továbbmenni.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A hivatalos adatok szerint Szerbia 18 befogadóközpontjában 4800 migráns tartózkodik.

20200304 171258 scaled

A lufit már korábban is felengedték

A kerítésépítésre vonatokozó lufit június elején a kormányellenes Direktno.rs hírportál már egyszer felengedte.

A Direktno.rs exkluzív értesülései szerint a Vučić-rezsim teljes titokban, a média és a lakosság háta mögött, kerítés építésébe kezdett a migránsok belépésének megakadályozására.

A hírportál szerint a kerítés páni gyorsasággal épül Preševótól keletre, Észak-Macedónia és Bulgária határán, összesen 33 kilométer hosszúságban, azzal a céllal, hogy már kora ősszel elkészüljön.

A terv szerint a kerítést reflektorokkal és speciális „borotvaélekkel” szerelnék fel, és ezzel akadályoznák meg a migránsok bejutását Szerbiába.


Senkinek nem világos, hogyan lehet titokban végrehajtani egy ilyen nagy építkezést, és mi ennek a vállalkozásnak a valódi célja

– írta a Direktno.

A kormányellenes hírportál szerint Vučić semmi olyasmiről nem tájékoztatta a közvéleményt, hogy a belügyminisztérium vagy a szerb titkosszolgálat értékelése szerint Törökország irányából rövid időn belül migránsok tízezrei vagy százezrei próbálnak meg belépni Szerbiába, mindezt azzal a céllal, hogy eljussanak az Európai Unióba.

A bevándorlók egyike sem kíván Szerbiában maradni, de Orbán Viktor magyar elnök (sic!) világosan elmondta Vučić barátjának, hogy nem engedi a Szerbia területéről érkező migránsokat belépni Magyarországra

– jegyezte meg a szerb hírportál.

A Direktno.rs megtudta, hogy a kerítés telepítése a szükséges engedély nélkül kezdődött meg, valamint az előírt jogi eljárások és a határ menti telkek expropiációja nélkül.

Ezek a földterületek nagyrészt a helyi albánok tulajdonában van, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Az sem tisztázott, hogy volt-e bármilyen pályázati eljárás, amelyen kiválasztották volna ennek a több milliós építési beruházásnak a nyerteseit, és ha volt, akkor erre egészen pontosan mikor került sor. De ezeknek a kérdéseknek mindegyike kevésbé fontos ahhoz képest, hogy Szerbia veszélyben van-e, és ha igen, akkor ezt Vučić miért rejtegeti.

– zárta júniusi cikkét a Dirketno.rs.

Fotók: BALK, Címlapkép: migránsok a Western Uninon preševói irodája előtt. Köztes kép: A preševói átmenetei befogadó központ bejárata.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: